«Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοικτό στο να συμμαχήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας κομμάτων με στόχο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και την έξοδο από το Μνημόνιο» είπε, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος.

«Θέλουμε να είμαστε εθνικός εταίρος, όχι αναγκαστικά κυβερνητικός εταίρος, αλλά αν μας χρειάζεται ο τόπος είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει εμμονή στην άσκηση κυβερνητικής εξουσίας», είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Δεν γίνεται μια σοβαρή κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Στην πραγματικότητα δεν γίνεται και μια ολοκληρωμένη εθνική συνεργασία χωρίς το δεύτερο κόμμα. Εμείς θέλουμε να παίξουμε έναν ρόλο δημιουργικό, υποβοηθητικό, εγγυητικό», πρόσθεσε.

Παράλληλα, κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να μην επεμβαίνουν στις ελληνικές εκλογές, να σεβαστούν την κυριαρχία του ελληνικού λαού και να διαπραγματευτούν με την επόμενη ελληνική κυβέρνηση.

«Θέλω να τους ζητήσω να σεβαστούν την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός θα επιλέξει μόνος του το μέλλον του και την κυβέρνησή του. Πρέπει η Ευρώπη και το διεθνές σύστημα να μιλήσει και να διαπραγματευτεί με τη νόμιμη ελληνική κυβέρνηση» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ, όπως σημειώνει το Reuters, είναι να κερδίσει την τρίτη θέση – ανταγωνίζεται το Ποτάμι, το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή – ώστε να αποτελέσει τον ρυθμιστικό παράγοντα.

Από το 44% με το οποίο κέρδισε τις εκλογές το 2009, το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει υποχωρήσει σε μονοψήφια ποσοστά. Η απόσχιση και δημιουργία του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών από τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου του στερεί επιπλέον ψηφοφόρους, προσθέτει το πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είπε στο Reuters ότι μία συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα θα εξαρτηθεί από τις δεσμεύσεις τους για ολοκλήρωση της εκκρεμούς αξιολόγησης με την τρόικα και την ομαλή μετάβαση στην προληπτική γραμμή στήριξης.

«Δεν θα επιτρέψουμε στο μέτρο που μπορούμε κοινοβουλευτικά να εφαρμοστούν ανεπεξέργαστες, ερασιτεχνικές και επικίνδυνες πολιτικές», τόνισε.

Αναφερόμενος στις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και το κατά πόσο είναι εφικτό να υλοποιηθούν μετεκλογικά είπε: «Υπάρχει ο κίνδυνος ενός σοκ, μιας απογοήτευσης, μίας απογοήτευσης σε σχέση με τις προσδοκίες».

Απέρριψε ωστόσο τον κίνδυνο να βρεθεί η χώρα εκτός ευρώ. «Οχι, δεν το θεωρώ πιθανό, γιατί κανείς δεν το θέλει στην πραγματικότητα. Αλλά το θέμα είναι να μην γίνουν ατυχήματα. Είναι άλλο το να υπάρχει επιλογή Grexit, επιλογή Grexit δεν υπάρχει, δυνατότητα να επιβληθεί δεν υπάρχει, αλλά μπορεί να γίνουν ατυχήματα στη διαχείριση του πράγματος που να σε φέρουν σε δύσκολη θέση».