Τα αδέλφια Κουασί, ο Σαΐντ και ο Σερίφ, που έσπειραν τον θάνατο στην επίθεση στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo την Τετάρτη, έπεσαν νεκρά νωρίς το βράδυ της Παρασκευής κατά τη διάρκεια συντονισμένης επίθεσης των γαλλικών αστυνομικών δυνάμεων.

Την είδηση του θανάτου των δύο τζιχαντιστών επιβεβαίωσε η εθνική χωροφυλακή και η γενική διεύθυνση Ασφαλείας της Γαλλίας.

Οι δύο δράστες της πολύνεκρης επίθεσης στο περιοδικό Charlie Hebdo, κρατούσαν έναν όμηρο στις εγκαταστάσεις εταιρείας στην κωμόπολη Νταμαρτέν αν Γκελ, βορειοανατολικά του Παρισιού, όπου είχαν καταφύγει από το μεσημέρι έπειτα από ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια καταδίωξης του οχήματος στο οποίο επέβαιναν.

Νωρίτερα, είχαν επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την αστυνομία λέγοντας ότι «θέλουμε να πεθάνουμε σαν μάρτυρες».

To πρόσωπο που κρατούσαν όμηρο απελευθερώθηκε μετά την επιχείρηση που διεξήγαγε η γαλλική αστυνομία, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στις έρευνες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι προτεραιότητα των γαλλικών αρχών είναι «να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις» και όχι να γίνει έφοδος στο κτίριο, όπου βρίσκονται «ταμπουρωμένοι» οι δράστες. «Αυτό μπορεί να πάρει ώρες ίσως και μέρες», δήλωσε ο Πιέρ-Ανρί Μπραντέ, σύμφωνα με το Reuters.

Αρχικά, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μετά τη σύλληψη ομήρων στο Νταμαρτέν αν Γκελ.

Ωστόσο, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Παρισιού διέψευσε ότι υπήρχε νεκρός, ομοίως και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Από το μεσημέρι υπήρξε πρωτοφανής γενική κινητοποίηση δυνάμεων και τα κινητά τηλέφωνα έπαψαν να λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή.

Πέντε στρατιωτικά ελικόπτερα βρίσκονταν διαρκώς στον αέρα και παρακολουθούσαν την εξέλιξη των γεγονότων στην περιοχή Σεν ε Μαρν. Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει την πόλη και οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους. Επίσης, έκλεισαν τα σχολεία της περιοχής.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι τρομοκράτες είχαν συμφωνήσει τηλεφωνικά με την αστυνομία να μην πειράξουν τα παιδιά που έφυγαν από ένα σχολείο, το οποίο βρίσκεται κοντά στο κτίριο όπου ήταν «ταμπουρωμένοι». Παράλληλα, διατάχθηκε η εκκένωση όλων των υπόλοιπων σχολείων της περιοχής, με 1.000 περίπου μαθητές.

Το μεσημέρι έκλεισαν δύο πίστες στο αεροδρόμιο του Charles-de-Gaulle, στο Παρίσι και οι πτήσεις εκτρέπονται σε άλλα αεροδρόμια.

Νωρίτερα, αστυνομικές πηγές ανέφεραν πυρά και καταδίωξη οχήματος στον αυτοκινητόδρομο A2 στην περιοχή της Πικαρδίας, στη βορειοανατολική Γαλλία.

Στο μεταξύ, η γαλλική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι η δολοφονία νεαρής δημοτικής αστυνομικού από ένοπλο την Πέμπτη στο Παρίσι συνδέεται με το τρομοκρατικό χτύπημα στα γραφεία της Charlie Hebdo. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αστυνομικός σκοτώθηκε από ένοπλο, ο οποίος συνδέεται με τους αδελφούς Κουασί. Οι αρχές συνέλαβαν δύο άτομα από το στενό οικογενειακό περιβάλλων των δύο δραστών της επίθεσης στο περιοδικό.

Ολάντ: «Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ»

Το υπουργικό συμβούλιο διέκοψε τη συνεδρίασή του και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ παρακολουθεί τις εξελίξεις μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών. «Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ όσο η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε ο Ολάντ από το υπουργείο Εσωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι οι Αρχές γνώριζαν ότι υπήρχε ο κίνδυνος επιθέσεων. Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι πρέπει να ληφθεί δράση σε «ευρωπαϊκό επίπεδο», επιβεβαιώνοντας ότι την Κυριακή θα συναντηθούν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ στο πλευρό του, ο Ολάντ υπογράμμισε πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς των υπηρεσιών ασφαλείας. «Γνωρίζαμε ότι υπάρχει κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων» είπε, συμπληρώνοντας πως είχαν αποτραπεί απόπειρες χτυπημάτων.

Τόνισε δε ότι απαιτείται ενότητα: «Έχω εμπιστοσύνη στη χώρα μας, οι δυνατότητές μας είναι μεγαλύτερες όταν είμαστε ενωμένοι» είπε.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα είναι σε πόλεμο «εναντίον της τρομοκρατίας, όχι εναντίον μιας θρησκείας». Νέα μέτρα είναι «αναμφίβολα απαραίτητα για την αντιμετώπιση της απειλής», είπε ο Βάλς.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο γάλλος πρόεδρος είχε υποδεχθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων και την Μαρίν Λε Πεν του Εθνικού Μετώπου. Την προηγούμενη ημέρα, είχε υποδεχθεί τον αρχηγό του κεντροδεξιού UMP Νικολά Σαρκοζί.

Η Λεπέν είχε διαμαρτυρηθεί για τον αποκλεισμό του κόμματός της από διακομματική συγκέντρωση ενότητας που προγραμματίζεται για την Κυριακή.

Κλειδωμένοι μέσα σε κτίρια

Την ίδια ώρα, κλειδωμένοι σε σπίτια, γραφεία και σχολεία παρέμεναν οι κάτοικοι και οι μαθητές της ευρύτερης περιοχής. Οι δάσκαλοι προσπαθούσαν να καθησυχάσουν τους μικρούς μαθητές με ποιηματάκια, ενώ οι εργαζόμενοι ενημερώνονταν διαρκώς για τις εξελίξεις μέσω Ιντερνετ. Σταδιακά γινόιταν η μεταφορά των μαθητών σε τοπικό γυμναστήριο, ώστε να τους αναζητήσουν οι γονείς τους.

«Φύγε, δεν σκοτώνουμε αμάχους»

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία ενός ιδιοκτήτη καταστήματος, ο οποίος υποστηρίζει ότι ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους δράστες το πρωί και μάλιστα αντάλλαξαν και χειραψία. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος δήλωσε στον ραδιοσταθμό France Info ότι ο άνδρας ήταν ντυμένος στα μαύρα και κρατούσε τουφέκι, αλλά νόμιζε ότι ήταν αστυνομικός. Το μόνο που του έκανε εντύπωση ήταν όταν ο άνδρας τού είπε «Φύγε, δεν σκοτώνουμε αμάχους».

Τη σύνδεση των δραστών με την Αλ Κάιντα επιβεβαιώνει και ο οδηγός του γκρι Clio, τον οποίον οι δύο δράστες είχαν αναγκάσει την ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης να εγκαταλείψει το όχημά του. «Εάν σε ρωτήσει οποιοσδήποτε, εάν σε ρωτήσουν τα μίντια, θα πεις ότι είναι η Αλ Κάιντα της Υεμένης», αποκαλύπτει ο οδηγός στον τηλεοπτικό σταθμό Europe 1, κάνοντας λόγο για άνδρες «πολύ ήρεμους και αποφασισμένους».