Ερευνα εις βάρος της τουρκικής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», της μοναδικής που τόλμησε να αναδημοσιεύσει σκίτσα του Charlie Hebdo, περιλαμβανομένου του δακρυσμένου Μωάμεθ, άνοιξε η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η τουρκική εφημερίδα ανακοίνωσε την Τετάρτη στον ιστότοπό της πως η Αστυνομία εμφανίστηκε τη νύχτα στο τυπογραφείο της στην Κωνσταντινούπολη, εξέτασε το περιεχόμενο της εφημερίδας και τηλεφώνησε σε εισαγγελέα πριν επιτρέψει τη διανομή της.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο υπεύθυνος έκδοσης της εφημερίδας Ουτκού Τσακιροζέρ εξήγησε πως δεν δημοσίευσε παρά μια επιλογή «έπειτα από διαβούλευση» και «ετοίμασε την έκδοση αυτή με σεβασμό στις θρησκευτικές ευαισθησίες της (τουρκικής) κοινωνίας και στη θρησκευτική ελευθερία».

Η «Τζουμχουριέτ», η οποία ιδρύθηκε το 1924 από έναν οικείο του ιδρυτή της σύγχρονης κοσμικής Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ, αντιτίθεται στο καθεστώς του προέδρου Ερντογάν. Τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί πολλές δίκες ενώπιον της Δικαιοσύνης και έχει υπάρξει στόχος επιθέσεων. Πολλοί δημοσιογράφοι της έχουν φυλακιστεί.