«Οι μουσουλμάνοι είναι τα πρώτα θύματα του φανατισμού, του φονταμενταλισμού και της μισαλλοδοξίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά την έναρξη των εργασιών του φόρουμ «Ανανέωση του Αραβικού Κόσμου» στο Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου στο Παρίσι.

«Οφείλουμε να αρνηθούμε τους συγκερασμούς και τις συγχύσεις… Οι Γάλλοι μουσουλμανικού θρησκεύματος έχουν τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες υποχρεώσεις με όλους τους πολίτες… Πρέπει να προστατευθούν…», δήλωσε ο Ολάντ αναφερόμενος στις ισλαμοφοβικές ενέργειες κατά μουσουλμανικών τόπων λατρείας μετά την 7η Ιανουαρίου.

«Ο ακραίος ισλαμισμός τροφοδοτείται από όλες τις αντιφάσεις, όλες τις επιρροές, όλες τις αθλιότητες, όλες τις ανισότητες, όλες τις συρράξεις που παραμένουν χωρίς διευθέτηση επί μακρόν», τόνισε.

«Οι αντιμουσουλμανικές, όπως και οι αντισημιτικές ενέργειες πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά… Οι συρράξεις της Μέσης Ανατολής δεν έχουν θέση εδώ», πρόσθεσε.

Η Γαλλία, υπογράμμισε ο Ολάντ, είναι φίλη χώρα προς τους αραβικούς λαούς, αλλά διαθέτει κανόνες, αρχές, αξίες, μία από τις οποίες δεν είναι διαπραγματεύσιμη: «η ελευθερία και η δημοκρατία».