Να εγκαταλείψει η χώρα το «αδέσμευτο» καθεστώς της και να εργασθεί για την ένταξή της στη συμμαχία του ΝΑΤΟ ψήφισε την Τρίτη το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, εξοργίζοντας τη Μόσχα, η οποία βλέπει την προς Ανατολάς επέκταση της ατλαντικής συμμαχίας ως απειλή για τη δική της ασφάλεια.

Η σχετική τροπολογία έγινε δεκτή με 303 ψήφους, 77 περισσότερες από τις ελάχιστες που απαιτούνταν για να υιοθετηθεί. Μόνον οκτώ βουλευτές το καταψήφισαν.

Αμεση ήταν η αντίδραση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρό, ο οποίος δήλωσε πως η εγκατάλειψη από την Ουκρανία του καθεστώτος της «αδέσμευτης χώρας» είναι αντιπαραγωγική και θα αυξήσει τις εντάσεις γύρω από την κρίση στην Ανατολική Ουκρανία.

«Είναι αντιπαραγωγικό. Το μόνο που θα κάνει είναι να κλιμακώσει τη σύγκρουση και δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατό να επιλυθεί η βαθιά εσωτερική κρίση της Ουκρανίας με την υιοθέτηση τέτοιων νόμων», δήλωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

«Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να εντείνουμε το κλίμα της σύγκρουσης», πρόσθεσε ο ρώσος υπουργός.

Ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Αντρέι Κελίν, δήλωσε από την πλευρά του ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα περιπλέξει περαιτέρω τις σχέσεις Μόσχας – Κιέβου και την κρίση στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

«Είναι ένα μη φιλικό βήμα έναντι ημών. Θα εντείνει τα προβλήματα και την όξυνση στις σχέσεις», δήλωσε ο Κελίν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.