«Το στοίχημα των εκλογών δεν είναι το ποιος θα κυβερνήσει αλλά το προς τα πού θα πάει χώρα τα επόμενα πάρα πολλά χρόνια», τόνισε την Κυριακή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, στο πλαίσιο διακαναλικής συνέντευξης Τύπου.

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ο ελληνικός λαός πρέπει να εγγυηθεί την εθνική στρατηγική, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία, δεν πρέπει να υπάρξουν δεύτερες εκλογές και ακυβερνησία και πως γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή στην ευθύνη όλων των δημοκρατικών δυνάμεων που δηλώνουν υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος σημείωσε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να λάβει την τρίτη θέση και την τρίτη εντολή, ως εγγυητής της εθνικής σταθερότητας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κυβερνητικός μπαλαντέρ, ότι δεν θέλει σώνει και καλά να συμμετέχει στην κυβέρνηση.

«Εμείς θα επιμείνουμε, όχι γιατί είμαστε κυβερνητικός μπαλαντέρ, θα επιμείνουμε να εφαρμοστεί και να τηρηθεί μια εθνική στρατηγική. Όποιος δεν θέλει και δεν μπορεί δεν θα μετάσχει», τόνισε. «Δεν θέλουμε να πλασάρουμε τον εαυτό μας σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, μας ενδιαφέρει η προοπτική της χώρας, να μη βρεθούμε στον γκρεμό ενώ μπορούμε να ανέβουμε σιγά-σιγά το λόφο», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το κούγκι»

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είπε ειδικότερα ότι στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής υπάρχουν κόκκινες γραμμές, όπως μεταξύ άλλων να μην κρεμαστεί η χώρα στα μανταλάκια, ότι δεν πρέπει να υπάρξει ρεβανσισμός, ότι πρέπει να γίνει συναινετικά η προεδρική εκλογή, να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, να καταργηθεί το μπόνους, να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος και να χαραχθεί μια πολιτική ασφάλειας και διαχείρισης των εθνικών θεμάτων αντάξια της ιστορίας της χώρας. Στο πλαίσιο της πρότασης του για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ερωτηθείς εάν θα συνεργαστεί εφόσον πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «μεγαλύτερο έννομο συμφέρον να υπάρξει συνεργασία γιατί τώρα έφτασε η ώρα της εξόφλησης των υποσχέσεων». Εκτίμησε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει όσα έχει πει για μονομερείς ενέργειες θα οδηγήσει σε μια ρήξη και έκρηξη: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το κούγκι και μετά να καταθέτουν στεφάνια στο μνημείο της όλοι οι ευρωπαίοι», αλλά εμείς, συνέχισε, θα έχουμε καταστραφεί. Η άλλη εκδοχή, είπε, είναι η εκδοχή της μεταστροφής, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει εσωτερικά προβλήματα λόγω αντιδράσεων, καθώς πρόκειται για ένα κόμμα «κομμουνιστικής καταγωγής και όχημα διαμαρτυρίας και έκφρασης ανθρώπων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ» με συγκεκριμένη πολιτική κουλτούρα.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τη συζήτηση περί Grexit ως εσφαλμένη, επικίνδυνη, άδικη, βλαπτική για τη χώρα. Είπε ότι αυτές τις δηλώσεις τις κάνουν και ορισμένοι αρχηγοί κρατών, όπως ο πρόεδρος της Τσεχίας, όπως ανέφερε, κάνοντας λόγο για ατυχέστατο γεγονός, για να σημειώσει ότι γι’ αυτό έχει δώσει ρητή εντολή στην πρεσβεία μας να διαμαρτυρηθεί. Είπε ότι η Ελλάδα δεν μπήκε με παραποιημένα στοιχεία στην Ευρωζώνη και πως εάν δεν έμπαινε δεν θα έμπαινε ούτε η Ιταλία, η οποία είχε χειρότερα οικονομικά στοιχεία από την Ελλάδα και πως δεν νοείται Ευρωζώνη χωρίς Ιταλία. Η Ευρωζώνη, τόνισε, χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, αλληλεγγύη και μέτρα ιστορικού χαρακτήρα για να μπορέσει να βρει την προοπτική της. Πρόσθεσε ότι μπορεί να μην υπάρχει νομικά τρόπος να βγει η χώρα από το Ευρώ, «μπορείς όμως να γίνεις φτωχός και έρημος με την ψευδαίσθηση ότι έχεις Ευρώ», ενώ δεν θα έχεις. Η Ελλάδα για το καλό των Ελλήνων, είπε, πρέπει να είναι μέσα στο Ευρώ αλλά από εκεί και πέρα χρειάζεται να είμαστε σώφρονες και σοβαροί, να μην κάνουμε τζάμπα μαγκιές και να μην παίζουμε με τη φωτιά γιατί άμα το κάνουμε αυτό η Ευρώπη παρά το κόστος μπορεί να μας ρίξει στον Καιάδα για να στείλει μήνυμα παιδαγωγικού χαρακτήρα προς άλλες χώρες. Ερωτηθείς εάν εκτιμά πως αυτή η συζήτηση για Grexit αποτελεί μπλόφα ή εκβιασμό, είπε ότι υπάρχει στο θέμα αυτό ένα εύθραυστο στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση και αυτό είναι να εξακολουθήσει η ΕΚΤ με την απεριόριστη ρευστότητα να είναι στο πλευρό μας.

