Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους κατά δεκάδων ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή σε παράνομες υποκλοπές. Οι νέες αστυνομικές επιχειρήσεις αφορούν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, κάποτε συμμάχου, και πλέον αντιπάλου, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην αντικατάσταση των αρχηγών της αστυνομίας σε 21 επαρχίες της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Οι αστυνομικές έφοδοι πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σε τέσσερις επαρχίες, ανάμεσά τους και η Αγκυρα, και είχαν ως στόχο αυτό που ο Ερντογάν αποκαλεί «παράλληλο μηχανισμό», όταν αναφέρεται στους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν στους θεσμούς της δικαιοσύνης, στην αστυνομία και σε άλλους θεσμούς του τουρκικού κράτους και κατά των οποίων ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει εξαπολύσει απηνείς διώξεις.

Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν εναντίον 28 ατόμων στην υπηρεσία τηλεπικοινωνιών TIB και το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Ερευνας της Τουρκίας TUBITAK.

Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς τον Δεκέμβριο 2013 και αφορούσε πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Ερντογάν βασίσθηκαν εν μέρει σε υποκλαπείσες συνομιλίες, πολλές από τις οποίες διέρρευσαν στο Internet.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι ο Γκιουλέν βρίσκεται πίσω από την έρευνα αυτή και ότι στόχος του ήταν η ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.

Τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε τον Δεκέμβριο ένταλμα σύλληψης κατά του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1999.

Σε απάντηση στις αποκαλύψεις που εμπλέκουν τον ίδιο και το περιβάλλον του στο σκάνδαλο διαφθοράς, ο Ερντογάν εξαπέλυσε εκστρατεία εκκαθαρίσεων στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη κατά εκατοντάδων προσώπων που θεωρούνταν υποστηρικτές του Γκιουλέν.