Το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές θα μιλήσει και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με όλους. Και θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, εφόσον ο σχηματισμός της καταστεί εφικτός ή σε μια κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο.

Γίνεται σαφές ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν πιστεύει ούτε στη δυνατότητα αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ ούτε στην πιθανότητα να αναδειχθεί η Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα καλύπτοντας την υφιστάμενη διαφορά με την Κουμουνδούρου.

Ολα αυτά τα είπε είτε ανοιχτά είτε πιο έμμεσα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου, στην διάρκεια της οποίας επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι το κόμμα του θα πρέπει να πάρει την τρίτη διερευνητική εντολή και να καταστεί ο εγγυητικός παράγοντας για την σταθερότητα στη χώρα.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ. Παράλληλα, όμως, είναι φανερό ότι ο κ. Βενιζέλος έχει αποφασίσει να τραβήξει κόκκινη γραμμή σε ό,τι αφορά τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία. «Για όλα υπάρχει ένα τέλος» λέει στους συνομιλητές του, και για τη συμμαχία με τη γαλάζια παράταξη που κόστισε στο ΠΑΣΟΚ πολιτικά έχει πάρει τις αποφάσεις του πως τελειώνει στις 25 Ιανουαρίου.

«Η ΝΔ προσχώρησε στις αντιλήψεις μας, όχι εμείς στις ΝΔ, αλλά δεν το έκανε ολοκληρωμένα ούτε με το ύφος και την αισθητική που θέλουμε» επισημαίνει ο Βαγγέλης Βενιζέλος επαναλαμβάνοντας πως «δεν έχουμε εκλεκτικές συγγένειες με τη Νέα Δημοκρατία επειδή κυβερνήσαμε ένα διάστημα με τη Νέα Δημοκρατία». Το μήνυμα ελήφθη και η άρνηση του κ. Βενιζέλου να τα ξαναβρεί με τον Αντώνη Σαμαρά δεν περιορίζεται στο ζήτημα της αρπαγής της κ. Γκερέκου αλλά στην έλλειψη σεβασμού μεταξύ των δύο εταίρων.

ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΒΑΣΗ. Υπάρχει βεβαίως για το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο αντιπρόεδρος θεωρεί ότι δεν είναι αναστρέψιμη η κατάσταση και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκείνος που θα κόψει το εκλογικό νήμα. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται διατεθειμένο να συνεργαστεί με την Κουμουνδούρου πάνω σε μία προγραμματική βάση. Επιμένει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κυβερνητικός μπαλαντέρ και ότι «δεν μάς ενδιαφέρει να είμαστε στην κυβέρνηση». Ωστόσο, το κόμμα του, διευκρινίζει, θα επιμείνει ότι πρέπει να εφαρμοστεί μία εθνική στρατηγική που μεταφράζεται σε πολιτική και θεσμική σταθερότητα σε συνδυασμό με συναίνεση «χωρίς λεβεντιές και κινδύνους».

Το πλαίσιο που βάζει ο κ. Βενιζέλος είναι το ακόλουθο: συναινετική εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, κατάργηση του μπόνους και αλλαγή του εκλογικού συστήματος, συναινετική αναθεώρηση του Συντάγματος και εφαρμογή μιας πολιτικής ασφάλειας και διαχείρισης των εθνικών θεμάτων. «Δεν μάς ενδιαφέρει η σταδιοδρομία των στελεχών μας, η κυβερνητική» διευκρινίζει, υπονοώντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή δίνοντας την ανοχή του, όχι όμως και τους βουλευτές του. Ενώ όταν καλείται να απαντήσει τι θα πράξει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αξιώσει να μην είναι ο ίδιος πρόεδρος για να συνεργαστεί μετεκλογικά με το ΠΑΣΟΚ, περιορίζεται να πει ότι αυτά δεν έχουν γίνει ούτε στα δορυφορικά κόμματα του ΚΚΕ της Σοβιετικής Ενωσης.

«ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ». Σε ό,τι αφορά το Μνημόνιο ξεκαθαρίζει ότι «πρέπει να τελειώνουμε πια μ’ αυτό». Εξ αυτού του λόγου υποστηρίζει ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητήσει παράταση του Μνημονίου αλλά οφείλει να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους εταίρους ώς την 1η Μαρτίου.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος αποφεύγει να αναφερθεί σε ζητήματα που σχετίζονται με το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου κι επαναλαμβάνει ότι η χρήσιμη ψήφος είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, στέλνει μήνυμα σε όλα τα στελέχη που έφυγαν από την παράταξη και εντάχθηκαν στο Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, ότι ο δρόμος της επιστροφής στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ανοιχτός την επομένη των εκλογών. Ειδικά για όσους δεν πήγαν στο κόμμα Παπανδρέου αλλά διστάζουν να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει: «Περιμένουμε τους πάντες, και αυτούς που δεν εκφράζονται από τη σημερινή ηγεσία –αλλά οι ηγεσίες έρχονται και παρέρχονται, η παράταξη ανήκει στην Ιστορία και στη λαϊκή της βάση –να συσπειρωθούν τώρα στις εκλογές αυτές στην κοίτη τους, γιατί τώρα ο ρόλος μας είναι καθοριστικός για τη χώρα, για την Κεντροαριστερά και τη Δημοκρατική Παράταξη». Επί της ουσίας καλεί όσους διαφωνούν με τη δική του παρουσία στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ να ρίξουν νερό στο κρασί τους και να στρατευθούν υπονοώντας ότι κάποια στιγμή ο ίδιος θα αποχωρήσει. Αλλωστε έχει υποσχεθεί τη διενέργεια συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ αμέσως μόλις η χώρα επιστρέψει στην πολιτική κανονικότητα.

Κρυφή ατζέντα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κρυφή ατζέντα να οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση χωρίς να σχηματιστεί κυβέρνηση. Θεωρεί ότι αυτή είναι μία επικίνδυνη για την κοινωνία και τον τόπο πρακτική, καθώς υποκινείται και καθορίζεται μόνο από το κομματικό συμφέρον.