Η επιδημία Έμπολα στη Δυτική Αφρική, η οποία ξεκίνησε αθόρυβα πριν από ακριβώς έναν χρόνο, είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του 2015, εκτιμά ένας από τους ερευνητές που ανακάλυψαν τον φονικό ιό το 1976.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να ιχνηλατήσει όλα τα περιστατικά.

Ένα από τα πρώτα γνωστά θύματα της επιδημίας, αναφέρει το Reuters, ήταν ο Εμίλ Ουαμούνου στη νότια Γουινέα, ο οποίος πέθανε σε ηλικία δύο ετών στις 28 Δεκεμβρίου 2013. Ο αιμορραγικός πυρετός συνέχισε να μεταδίδεται χωρίς να γίνει αντιληπτός μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Ο Έμπολα δεν είχε χτυπήσει ποτέ πριν τη Δυτική Αφρική, και οι Αρχές άργησαν να συνειδητοποιήσουν ότι βρίσκονταν στην αρχή της χειρότερης επιδημίας από την ανακάλυψη του ιού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό πριν από σχεδόν 40 χρόνια. Σχεδόν 19.500 άνθρωποι έχουν μολυνθεί και πάνω από 7.500 έχουν πεθάνει μέχρι σήμερα σε Γουιάνα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε.

Μέλος της ομάδας που ταυτοποίησε τον ιό του Έμπολα ήταν ο Βέλγος Πίτερ Πίοτ, σήμερα επικεφαλής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Μετά το πρόσφατο ταξίδι του στη Σιέρα Λεόνε, ανέφερε ότι, χάρη στα τα κέντρα περίθαλψης που στήθηκαν εσπευσμένα, «δεν βλέπεις πια ανθρώπους να πεθαίνουν στο δρόμο».

Είπε ακόμα ότι η θνησιμότητα, η οποία έφτανε αρχικά το 70%, έχει μειωθεί γύρω στο 30% χάρη στην καλύτερη περίθαλψη των ασθενών.

Ο Πίοτ προειδοποίησε πάντως ότι η κρίση δεν πλησιάζει στο τέλος: «Θα είναι μια επιδημία με μακριά, πολύ μακριά ουρά […] Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια μακρά προσπάθεια, μια συστηματική προσπάθεια που πιθανότατα θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2015» δήλωσε στο BBC.

Το θετικό σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι η επιδημία έχει ήδη κορυφωθεί στη Λιβερία, όπου έχουν καταγραφεί 3.376 θάνατοι. Το ίδιο είναι πιθανό να συμβεί στη Σιέρα Λεόνε τις επόμενες εβδομάδες, όπου ο ιός έχει σκοτώσει 2.556 ασθενείς.

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ελπίζει να έχει πετύχει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου τον πρώτο στόχο του, να εξασφαλίσει κατάλληλη περίθαλψη για όλους τους ασθενείς και ασφαλείς κηδείες για όλα τα θύματα -ο ιός μεταδίδεται από τα σωματικά υγρά ακόμα και των νεκρών.

Παράλληλα, ο ΠΟΥ ξεκινά τη λεγόμενη Φάση Δύο του σχεδίου, το οποίο προβλέπει την αποστολή ακόμα 900 επιδημιολόγων στη Δυτική Αφρική, προκειμένου να καταγράψουν τις επαφές όλων των ασθενών και να ιχνηλατήσουν τη μετάδοση της ασθένειας.

«Πρέπει να κυνηγήσουμε τον ιό» δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν από τη Δυτική Αφρική, όπου περιόδευσε μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

«Ο ιός ζει στα μολυσμένα άτομα, οπότε πρέπει να κυνηγήσουμε κάθε περιστατικό, να το απομονώσουμε και να ενημερώσουμε όλους όσους ήρθαν σε επαφή μαζί του» είπε.

Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τον Έμπολα, Ντέιβιντ Ναμπάρο, το κόστος της διεθνούς προσπάθειας για τον τερματισμό της επιδημίας αναμένεται να φτάσει τα 4,1 δισ. δολάρια.