Επιχείρηση «Λεκανοπέδιο» – «μεσαία τάξη» βάζει σε εφαρμογή η ΝΔ, μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Αντώνης Σαμαράς πυκνώνει την παρουσία του στις συνοικίες της Αθήνας και προχωρεί σε άνοιγμα προς τον πολιτικό χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς με αναφορές και στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Πρωθυπουργός επέλεξε το Περιστέρι για να εκπέμψει μηνύματα μιας ευρύτατης συναίνεσης και κυβερνητικής συνεργασίας όλων των φιλευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας ανεξάρτητα από το στίγμα τους στον πολιτικό χάρτη. Αποδέκτης της παρέμβασης ήταν πρωτίστως το τμήμα των ψηφοφόρων στις μεγάλες αστικές ομάδες που εκπροσωπούν, ουσιαστικά, τη λεγόμενη μεσαία τάξη και παραμένουν αναποφάσιστοι λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες ή ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας δημοσιονομικής περιπέτειας που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην ευρωπαϊκή απομόνωση. Η συγκεκριμένη ομάδα ψηφοφόρων, όπως επισημαίνουν από το κυβερνητικό επιτελείο, είναι εκείνη που κατά βάση πιέζει για συναινετικές πολιτικές διαδικασίες, που ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στις πρόωρες εκλογές και επικροτούσε την κυβερνητική συνεργασία της τελευταίας τριετίας, ακόμη κι αν δεν ακολουθούσε στην κάλπη τη ΝΔ.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ. Με τη χθεσινή κίνηση ο Αντώνης Σαμαράς ξεκινά, παράλληλα, και μια πολιτική αντεπίθεση για την αύξηση της γαλάζιας συσπείρωσης σε Α’ και Β’ Αθηνών και γενικότερα στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου κατά τις μετρήσεις του εκλογικού στρατηγείου της Συγρού βρίσκεται και το κλειδί της κάλπης. Σύμφωνα με υψηλόβαθμες κομματικές πηγές, η ΝΔ επιδεικνύει αξιοσημείωτες αντοχές στην περιφέρεια και στις περισσότερες αγροτικές περιοχές και αν περιορίσει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική, τότε μπορεί να ελπίζει βάσιμα σε μια εκλογική ανατροπή την επόμενη Κυριακή. Στη βάση αυτή, η μέγιστη κινητοποίηση του γαλάζιου μηχανισμού στο Λεκανοπέδιο κρίνεται ζωτικής σημασίας, ενώ σε αυτή θα ρίξει το βάρος ο Πρωθυπουργός και τις επόμενες ημέρες με νέες εξορμήσεις στις αθηναϊκές γειτονιές.

Τα αστικά χαρακτηριστικά της ΝΔ, εξάλλου, όπως και το άνοιγμα στη μεσαία τάξη θα επιδιώξει να προβάλει ο Πρωθυπουργός και στις δύο κεντρικές ομιλίες σε Θεσσαλονίκη (την Τετάρτη, 21/1 στον χώρο της ΔΕΘ) και Αθήνα (Παρασκευή, 23/1, πιθανότατα στο κλειστό του ΟΑΚΑ). Με τις χθεσινές αναφορές του, άλλωστε, ακόμη και στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, είναι προφανές ότι επιδιώκει να προσεγγίσει την κατακερματισμένη βάση του κεντροαριστερού χώρου, τον οποίο προβάλλει ως βασικό κυβερνητικό εταίρο του.

Το σημείο που προκάλεσε αίσθηση από την πρωθυπουργική απάντηση στην προσφώνηση του δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη χθες το βράδυ στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης ήταν το εξής: «Στην Ευρώπη πασχίζουμε να μείνουμε και να προοδεύσουμε. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που μας έβαλε στην Ευρώπη το κατόρθωσε, και συνέχισαν όλοι. Και ο Ανδρέας Παπανδρέου, και οι επόμενοι αυτή την φιλευρωπαϊκή πολιτική για την Ελλάδα ακολούθησαν. Αυτή συνέχισα κι εγώ. Είχα την τιμή ως Πρωθυπουργός να ηγηθώ, όμως, για πρώτη φορά μιας κυβέρνησης συμμαχικής, στην οποία μετείχαν όλες οι φιλευρωπαϊκές δυνάμεις. Στην αρχή και ο Φώτης Κουβέλης, στο τέλος μόνο ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Και έτσι ήμασταν σε μια συμμαχία πρωτόγνωρη για την Ελλάδα που κράτησε τόσα χρόνια και έγινε ακριβώς επειδή είχε αυτόν τον κοινό παρονομαστή που λεγόταν Ευρώπη.