«Ετερόκλητο σχήμα το Ποτάμι»

Σχετικά με τη διεκδίκηση της τρίτης θέσης, ο κ. Βενιζέλος παρέκαμψε τη Χρυσή Αυγή, εκτίμησε επίσης ότι προεκλογικά δεν έχει δει να προωθείται κάποιου είδους προγραμματικής συμφωνίας που είχε κάνει, όπως είπε, ο κ. Καμμένος με τον κ. Τσίπρα. Αναφορικά με το Κίνημα Δημοκρατών Σοασιαλιστών, σχολίασε ότι αν ο λαός θεωρεί ότι πρέπει ο κ. Παπανδρέου να ξαναχειριστεί τα πράγματα, μπορεί να το κάνει. «Η παράταξη ενώνεται στην κοίτη της, κανείς δεν μπορεί να τη διασπάσει», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «η χρήσιμη ψήφος είναι στο ΠΑΣΟΚ, αυτό κράτησε τη χώρα». Για το Ποτάμι σχολίασε ότι η πορεία της «παλιάς ΔΗΜΑΡ» προδικάζει και την πορεία «αυτών που πάνε να αντικαταστήσουν τον ρόλο της», κάνοντας λόγο για ετερόκλητο σχήμα, κοινοπραξία, όπως υποστήριξε, από παλιά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, πρόσωπα που δηλώνουν απολίτικα, συνταξιούχους με εθνικιστικές τάσεις, δεξιούς νεοφιλελεύθερους. «Υπάρχει κάποια εγγύηση;», αναρωτήθηκε.

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το χρέος το 2009 ήταν μη εξυπηρετήσιμο, μη βιώσιμο, μη αναχρηματοδοτούμενο και πως αν και έπρεπε δεν υπήρξε παρέμβαση για το χρέος στο πρώτο πρόγραμμα λόγω ΕΚΤ και πως τον Ιούλιο του 2011 έσπασαν τα περί μη παρέμβασης για το χρέος και φτάσαμε σε κούρεμα 180 δισ σε όρους καθαρής παρούσης αξίας. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι θέλουμε βιωσιμότητα για 30 ή 40 χρόνια και ότι περιμένουν οι Ευρωπαίοι να συζητήσουμε γι αυτό, αλλά όχι μονομερώς και ότι άρα πρέπει να πάμε στη λογική του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί από το 2012. Όλα αυτά, είπε είναι κούρεμα και μάλιστα μεγάλο γιατί επηρεάζουν τον όγκο του χρέους σε καθαρή παρούσα αξία. «Αν περνάει από το χέρι μας δεν θα αφήσουμε να γίνουν ενέργειες βλαπτικές και επικίνδυνες χωρίς αποτέλεσμα», γιατί μονομερώς, είπε, μπορούν να σου κόψουν το ΕΣΠΑ και την ΚΑΠ. «Δεν θα αφήσουμε να γίνουν τσαπατσουλιές και ψευτολεβεντιές αλλά θα οδηγήσουμε τα πράγματα στην πλήρη αξιοπιστία του πλαισίου που έχει διαμορφωθεί και που θα μας δώσει κι άλλο κούρεμα του χρέους».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν ήθελε να είναι μόνο του με τη ΝΔ στην κυβέρνηση και πως γι’ αυτό πρότεινε το 2012 και προτείνει συνεργασία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. «Δεν έχουμε εκλεκτικές συγγένειες με τη ΝΔ επειδή κυβερνήσαμε μαζί της για ένα διάστημα», είπε και τόνισε ότι εξακολουθεί να έχει μεγάλες διαφορές.

Η υπόθεση Γκερέκου

Αναφερόμενος στο ζήτημα με την Αντζελα Γκερέκου, είπε ότι υπάρχουν όρια δεοντολογίας και μίλησε για «αρπαγή» υφυπουργού που μπήκε στην κυβέρνηση με υπόδειξη του ΠΑΣΟΚ. Δεν αξιολόγησε ως σοβαρό πολιτικά το γεγονός, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους όρους συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων.

