Τα στοιχεία ενός ακόμα ατόμου η σορός του οποίου φέρεται να ανήκει σε έλληνα οδηγό φορτηγού, προσπαθούν να επιβεβαιώσουν οι ιταλικές Αρχές, οι οποίες ζήτησαν ήδη από τους φερόμενους ως συγγενείς του να μεταβούν στην Ιταλία για αναγνώριση.

Υπό αυτό το πρίσμα, εντολή στις κατά τόπους λιμενικές Αρχές της χώρας να παρέχουν με γρήγορους ρυθμούς κάθε διευκόλυνση προς τους συγγενείς των επιβατών του μοιραίου πλοίου «Norman Atlantic» που μπορεί να αφορούν μετακινήσεις ή διαμονή, έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στο μεταξύ όμως, όπως ανέφερε το υπουργείο Ναυτιλίας στην ενημέρωσή του το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, με επίσημο έγγραφό του που απέστειλε εκ νέου το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ρώμης (RCC ROMΑ) προς το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, γνωστοποιείται ότι λόγω λανθασμένης πιστοποίησης εκ μέρους των αρμόδιων Ιταλικών Αρχών, ο Δούλης Γεώργιος δεν είναι θανών, αλλά συγκαταλέγεται στη λίστα επιβατών, για τους οποίους δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση επί του παρόντος!

Ο Γ. Δούλης είχε θεωρηθεί ως ο πρώτος έλληνας νεκρός της τραγωδίας την Κυριακή, όταν είχε πέσει στη θάλασσα.

Η βασανιστική διαδικασία της ταυτοποίησης στοιχείων και αναγνώρισης, η μη ακριβής λίστα επιβατών και οι κατάλογοι με τους επιβαίνοντες, τους νεκρούς και τους αγνοούμενους που αλλάζουν συνεχώς, έχει μετατρέψει την τραγωδία σε ένα γκραν γκινιόλ θρίλερ, που έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα τις ιταλικές αρχές, ενώ θέτει και προ των ευθυνών τους τις λιμενικές αρχές στην Ελλάδα.

Με τα στοιχεία που υπήρχαν τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, οι Ελληνες αγνοούμενοι ήταν πια 10 από εννιά, ενώ οι νεκροί – με την υπόθεση ότι η νέα σορός ανήκει στον έλληνα οδηγό – ήταν τρεις.

Κατά τα άλλα έφθασαν το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς στο λιμάνι της Πάτρας, με επιβατηγό- οχηματαγωγό πλοίο από την Ιταλία, όλοι οι Έλληνες που αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου «Norman Atlantic» και αυτήν τη στιγμή γίνεται διασταύρωση στοιχείων και ταυτοποίηση από άνδρες του τοπικού Λιμεναρχείου. Είκοσι έξι άτομα είναι σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση του Λιμενικού Σώματος, το πλήρωμα του επιβατηγού πλοίου «Norman Atlantic» που έφθασε το μεσημέρι στο λιμάνι της Πάτραs με πλοίο από Ιταλία.

Συνολικά 55 άτομα πλήρωμα επέβαιναν στο πλοίο «Norman Atlantic» μεταξύ των οποίων και Ιταλοί. Εκπρόσωπος της ναυλώτριας εταιρείας είχε αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλα τα μέλη του πληρώματος του πλοίου ήταν καλά στην υγεία τους.

Το απόγευμα της Τετάρτης ταυτοποιήθηκε και ανακοινώθηκε από το Λιμενικό Σώμα ότι η σωρός του τρίτου Ελληνα που βρέθηκε στο πλοίο ανήκει στον ζακυνθινό οδηγό βυτιοφόρου Νικόλαο Παράσχη.

Ο άτυχος άνδρας από το χωριό Γερακαρία, 58 ετών και πατέρας δύο παιδιών, σύμφωνα με συγγενικό του πρόσωπο, έδωσε σημεία ζωής για τελευταία φορά το βράδυ του Σαββάτου, όταν ταξίδευε με το Norman Atlantic από την Πάτρα προς την Ανκόνα, μεταφέροντας λάδι. Έκτοτε δεν επικοινώνησε με κανέναν και δυστυχώς οι φόβοι της οικογένειας επαληθεύτηκαν.

