Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη του μυστικού του τάφου της Αμφίπολης έχει ξεκινήσει.

Σήμερα το απόγευμα το υπουργείο Πολιτισμού θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της μελέτης του οστεολογικού υλικού που βρέθηκε εντός του κιβωτιόσχημου στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά.

Πληροφορίες ωστόσο θέλουν τον σκελετό να ανήκει σε γυναίκα ηλικίας 60 ετών, γεγονός που αποκλείει την αρχική θεωρία της ανασκαφέως Κατερίνας Περιστερη ότι πρόκειται για στρατηγό αλλά και τις θεωρίες που ήθελαν εντός του εντυπωσιακού ταφικού μνημείου τη σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η έρευνα πάντως του οστεολογικού υλικού θα συνεχιστεί στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος, διετούς διάρκειας, με στόχο να διερευνηθεί το ανθρωπολογικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο του πληθυσμού της Αμφίπολης.

Η έρευνα, της οποίας τα αποτελέσματα θα είναι γνωστά σε περίπου 20 μήνες, περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος τριακοσίων περίπου σκελετών, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1000 π.Χ έως 200 π.Χ.

Ο σκελετός βρέθηκε αποσπασματικός και σε πληρότητα σχεδόν 100%, κατά την έρευνα στο τεχνητό όρυγμα του τρίτου θαλάμου (τέταρτου χώρου) του τάφου. Το κρανίο βρέθηκε εκτός του ορύγματος, ενώ ακριβώς έξω από το όρυγμα βρέθηκε η κάτω γνάθος. Εντοπίστηκαν επίσης οστά από τα χέρια, τα πόδια και τη σπονδυλική στήλη, αλλά η λεκάνη που θα μπορούσε να δείξει άμεσα το φύλο του νεκρού βρέθηκε διαμελισμένη.