Ανεβάζουν ταχύτητες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς δείχνουν την πρόθεσή τους να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο το δίκτυο 4G, καλύπτοντας σταδιακά όλη τη χώρα.

Το δίκτυο 4ης γενιάς, όπως αποκαλείται το 4G, βελτιώνει σημαντικά την εμπειρία των χρηστών, επιτρέποντάς τους να έχουν στο κινητό πολλαπλάσιες ταχύτητες πλοήγησης στο Διαδίκτυο, χρήση προηγμένων multimedia εφαρμογών όπως HD Streaming και HD Video-Conferencing, αλλά και αποστολή και λήψη μεγάλων αρχείων. Οι ταχύτητες είναι τέτοιες, που οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν στο κινητό τους τηλέφωνο μια ταινία υψηλής ευκρίνειας (HD) κατά μέσο όρο σε 2-3 λεπτά! Ηδη η Cosmote ανακοίνωσε ότι το δίκτυο 4G της εταιρείας είναι το μεγαλύτερο στη χώρα, καθώς πλέον είναι διαθέσιμο στο 70% του πληθυσμού. Καλύπτει όλες τις πόλεις άνω των 40.000 κατοίκων, πολλές μικρότερες σε όλη την Ελλάδα, καθώς και όλους τους δημοφιλείς χειμερινούς και καλοκαιρινούς τουριστικούς προορισμούς. Επίσης το 4G δίκτυο της Vodafone, σύμφωνα με την εταιρεία, καλύπτει πλέον ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τόσο σε Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ η εταιρεία προσφέρει τη μεγαλύτερη κάλυψη 4G και γρήγορες ταχύτητες σε 30 χώρες στο εξωτερικό!

Από την πλευρά της η Wind άρχισε –σύμφωνα με πληροφορίες –να παρέχει πιλοτικά υπηρεσίες 4ης γενιάς στην Αθήνα από τον περασμένο Δεκέμβριο. Σε πανελλαδικό επίπεδο, το δίκτυο της Wind μετά τον εκσυγχρονισμό του είναι LTE-ready, γεγονός που θα επιτρέψει στην εταιρεία να κάνει μέσα στο 2015 ολοκληρωμένο λανσάρισμα υπηρεσιών 4ης γενιάς σε όλη τη χώρα.

Οι εταιρείες. Ειδικότερα, η Cosmote, πέραν της κάλυψης 4G που ήδη παρέχει στους πελάτες της, έχει ξεκινήσει πιλοτικές δοκιμές κινητού ευρυζωνικού δικτύου 4G+ για ταχύτητες που φτάνουν έως και τα 300 Mbps!

Η εταιρεία αναβαθμίζει περαιτέρω το 4G δίκτυό της σε 4G+, τεχνολογίας LTE Advanced, αξιοποιώντας τις ενισχυμένες δυνατότητες του δικτύου της μετά και την πρόσφατη απόκτηση νέου φάσματος στα 800 MHz και 2,6 GHz. Η Cosmote, μάλιστα, εκτιμά ότι θα διαθέσει εμπορικά ταχύτητες έως και 300 Mbps σε επιλεγμένες περιοχές το πρώτο εξάμηνο του 2015!

Την ίδια στιγμή, η Vodafone καλύπτει με 4G δίκτυο την πλειονότητα του πληθυσμού σε Αθήνα-Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς και μια σειρά από πόλεις όπως Αλεξανδρούπολη, Κατερίνη, Πάτρα, Τρίπολη, Ηράκλειο, Λαμία, Λάρισα, Ναύπλιο, Χανιά, Αγρίνιο, Αμαλιάδα, Βόλο, Αλμυρό, Αρτα, Κόρινθο, Βραχάτι, Ξυλόκαστρο, Λουτράκι, Θήβα, Λιβαδειά, Ιεράπετρα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καρδίτσα, Κομοτηνή, Καλαμάτα, Ξάνθη, Τρίκαλα και Χαλκίδα. Καλύπτει επίσης τα νησιά Κεφαλονιά, Μύκονο, Ρόδο, Πάρο, Κέρκυρα, Λευκάδα, Σαντορίνη, Σύρο, Χίο, Λέσβο, Σκιάθο και Σκόπελο, καθώς και τους χειμερινούς προορισμούς Αράχοβα, Καλάβρυτα και Καρπενήσι.

Η Wind, που έχει εκσυγχρονίσει το δίκτυό της σε LTE-ready, σε πανελλαδικό επίπεδο, με σκοπό να προσφέρει υπηρεσίες 4G μέσα στο 2015, προωθεί ήδη τη χρήση υπηρεσιών data και mobile Internet μέσα από οικονομικά πακέτα (συμβόλαιο W, καρτοκινητή, mobile broadband) και μια ευρεία γκάμα συσκευών smartphone που ξεκινούν από τα 69 ευρώ.

Η εταιρεία έχει δρομολογήσει παράλληλα σημαντικές επενδύσεις στην ανανέωση των καταστημάτων της, που αποτελούν μέρος της στρατηγικής της να υποστηρίξει τις υπηρεσίες νέας γενιάς με σημεία πώλησης που θα μπορούν να φέρουν την τεχνολογία στα μέτρα του μέσου καταναλωτή. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει ανακαινίσει περίπου 40 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και εντός του 2015 θα αλλάξει όψη ολόκληρη η αλυσίδα καταστημάτων της, χάρη σε μια συνολική επένδυση που θα αγγίξει τα 20 εκατομμύριαευρώ.

H επέλασητων data

Παρά τις εξελίξεις στο μέτωπο του 4G, δεν έχει ακόμη υπολογιστεί ακριβώς το ποσοστό των εσόδων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που προέρχεται από τη μεταφορά δεδομένων. Και αυτό καθώς οι περισσότεροι χρήστες data δεν τα πληρώνουν ξεχωριστά, αφού έχουν πακέτα υπηρεσιών που ενσωματώνουν τα data στο συνολικό πάγιο. Σύμφωνα με στοιχεία των τριών εταιρειών, η χρήση data μέσω κινητού αυξάνεται αλματωδώς το τελευταίο διάστημα

Τι προσφέρει το 4G δίκτυο

Με το δίκτυο 4G ο χρήστης της κινητής τηλεφωνίας μπορεί να απολαμβάνει μοναδική εμπειρία mobile Internet και να κάνει χρήση υπηρεσιών data με πραγματικές ταχύτητες, πολλαπλάσιες των σημερινών. Επίσης, μπορεί να στέλνει και να λαμβάνει μεγάλα αρχεία σε ελάχιστο χρόνο, αλλά και να χρησιμοποιεί multimedia εφαρμογές όπως είναι η αναπαραγωγή βίντεο υψηλής ευκρίνειας, HD Streaming και HD Video-Conferencing.