Το βράδυ της Τετάρτης το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος δημοσιοποίησε τα στοιχεία εννέα Ελλήνων που επέβαιναν στο πλοίο και φέρονται ως αγνοούμενοι.

Τα ονόματά τους είναι:

1. ΚΟΥΦΟΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

2. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

3. ΤΣΑΜΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

4. ΝΙΚΟΛΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

5. ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

6. ΣΑΓΙΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

7. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

8. ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

9. ΣΟΦΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Σε αυτή τη λίστα χρειάστηκε να προστεθεί και το όνομα του Γιώργου Δουλή, τον οποίον οι ιταλικές αρχές ανακήρυξαν ως αγνοούμενο, ένα 24ωρο έπειτα και τέσσερις ολόκληρες μέρες αφότου τον θεώρησαν νεκρό…

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα έχουν μεταφερθεί δεκάδες έλληνες διασωθέντες που επέβαιναν σε πλοία του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι ιταλικές Αρχές έκαναν λόγο το βράδυ της Δευτέρας για 10 νεκρούς (εκ των οποίων τρεις Ελληνες) και 18 αγνοούμενους (εκ των οποίων εννέα Ελληνες).

Ωστόσο, νωρίτερα ο εισαγγελέας του Μπάρι είχε κάνει λόγο για 98 αγνοούμενους.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι έχουν απογίνει 98 επιβάτες του Norman Atlantic» δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο εισαγγελέας του Μπάρι Τζουζέπε Βόλπε.

Σύμφωνα με τον κ. Βόλπε, «τις τελευταίες ώρες έφτασαν στην Ελλάδα 80 ναυαγοί με ένα ελικόπτερο και ένα εμπορικό πλοίο, αλλά δεν προκύπτει να υπάρχει κάποιο δεύτερο πλοίο, το οποίο να έχει επιβιβάσει διασωθέντες».

Ο εισαγγελέας του Μπάρι προέβη στις νέες αυτές δηλώσεις μετά την άφιξη στο Μπρίντιζι του ελικοπτεροφόρου «Σαν Τζόρτζιο», χθες βράδυ, το οποίο μετέφερε 216 διασωθέντες, και του πλοίου Jannette, το οποίο αγκυροβόλησε σήμερα το πρωί στον Τάραντα, με 38 ναυαγούς.

Η τελευταία ενημέρωση για το 2014 από το υπ. Ναυτιλίας

Λίγο πριν από την έλευση του 2015, τη νύχτα της Τετάρτης, νεότερη ενημέρωση από το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας ανέφερε:

Μετά από έντονο διάβημα που έγινε από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης, έχουμε την επίσημη ενημέρωση από τις ιταλικές αρχές για τον αριθμό των θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών μέχρι στιγμής είναι 10, εκ των οποίων τρεις είναι οι Έλληνες που έχουν ταυτοποιηθεί, 4 οι ταυτοποιημένοι αλλοδαποί και 2 ακόμη μη ταυτοποιημένοι.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι εντοπίστηκε 1 σορός αγνώστων λοιπών στοιχείων από διασωστικές δυνάμεις της Ιταλικής Ακτοφυλακής στη θάλασσα, η οποία λόγω αντίξοων συνθηκών δεν κατέστη εφικτό να περισυλλεγεί.

Μέχρι στιγμής καμία πληροφορία δεν υπάρχει για 18 άτομα, από τους οποίους οι 9 είναι Έλληνες και τα ονόματα των οποίων έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Διατηρούμε επιφυλάξεις για τον ακριβή αριθμό των διασωθέντων που μπορούμε να ανακοινώσουμε, καθώς στα μέχρι τώρα στοιχεία που μας έχουν διαβιβάσει οι Ιταλικές Αρχές παρατηρούνται διπλοεγγραφές και αναγραμματισμοί στις καταγραφές των ονομάτων.

Εν τω μεταξύ, μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών στην Αδριατική, όπου πνέουν άνεμοι έντασης 8 Μποφόρ, θα δοθεί πιθανότητα το πράσινο φως από τις ιταλικές Αρχές για τη ρυμούλκηση του «Norman Atlantic».