Αντιστρέφοντας τις αιτιάσεις ότι το ΠΑΣΟΚ έγινε παρακολούθημα της ΝΔ λόγω της συγκυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι η ΝΔ έχει κατηγορηθεί ότι είναι παρακολούθημα της πολιτικής ΠΑΣΟΚ και πλήρωσε το κόστος συμπυκνωμένο. Ανέφερε ακόμα ότι στις ευρωεκλογές ο κόσμος κατάλαβε τι σημαίνει να είναι το ΠΑΣΟΚ υπαρκτό, γιατί «εκείνο κράτησε την κυβέρνηση», αφού, η ΝΔ βγήκε δεύτερη. «Εμείς δεν προχωρήσαμε σε καμία πολιτική της ΝΔ», επεσήμανε και υποστήριξε στη συνέχεια ότι αν η ΝΔ κυβερνούσε μόνη της θα είχαν ψηφιστεί μέτρα που δεν θέλει το ΠΑΣΟΚ και τα ανέκοψε στο όνομα του συμφέροντος των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων και της ανάκαμψης της ελληνικής ανάπτυξης και οικονομίας. «Ούτε χρειάζεται ούτε μπορεί να πάρει η χώρα νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, περικοπή μισθών και συντάξεων δεν μπορούν να γίνουν», υπογράμμισε.

Η ΔΗΜΑΡ και η ΕΡΤ

Σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε διαφωνήσει ρητά για την κατάργηση της ΕΡΤ, ότι η ΔΗΜΑΡ τότε αποχώρησε από την κυβέρνηση αλλά το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε μετά από πολλή περίσκεψη με ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του. Είπε ότι ο Αντώνης Σαμαράς συμφώνησε στο μεγαλύτερο μέρος «των προτάσεων μας» σχετικά με την ΕΡΤ και πως όμως αυτά που συμφωνήθηκαν δεν έγιναν σε μεγάλο βαθμό μέχρι τώρα.

Ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών μπορεί να αφαιρέσει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι κάποιοι προέβαλαν το σενάριο ότι μπορεί ένα τέτοιο σχήμα να κόβει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ και να βοηθά τη δεξιά, τη ΝΔ. Απεδείχθη, είπε, ότι κόβει κάποιες λίγες ψήφους από το ΠΑΣΟΚ. «Το θέμα είναι ποια ψήφος είναι χρήσιμη, παραταξιακά και εθνικά ωφέλιμη, η απάντηση είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ και περιμένουμε τους πάντες και αυτούς που δεν εκφράζονται από τη σημερινή ηγεσία, αλλά οι ηγεσίες έρχονται και παρέρχονται, να συσπειρωθούν τώρα στην παραταξιακή τους κοίτη, στο σπίτι τους, γιατί τώρα ο ρόλος μας είναι καθοριστικός για τη χώρα και το μέλλον της παράταξης». Ερωτηθείς για τις μετεκλογικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, το συνέδριο, το εάν το προσκλητήριο ενότητας περιλαμβάνει και τον κ. Παπανδρέου, είπε ότι ο ίδιος επιτελεί καθήκον, δεν είναι ούτε κληρονόμος ούτε ιδιοκτήτης και πως θα γίνει ένα συνέδριο ριζικής ανανέωσης και ενότητας εκείνων που, όπως είπε, αγαπούν και σέβονται την παράταξη. Στην απάντηση του ο κ. Βενιζέλος δεν αναφέρθηκε στον κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι «περιμένουμε από τους απλούς ανθρώπους, τα μεσαία στελέχη να καταλάβουν και να είμαστε όλοι συσπειρωμένοι».

Για το αν θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ για τα οικονομικά του κόμματος, είπε ότι τα οικονομικά χρέη δεν είναι τίποτα απολύτως μπροστά στα ηθικά, τα πολιτικά, τα ιστορικά.

Σε ερωτήσεις σχετικά με την υπόθεση των Κανών, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πήγαν εκεί μαζί με τον κ. Παπανδρέου γιατί μετείχαν και οι υπουργοί Οικονομικών, ότι ήταν συνεχώς μαζί, «μαζί πήγαμε, μαζί φύγαμε». Ανέφερε πως ο Μ. Μπαρόζο δεν είπε κάτι διαφορετικό από τους άλλους ηγέτες, ότι όλοι οι Ευρωπαίοι ζήτησαν αν είναι να γίνει δημοψήφισμα να γίνει το ταχύτερο και το ερώτημα να είναι «ναι ή όχι στο ευρώ». Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα με αυτό το ερώτημα γιατί με την αναγγελία του θα κατέρρεε όλο το σύστημα, ότι έκανε τη σχετική δήλωση και επισήμανε πως ούτε ο κ. Παπανδρέου είχε πει ότι το δημοψήφισμα θα γινόταν με τέτοιο δίλημμα. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε μερικές ώρες μετά την επιστροφή από τις Κάννες, ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε με τη δήλωση του κ. Βενιζέλου.