Προφυλακίστηκαν μετά την απολογία τους στον εφέτη ειδικό ανακριτή οι δυο κατηγορούμενοι ως συνεργοί του Χριστόδουλου Ξηρού για βαριές κατηγορίες που αφορούν ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και σωρεία αδικημάτων σχετικά με την κατοχή και προμήθεια όπλων και εκρηκτικών.

Αυτό που βάρυνε στην απόφαση για την προφυλάκιση τους ήταν το γεγονός ότι στη γιάφκα της Αναβύσσου όπου διέμενε ο Ξηρός, βρέθηκε τηλεκάρτα από την οποία έγινε κλήση από τα δικαστήρια στο κινητό του απότακτου.

Οι δύο κατηγορούμενοι ως συνεργοί του βαρυποινίτη Χριστόδουλου Ξηρού αρνήθηκαν ενώπιον του ανακριτή οποιαδήποτε σχέση τους με ενέργειες που αφορούν τρομοκρατική οργάνωση.

Οι κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν για βαριές κατηγορίες φέρονται να αρνούνται το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος τους υποστηρίζοντας ο μεν απότακτος αστυνομικός ότι δεν έχει καμία απολύτως συμμετοχή σε όσα του αποδίδονται ο δε αλλοδαπός αποδεχόμενος μόνο την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στο υπόμνημα του προς τον εφέτη ο απότακτος αστυνομικός:

«Ουδεμία σχέση έχω με τα όσα μου καταλογίζονται, ενώ για την εις βάρος μου κατηγορία δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο από τα αναφερόμενα στο άρθρο 178 ΚΠΔ. Περαιτέρω, ουδέποτε υπήρξα συγκρατούμενος τόσο του κ. Χριστόδουλου Ξηρού όσο και των μελών της οργάνωσης «ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ», τούτο δε, είναι ευχερέστατο να αποδειχθεί με μία βεβαίωση από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, η οποία θα αποδείξει ότι κατά το διάστημα της κρατήσεώς μου (Δεκέμβριος 2013 έως και 30/6/2014) ΟΥΔΕΠΟΤΕ κρατήθηκα σε ίδια πτέρυγα με κάποιο από αυτά τα άτομα, τα οποία και δεν έχω συναντήσει».

Ο 54χρονος απότακτος αστυνομικός φέρεται να υποστήριξε απολογούμενος πως η αιτία που ενεπλάκη στην υπόθεση Ξηρού είναι η σχέση του με τον Αλβανό υπήκοο συγκατηγορούμενο του τον οποίο γνώρισε το 2006-2007 στην Αθήνα: «Εξ αρχής αντιλήφθηκα το πρόβλημά του με τις ναρκωτικές ουσίες, αλλά, λόγω του άψογου χαρακτήρα που είχε επιδείξει, αποφάσισα να τον βοηθήσω. Έτσι, αποφάσισα να τον χρησιμοποιώ στις γεωργικές εργασίες στον τόπο καταγωγής μου, λόγω και της ηλικίας της μητρός μου». Τέλος ο κατηγορούμενος τονίζει πως δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το σπίτι της Αναβύσσου και χαρακτηρίζει έωλη την κατάθεση αστυνομικού που του προσδίδει ρόλο μεσολαβητή και καθοδηγητή των ενεργειών του Αλβανού συγκατηγορουμένου. Επικαλείται μάλιστα κατάθεση άλλου αστυνομικού που αναφέρει ότι η πληροφορίες που είχε η Αστυνομία αφορούσαν μόνο τον Αλβανό.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι για λόγους «ηθικής υποχρέωσης» εξυπηρέτησε τον δραπέτη Ξηρό νοικιάζοντας για λογαριασμό του βαρυποινίτη το σπίτι στην Ανάβυσσο. Ο 37χρονος Αλβανός υπήκοος αναφέρει ότι: «Τον κ. Χριστόδουλο Ξηρό τον συνάντησα κατά τη διάρκεια της κρατήσεώς μου στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, στην Ε΄ Πτέρυγα, κατά το διάστημα από 19/6/2013 έως και 16/9/2013. Όντας τοξικομανής δεν είχα ιδιαίτερες, ή μάλλον καθόλου σχέσεις, με τους λοιπούς συγκρατούμενούς μου στην ως άνω Πτέρυγα. Όμοια αντιμετωπιζόταν και ο κ. Ξηρός.

Ίσως για αυτό το λόγο ο κ. Ξηρός επέδειξε μια ευγενική μεταχείριση σε εμένα. Μάλιστα, μην γνωρίζοντας, ουσιαστικά, τη γραφή της ελληνικής γλώσσας, ήταν εκείνος που μου ετοίμασε τις αιτήσεις μου προς το ΚΕΘΕΑ, ώστε να μπορέσω να απεμπλακώ από την κόλαση των ναρκωτικών ουσιών. Οι πράξεις του αυτές μου δημιούργησαν μια ιδιαίτερη ηθική υποχρέωση απέναντί του, όπως αυτή διαμορφώνεται υπό συνθήκες κράτησης στις φυλακές. Ακόμη και μετά την αποφυλάκισή μου την 4/11/2013, διατηρήσαμε αραιή τηλεφωνική επαφή, καθώς ο κ. Ξηρός με καλούσε τηλεφωνικά προκειμένου να πληροφορηθεί την πορεία μου. Αυτή ήταν και η μόνη επαφή μας». Υποστηρίζει επίσης ο 37χρονος ότι στα τέλη Απριλίου του 2014 ο Ξηρός «με κάλεσε και μου ζήτησε σαν χάρη να νοικιάσω για λογαριασμό του ένα σπίτι.

Πρόκειται για την οικία στην Ανάβυσσο. Την οικία την είχε ήδη διαλέξει ο ίδιος, αλλά δεν επιθυμούσε να εμφανιστεί ο ίδιος για τη μίσθωσή της. Παρορμούμενος από την ηθική υποχρέωση απέναντί του δέχθηκα. Μάλιστα, ο ίδιος μου είχε αναφέρει ότι ήθελε να ξεκουραστεί από το διαρκές κυνηγητό και να ζήσει ήρεμα τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του. Δεδομένης της ηλικίας του πείστηκα... Ο ίδιος μου ζήτησε και μια φωτογραφία, προκειμένου να με εφοδιάσει με ταυτότητα, ώστε, όπως είπε, να μην διατρέχω κανένα κίνδυνο. Πράγματι, επικοινώνησα με τον ιδιοκτήτη της μονοκατοικίας και συναντήθηκα μαζί του περί τα τέλη Μαΐου 2014 στην μονοκατοικία που επρόκειτο να μισθωθεί...

Έκτοτε, στις αρχές κάθε μήνα, κατέβαλα το ενοίκιο στον κύριο τον οποίο μου είχε υποδείξει ο ιδιοκτήτης της οικίας. Τα χρήματα τα έπαιρνα από τον κ. Ξηρό, χωρίς να εισέλθω στην οικία, παραδίδοντάς τα μου στην εξώπορτα του κήπου».
Ο κατηγορούμενος υποστήριξε στον Ανακριτή πως ο απότακτος αστυνομικός «ουδεμία γνώση είχε περί τούτων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από