Το τελευταίο διάστημα δικαίως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να μιλήσει για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας από τις διεθνείς οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις. Οι διεθνείς αγορές είναι σήμερα πολύ πιο σημαντικές για τις ΗΠΑ αφού οι εξελίξεις από το εξωτερικό μπορούν να επηρεάζουν σημαντικά τις τιμές. Τέτοιες εξελίξεις δεν είναι μόνο οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Ρωσία ή η ανάπτυξη στην Κίνα ή η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Η διαφορά στις οικονομικές επιδόσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο έχει φανεί έντονα στην αγορά συναλλάγματος όπου το ευρώ έχει υποχωρήσει σημαντικά έναντι του δολαρίου. Είναι λοιπόν κατανοητό το ότι η Fed δίνει πλέον μεγάλη σημασία στο τι συμβαίνει σε άλλα μέρη του κόσμου. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ επικεντρώνεται όχι μόνο στις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης αλλά και στις προσδοκίες για χάραξη νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία.

Εάν η αμερικανική οικονομία λειτουργούσε ανεπηρέαστα θα συνέχιζε να κινείται με ορμή καθώς η ανάκαμψη που συνεχώς διευρύνεται θα ενίσχυε τα θεμελιώδη μεγέθη. Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρέαζε θετικά τις τιμές των εγχώριων αγορών και θα οδηγούσε στην εφαρμογή μιας ομαλοποιημένης νομισματικής πολιτικής. Ομως οι ΗΠΑ δεν είναι απομονωμένες, τόσο από οικονομική όσο και από χρηματοπιστωτική άποψη. Η πολυετής προσπάθεια των Αμερικανών να ξεπεράσουν την καταστροφική διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση έχει τώρα ενταθεί και περιλαμβάνει τη μάχη που δίνεται κατά της οικονομικής εξασθένησης που αντιμετωπίζει ο υπόλοιπος κόσμος. Σήμερα μεγαλώνει συνεχώς το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ και σε αυτές του υπόλοιπου κόσμου. Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές αβεβαιότητες που αντιμετωπίζουν η παγκόσμια οικονομία και οι παγκόσμιες αγορές για το 2015.
Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Εχει διατελέσει επικεφαλής της PIMCO.

© Bloomberg News