Οι ΗΠΑ μετέφεραν τέσσερις φυλακισμένους από το κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο προς το Ομάν και έναν πέμπτο προς την Εσθονία, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης το Πεντάγωνο.

Οι πέντε μεταφορές «εγκρίθηκαν ομόφωνα» έπειτα από εξέταση αρμοδίων αμερικανικών υπηρεσιών.

Οι τέσσερις άνδρες που μεταφέρθηκαν προς το σουλτανάτο του Ομάν είναι οι Αλ Χαντρ Αμπντάλα Μουχάμαντ Αλ Γιάφι, Φάντελ Χουσέιν Σάλεχ Χεντίφ, Αμπντ Αλ-Ραχμάν Αμπντάλα Αου Σαμπάτι και Μοχάμεντ Αχμεντ Σάλαμ.

Ο πέμπτος φυλακισμένος είναι ο Αχμεντ Αμπντούλ Καντίρ.

Πρόκειται για την πρώτη μεταφορά φέτος από το αμερικανικό στρατιωτικό κέντρο κράτησης που βρίσκεται στην Κούβα.

Είκοσι οκτώ φυλακισμένοι μεταφέρθηκαν από εκεί το 2014. Συνολικά 122 κρατούμενοι παραμένουν ακόμη στο Γκουατάναμο, το οποίο άρχισε να δέχεται τους υπόπτους για τρομοκρατία τέσσερις μήνες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001. Ο ρυθμός μεταφοράς των κρατουμένων έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δεσμευτεί η φυλακή αυτή να κλείσει πριν από το τέλος της θητείας του.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Πενταγώνου, αρμόδιος να διαπραγματεύεται με τις χώρες υποδοχής τις μεταφορές κρατουμένων από το Γκουαντάναμο Κλιφ Σλόαν, παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Σλόαν είχε απογοητευτεί από το γεγονός ότι μόνο ένας μικρός αριθμός κρατουμένων είχε κριθεί από το Πεντάγωνο ότι μπορεί να απελευθερωθεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από