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλος πληρώματος ρυμουλκού πλοίου που βρίσκεται στο σημείο της τραγωδίας, το μοιραίο πλοίο έχει δεθεί ήδη από το ιταλικό ρυμουλκό με βοήθεια ειδική ομάδας που επιβιβάστηκε για λίγη ώρα στο πλοίο ενώ στην περιοχή παραμένουν και τα υπόλοιπα πέντε ρυμουλκά που θα συνδράμουν στην όλη επιχείρηση.

Επίσης ειδικές ομάδες επιβιβάστηκαν για κάποιες ώρες στο πλοίο χωρίς να έχει δοθεί καμία επίσημη ενημέρωση από τις ιταλικές αρχές για την κατάσταση που υπάρχει μέσα σε αυτό και αν η φωτιά συνεχίζει να καίει λόγω των εύφλεκτων υλικών.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Ιταλική Ακτοφυλακή φέρεται να έχει αποδεσμεύσει το μεγαλύτερο μέρος των πλοίων που βρίσκονταν για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή και παραμένει μόνο ένα ιταλικό πλοίο που ολοκλήρωσε κάποιες έρευνες και θα αποδεσμευθεί κι αυτό με τη σειρά του.

Ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας που διερευνά την υπόθεση έχει ζητήσει το πλοίο να μεταφερθεί στο λιμάνι του Μπρίντεζι.

Παράλληλα, συνεχίζεται το μακάβριο αλαλούμ σχετικά με τον αριθμό των αγνοουμένων και των νεκρών της ναυτικής τραγωδίας του «Norman Atlantic».

Οι ιταλικές Αρχές δεν έχουν καταφέρει περισσότερες από τρεις ημέρες μετά το δραματικό περιστατικό να δώσουν μια σαφή εικόνα σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων, των αγνοουμένων ή και αυτόν τον αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο.

Αεροπορικώς από το Πρίντεζι

Στην Αθήνα έχουν φτάσει περίπου 100 έλληνες διασωθέντες του Norman Atlantic που ταξίδεψαν με πτήση της Aegean από το Πρίντεζι της Ιταλίας.

Οι διασωθέντες είχαν αποβιβαστεί αργά το βράδυ της Τρίτης από το ελικοπτεροφόρο San Giorgio και το σκάφος Durand de la Penne του ιταλικού πολεμικού ναυτικού.

Το αεροπλάνο έφτασε στην Αθήνα λίγο μετά τις 15:30. Η πτήση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, αλλά λόγω καιρού αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Παράλληλα, κατέπλευσε το απόγευμα της Τετάρτης στο λιμάνι του ιταλικού Τάραντα το πλοίο «Aby Jeannette», από το οποίο αποβιβάστηκαν με ασφάλεια έλληνες διασωθέντες του πλοίου «Norman Atlantic».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλοίο επέβαιναν 26 Έλληνες, ωστόσο ακολουθείται διαδικασία ταυτοποίησης από τις ιταλικές Αρχές.

Αίσθηση πάντως προκαλεί το ηχητικό ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ναυτιλίας και περιέχει τηλεφώνημα επιβάτη του μοιραίου πλοίου, ο οποίος ενημερώνει για την πυρκαγιά. Ο επιβάτης ενημερώνει τις αρχές πολλή ώρα αφότου εκδηλώθηκε η πυρκαγιάς γεγονός που συνηγορεί στην εκδοχή της αδικαιολόγητης καθυστέρησης του πληρώματος.

Ακούστε εδώ το ηχητικό ντοκουμέντο

«Τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας». Αυτό δήλωσε, σύμφωνα με ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, στην κατάθεσή του στις ιταλικές Αρχές, ο πλοίαρχος του Norman Atlantic Αρτζίλιο Τζιακομάτσι.

Παράλληλα, είπε στις Αρχές ότι σήμανε τον συναγερμό εγκαίρως και όπως ήταν σχεδιασμένο.

Ο πλοίαρχος, ο οποίος κατέθετε για περισσότερες από πέντε ώρες, είπε ότι σήμανε αρχικά συναγερμό μόνο στα μέλη του πληρώματος εξαιτίας της έκτασης της φωτιάς, προκειμένου να μην προκαλέσει πανικό στο πλήρωμα και πρόσθεσε ότι αργότερα -όπως ορίζουν οι διαδικασίες- σήμανε τον συναγερμό σε ολόκληρο το πλοίο.

Υπενθυμίζεται ότι πολλοί επιβάτες του Norman Atlantic καταγγέλλουν ότι δεν άκουσαν τον συναγερμό και ότι κατάλαβαν ότι είχε ξεσπάσει φωτιά από τον καπνό που είδαν στις καμπίνες τους και στους άλλους χώρους του πλοίου.

Ο δικηγόρος του Αρτζίλιο Τζιακομάτσι, Αλφρέντο Ντέλι Νότσι, δήλωσε: «Ο πελάτης μας είναι ψύχραιμος και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις. Έχει εμπειρία σχεδόν 40 χρόνων στη θάλασσα».

Ο πλοίαρχος αντιμετωπίζει την κατηγορία της πολλαπλής ανθρωποκτονίας από αμέλεια και πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια. Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο πλοιοκτήτης του Norman Atlantic, τον οποίο επίσης ανέκριναν οι Αρχές.

Στις Αρχές καταθέτουν και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος του πλοίου (συνολικά 22 άτομα) που μεταφέρθηκαν μαζί με τους έλληνες διασωθέντες επιβάτες, στο λιμάνι του Πρίντεζι.

Εκτός από τους έντεκα νεκρούς επιβάτες, δύο αλβανοί ναυτικοί που προσπάθησαν να βοηθήσουν τους διασώστες, σκοτώθηκαν όταν έσπασε ο κάβος του ρυμουλκού στο οποίο επέβαιναν.

Η διασταύρωση στοιχείων των επιβατών που επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο «Norman Atlantic» συνεχίζεται από τις ιταλικές, αλλά και από τις ελληνικές αρχές με τα νούμερα όμως να μην συμφωνούν.

Υπό αυτό το κλίμα, σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Ναυτιλίας, τίθενται υπό αμφισβήτηση ακόμη και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πρώτο Έλληνα που εντοπίστηκε νεκρός. Ως επιχείρημα αναφέρεται το γεγονός ότι ο γιος του θύματος δεν αναγνώρισε τη σορό που του έδειξαν οι ιταλικές αρχές. Με τον γιο έχει ήδη επικοινωνήσει από τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του!

Χαρακτηριστικό της απίστευτης σύγχυσης είναι πως την Τρίτη η εισαγγελία του Μπάρι που διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος έκανε λόγο για 499 επιβαίνοντες στο μοιραίο Norman Atlantic! Τουλάχιστον τρεις είναι οι επιβεβαιωμένοι λαθρομετανάστες, ενώ επιπλέον 18 επιβαίνοντες βρίσκονταν στο πλοίο εκτός της επίσημης λίστας των επιβαινόντων.

Αργά τη νύχτα της Τρίτης η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου ανακοίνωσε στο ελληνικό ΛΣ πως η λίστα επιβαινόντων του μοιραίου δρομολογίου Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα περιλάμβανε 474 άτομα και όχι 478 όπως αρχικά είχε δηλωθεί.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το σύνολο των επιβατών 268 ήταν Έλληνες. Δύο από τους Έλληνες έχουν ταυτοποιηθεί ως νεκροί και συνεχίζεται η αναζήτηση εντοπισμού άλλων 30.Συνολικά έχουν σωθεί 427 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 56 ήταν μέλη του πληρώματος.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης το μεσημέρι της Τρίτης ανέφερε ότι «το πρωί ζήτησε επίσπευση των ενεργειών διερεύνησης των συνθηκών εκδήλωσης πυρκαγιάς και πρόκλησης ναυτικού ατυχήματος από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία έδωσε την εντολή στην Εισαγγελέα Πειραιά να ξεκινήσει προκαταρτική εξέταση. Είναι βέβαιο ότι κάθε ναυάγιο, κάθε δυστύχημα, κάθε ανθρώπινη ζωή η οποία χάνεται, δεν μπορεί να μένει χωρίς την τιμωρία των υπευθύνων. Δεν μπορεί να μείνει χωρίς διερεύνηση των αιτίων, που οδήγησαν σε μια τραγική κατάληξη» είπε ο υπουργός.

Οι μαρτυρίες σοκ: Η βία για μια θέση στο ελικόπτερο

Νωρίτερα, τις δραματικές ώρες που έζησαν πάνω στο φλεγόμενο πλοίο, από την στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, μέχρι να παραληφθούν από τα σωστικά μέσα περιέγραψαν σε δηλώσεις που έκαναν οι διασωθέντες στην αίθουσα υποδοχής του νότιου λιμανιού της Πάτρας.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, είχαν βρει καταφύγιο, είτε δίπλα στην γέφυρα του πλοίου, είτε στο τελευταίο ανοικτό κατάστρωμα, προσπαθώντας να σωθούν από την φωτιά και τις αναθυμιάσεις.

Ο 32χρονος Χρήστος Πέρλης, οδηγός νταλίκας, μιλώντας στο AP επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι ο συναγερμός κινδύνου ήχησε αρκετά αργότερα, με τους επιβάτες να κινητοποιούνται εξαιτίας του καπνού που έπνιξε τις καμπίνες. «Οταν τα ελικόπτερα κατέφθασαν ο κόσμος άρχισε να πανικοβάλλεται» λέει ο κ. Πέρλης. «Ο ένας ποδοπατούσε τον άλλον προσπαθώντας να σωθεί καταλαμβάνοντας μια θέση στο ελικόπτερο».

Η αρχική αναταραχή έφερε το χάος: ο Χρ. Πέρλης μαζί με έναν ακόμη άνδρα συνεργάστηκαν για να συντονίσουν την επιχείρηση διάσωσης. «Δώσαμε προτεραιότητα στα παιδιά, μετά στις γυναίκες και μετά στους άνδρες. Ομως κάποιοι άνδρες άρχισαν να μας χτυπούν προκειμένου να μπουν πρώτοι στο ελικόπτερο. Δεν τους ένοιαζε τίποτα – ούτε καν η σωτηρία των παιδιών». Για τον ίδιο η ταλαιπωρία τελείωσε όταν, κρατώντας αγκαλιά ένα κοριτσάκι, πήδηξε στο καλάθι διάσωσης.

Η αφήγηση της γνωστής σοπράνο Δήμητρας Θεοδοσίου, η οποία ταξίδευε στην Ιταλία για να δώσει προγραμματισμένες παραστάσεις, προκαλεί σοκ: «Ξύπνησα από τον καπνό. Ηταν όλα άσπρα, δεν φαινόταν τίποτα. Ισα που φόρεσα το παντελόνι μου, το πουλόβερ μου, το μπουφάν μου και βγήκα έξω. Χτυπούσα τις πόρτες των συνεπιβατών και φώναζα: «Φωτιά, φωτιά, βγείτε έξω»».

Στο κατάστρωμα έκανε τρομακτικό κρύο. Οι άνεμοι έπνεαν με μανία, όπως περιγράφει η κυρία Θεοδοσίου στην ιταλική εφημερίδα «Ρεπούμπλικα», ενώ το κρύο ήταν αφόρητο. «Οταν το βράδυ άκουσα το ελικόπτερο, μάζεψα όλες τις δυνάμεις μου». Την αγωνία διαδέχθηκε η βία, όταν κάποιοι από τους επιβάτες άρχισαν να γρονθοκοπούν τους μπροστινούς τους για να επιβιβαστούν μια ώρα αρχύτερα στο ελικόπτερο. «Ανδρες ιρακινής, τουρκικής και πακιστανικής καταγωγής προσπαθούσαν να ανέβουν στα σκοινιά, χτυπώντας όσους τους εμπόδιζαν. Χτύπησαν κι εμένα. Ενιωσα θυμό. Σκέφτηκα «ή τώρα ή ποτέ». Πρόκειται για άσχημες στιγμές, τις οποίες δεν θα ξεχάσω ποτέ».

Πλοιάρχος και πλοιοκτήτης διώκονται για ανθρωποκτονία

Με την κατηγορία της πολλαπλής ανθρωποκτονίας από αμέλεια και πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια θέτει στο στόχαστρό της έρευνα της ιταλικής εισαγγελίας τον πλοίαρχο και τον πλοιοκτήτη του Norman Atlantic.

Το βήμα είναι τμήμα της έρευνας γύρω από το περιστατικό που έχουν ξεκινήσει οι εισαγγελίες του Μπάρι, του Μπρίντεζι και του Λέτσε.

O πλοίαρχος Αρτζίλιο Τζιακομάτσι και ο πλοιοκτήτης Κάρλο Βισεντίνι τίθενται υπό έρευνα για πολλαπλή ανθρωποκτονία από αμέλεια, πρόκληση τραυματισμού από αμέλεια και πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.