Κεντρικοί τραπεζίτες και διαχειριστές συναλλαγματικών αποθεμάτων αλλάζουν την έως τώρα πρακτική τους, δείχνοντας πλέον μικρότερο ενδιαφέρον για το ευρώ που έχει πραγματοποιήσει σημαντική βουτιά στις διεθνείς αγορές.
Το συνολικό ποσό των αποθεμάτων των κεντρικών τραπεζών σε ευρώ υποχώρησε 8,1% το τρίτο τρίμηνο του 2014, ποσοστό που είναι υψηλότερο από τη βουτιά που σημείωσε το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το ευρώ έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου ανήλθε το διάστημα αυτό σε 7,8%. Τις προηγούμενες δύο φορές που το ευρώ υποτιμήθηκε 7% ή περισσότερο μέσα σε διάστημα ενός τριμήνου - το 2011 και το 2010 - τα αποθέματα των κεντρικών τραπεζών στο ενιαίο νόμισμα είχαν μειωθεί πολύ λιγότερο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι διαχειριστές συναλλαγματικών αποθεμάτων δεν αρπάζουν την ευκαιρία να αγοράσουν ακόμη περισσότερα ευρώ παρά το γεγονός ότι η αξία του νομίσματος έχει υποχωρήσει. Με αυτόν τον τρόπο αφαιρείται ένας σημαντικός πυλώνας στήριξης του νομίσματος. Τον Αύγουστο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είχε αναφέρει ότι η μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων σε ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες αποτελεί παράγοντα που θα οδηγήσει σε εξασθένηση της ισοτιμίας και θα τονώσει τελικά την ασθμαίνουσα οικονομία της ευρωζώνης.
«Οι κεντρικές τράπεζες έχουν βρει νέους λόγους να μην αισθάνονται άνετα με το ευρώ» λέει ο Στίβεν Λεν, συνιδρυτής της SLJ Macro Partners στο Λονδίνο. «Κανένας δεν θέλει να έχει αρνητικές αποδόσεις. Δεν διακρατεί κάποιος ένα νόμισμα για να χάσει χρήματα» πρόσθεσε.
Το ευρώ υποχώρησε στα επίπεδα του 1,18 δολαρίου που είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων εννέα ετών. Σε αυτό συνέβαλε η δημοσιοποίηση στοιχείων που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,2% τον Δεκέμβριο στην ευρωζώνη. Τα στοιχεία αυτά αύξησαν τις εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση, αγοράζοντας πιθανότατα κρατικά ομόλογα.
Η ΕΚΤ έχει ήδη μειώσει σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα τα επιτόκια δανεισμού σε ευρώ και χρεώνει τις εμπορικές τράπεζες που φυλάσσουν χρήματα σε αυτήν. Στόχος όλων αυτών των μέτρων είναι να αυξηθεί η ρευστότητα της οικονομίας στην ευρωζώνη.
Τις προηγούμενες δύο φορές που το ευρώ υποτιμήθηκε 7% ή περισσότερο μέσα σε διάστημα ενός τριμήνου - το 2011 και το 2010 - τα αποθέματα των κεντρικών τραπεζών στο ενιαίο νόμισμα είχαν μειωθεί πολύ λιγότερο.
© Bloomberg News
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από