Στην εκτίμηση ότι η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να φθάσει στο 3,5% το 2015 και στο 3,7% το 2016 προχώρησε την Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσιοποιώντας στο Πεκίνο την έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές. Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο το ΔΝΤ τοποθετούσε στο 3,8% την παγκόσμια ανάπτυξη για εφέτος και στο 4% για το 2016.

Για την ευρωζώνη το ΔΝΤ επισημαίνει πως οι αδύναμες επενδύσεις και ο χαμηλός πληθωρισμός αποτελούν προσκόμματα στην ανάπτυξη και εκτιμά πως η οικονομική δραστηριότητα θα στηριχτεί μερικώς από τις χαμηλότερες τιμές στο πετρέλαιο, την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και την υποτίμηση του ευρώ. Στη βάση αυτή αναθεώρησε στο 1,2%, από 1,4% το στόχο για την ανάπτυξη το 2015 και στο 1,4%, από 1,7% το στόχο για την ανάπτυξη το 2016.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ η ανάπτυξη στις ΗΠΑ προβλέπεται να ανέλθει το 2015 στο 3,6%, έναντι αρχικής εκτίμησης 3,1%, ενώ για το 2016 εκτιμάται στο 3,3%. Σε σχέση με τον Οκτώβριο η πρόβλεψη για το 2015 είναι αυξημένη κατά 0,5% και για το 2016 κατά 0,3%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να εφαρμόσουν χαλαρή νομισματική πολιτική για να αποφύγουν αυξήσεις στα πραγματικά επιτόκια καθώς το φθηνότερο πετρέλαιο αυξάνει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

Εστίασε δε στην ανάγκη που θα στηρίξουν την ανάπτυξη.

«Νέοι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη, όπως οι χαμηλότερες πετρελαϊκές τιμές και η υποτίμηση του ευρώ και του γεν υπεραντισταθμίζονται από επίμονες αρνητικές δυνάμεις, όπως ζητήματα που μας έχει κληρονομήσει η κρίση και τα οποία επιμένουν και η χαμηλή εν δυνάμει ανάπτυξη σε πολλές χώρες», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ.