Το αμερικανικό υπουργείο Aμυνας ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του Ρομπ Ο' Νιλ, του πρώην μέλους των Navy Seals που είπε δημόσια πως ήταν εκείνος που πάτησε την σκανδάλη στην επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το Πεντάγωνο ενδιαφέρεται λιγότερο για τον ισχυρισμό του Ο' Νιλ πως εκείνος ήταν ο εκτελεστής -άλλες αναφορές σχηματίζουν διαφορετική εικόνα για το τι συνέβη- και πολύ περισσότερο για το εάν έχει αποκαλύψει διαβαθμισμένες πληροφορίες για τις τακτικές των Navy Seals.

«Η υπηρεσία ποινικών ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού (NCIS) εξετάζει κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες ο (Ρόμπερτ) O' Νιλ πιθανόν να έχει αποκαλύψει διαβαθμισμένες πληροφορίες σε πρόσωπα που δεν έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν τέτοιες πληροφορίες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού πλωτάρχης Ράιαν Πέρι.

«Συνεπώς, η NCIS άρχισε έρευνα για να εξακριβώσει αν οι κατηγορίες αυτές αληθεύουν» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο 38χρονος Ρόμπερτ O'Νιλ δήλωσε στις αρχές Νοεμβρίου στην εφημερίδα Washington Post ότι αυτός σκότωσε με μια σφαίρα στο κεφάλι τον αρχηγό της Αλ Κάιντα στις 2 Μαΐου του 2011 κατά τη διάρκεια επιδρομής με ελικόπτερο στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

Το πρώην επίλεκτο μέλος των ενόπλων δυνάμεων είχε αναφέρει στην εφημερίδα ότι αποφάσισε να δηλώσει την ταυτότητά του έπειτα από διαρροή που οργανώθηκε από τη SOFREP, μια ιστοσελίδα των πρώην Seals. Η διαρροή είχε στόχο να σπεύσει να προλάβει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, το οποίο πρόβαλε μερικές ημέρες αργότερα ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο Ο'Νιλ παραχωρούσε συνέντευξη.

Οι Navy Seals κανονικά οφείλουν να τηρούν το απόρρητο των αποστολών τους.

Άλλο μέλος της μονάδας που πραγματοποίησε την επιδρομή στο Aμποταμπάντ, ο Mατ Μπισονέτ βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες όταν εξέδωσε με ψευδώνυμο απομνημονεύματα τον Μάιο 2012 χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως την έγκριση του Πενταγώνου. Η αμερικανική κυβέρνηση τον κατηγόρησε ότι με αυτό τον τρόπο παραβίασε μια νομική υποχρέωση.

Ο δικηγόρος του διεξάγει συνομιλίες με τους δικηγόρους της κυβέρνησης, ωστόσο το πρόσωπο αυτό εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο έρευνας, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας.

Οι επίσημες δηλώσεις του Πενταγώνου για τον «εκτελεστή» περιορίζονται στο ότι η φύση της επιχειρήσης ήταν τέτοια που καθιστά δύσκολο να εξακριβωθεί τίνος η σφαίρα ήταν εκείνη που σκότωσε τον αρχηγό της Αλ Κάιντα. Κατά την εκδοχή του Ματ Μπισονέτ, δεν ήταν ο Ρομπ Ο' Νιλ αλλά ο (ανώνυμος) πρώτος της ομάδας που είχε μπει στο δωμάτιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από