Στον απόηχο του πρωθυπουργικού ανοίγματος και της εισαγγελικής αρχειοθέτησης της υπόθεσης Χαϊκάλη η Βουλή ξαναμετρά το μεσημέρι τους 300 βουλευτές –αναζητώντας διέξοδο στη διαδικασία ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας ή τον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.
Η δεύτερη πράξη του πολιτικού δράματος με την προεδρική εκλογή δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία στον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς από την καταμέτρηση που έχει προηγηθεί διαφαίνεται ότι το τελικό αποτέλεσμα θα παραμείνει μακριά από την πολυπόθητη πλειοψηφία των 180 εδρών.

Παρά τις αλλαγές στον συσχετισμό δυνάμεων από την προχθεσινή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, ακόμη και επιτελικά στελέχη της ΝΔ προεξοφλούσαν χθες το βράδυ ότι η δεύτερη ψηφοφορία δεν θα απομακρύνει, αλλά θα φέρει πιο κοντά τις κάλπες.

Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι μια νέα πλειοψηφία που θα υπερβεί τους 170 βουλευτές θα μπορούσε να δώσει δυναμική στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την τρίτη και τελική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου. Ωστόσο οι υπολογισμοί δείχνουν ότι ο πήχης θα παραμένει για δεύτερη φορά χαμηλότερα, αν και τουλάχιστον τέσσερις-πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές αναμένεται να προστεθούν σήμερα στην αρχική πλειοψηφία των 160.

Το κλειδί για μια ανατροπή σκηνικού στην Βουλή, όπως αναγνωρίζουν και στο Μέγαρο Μαξίμου, εξακολουθεί να βρίσκεται στον χώρο της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, αφού για την εκλογή Προέδρου και την αποφυγή μια εκλογικής αναμέτρησης απαιτείται η μεταστροφή των δύο κομμάτων ή η διαφοροποίηση κάποιων βουλευτών τους και η ρήξη τους με τις κομματικές ηγεσίες.

Η κοινοβουλευτική αριθμητική επιβεβαιώνει τη δυσκολία του εγχειρήματος, καθώς είναι κοινός τόπος ότι ακόμη και αν συνασπιστούν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές που ξορκίζουν το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών από τη Βουλή δεν θα βγει λευκός καπνός για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η επιμονή της ΔΗΜΑΡ στο «παρών», αν δεν υπάρξουν σήμερα εκπλήξεις, περιορίζει σε τέσσερις τους ανεξάρτητους βουλευτές που προαναγγέλλουν αλλαγή στάσης (Παναγιώτης Μελάς, Βασίλης Οικονόμου, Γιάννης Κουράκος και Μίκα Ιατρίδη), ενώ σε αυτούς ενδέχεται να προστεθούν οι Γιώργος Κασαπίδης και Κώστας Γιοβανόπουλος, οι οποίοι απείχαν από την πρώτη ψηφοφορία.

Ερωτηματικά υπάρχουν για τη στάση των πρώην χρυσαυγιτών Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου. Οι λοιποί ανεξάρτητοι βουλευτές σχεδόν κατηγορηματικά διαβεβαίωναν έως χθες το βράδυ ότι θα επιμείνουν στην αρνητική θέση τους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ακόμη και προβεβλημένοι υπουργοί εξέφρασαν χθες την απαισιοδοξία τους για την προεδρική εκλογή, ενώ σχεδόν όλοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν αρχίσει ήδη να κινούνται σε πρεοκλογικούς ρυθμούς. «Οχι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τα δεδομένα που μπορούν να επιτρέψουν μια βέβαιη θετική πρόβλεψη…» είπε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας (στον Alpha 98,9), αναγνωρίζοντας ότι σε όλη την κρατική μηχανή έχει σημάνει εκλογικός συναγερμός. Την εικόνα αυτήν, άλλωστε, επιβεβαιώνει και το κύμα τροπολογιών που συνοδεύουν όλα τα νομοσχέδια που εκκρεμούν αυτές τις ημέρες στη Βουλή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η πρωθυπουργική κίνηση υπέρ μιας κυβέρνησης «εθνικού σκοπού» με παράλληλη μετακίνηση του εκλογικού ορίζοντα στο τέλος του 2015 αφαιρεί κάθε άλλοθι από τους βουλευτές που ομνύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και θεωρούν αναγκαία την αποφυγή των πρόωρων εκλογών. Ταυτόχρονα, ωστόσο, διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση «δεν φοβάται τις εκλογές», ενώ εκτιμούν ότι η ευθύνη για το «ναυάγιο» της προεδρικής εκλογής βαρύνει πλέον εξ ολοκλήρου τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η εκλογική περιπέτεια.

Η υπόθεση Χαϊκάλη. Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής αναμένεται να διεξαχθεί σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα, το οποίο επιβαρύνει και η χθεσινή αρχειοθέτηση της υπόθεσης Χαϊκάλη. Η αντιμετώπιση από τις εισαγγελικές Αρχές των καταγγελιών του βουλευτών των ΑΝΕΛ ως «φαρσοκωμωδίας» επιτρέπει στην κυβέρνηση να στηλιτεύσει τη στάση του Πάνου Καμμένου, αλλά από το πρωθυπουργικό επιτελείο τα περισσότερα βέλη στρέφονται κατά του Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Χαϊκάλης μπορεί να έβλεπε απόπειρα εξαγοράς και ο Καμμένος να στήριξε τον βουλευτή του. Εκείνος που πολιτικά εκτίθεται, ωστόσο, είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε να υιοθετήσει και να επενδύσει στις καταγγελίες…» σχολίαζε χθες το βράδυ στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, μεταφέροντας ουσιαστικά και το στίγμα της κυβερνητικής αντίδρασης για την εισαγγελική απόφαση.

Τον εγκλωβισμό τους από την εξέλιξη της υπόθεσης είναι προφανές ότι αντιλαμβάνονται και στην Κουμουνδούρου, διαμηνύοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η έρευνα έπρεπε να μείνει ανοικτή. «Παρά την ομολογημένη απόπειρα χρηματισμού βουλευτή, η παραπομπή στο αρχείο της υπόθεσης χωρίς προηγουμένως να έχει διαταχθεί άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των συνδιαλέξεων των εμπλεκομένων γεννά εύλογα ερωτήματα σε σχέση με την ορθότητα και τη σκοπιμότητα της απόφασης» σχολίαζαν από το επιτελείο Τσίπρα.

Από την πλευρά του Πάνου Καμμένου οι αντιδράσεις ήταν οργίλες. Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ, ο οποίος ποντάριζε πολλά στην υπόθεση Χαϊκάλη για την προεκλογική εκστρατεία του, έκανε λόγο για «δικαστικό πραξικόπημα» και κατέληξε: «Πλέον δεν απομένει παρά ο ελληνικός λαός να βάλει στο αρχείο με την ψήφο του κυβέρνηση, καθεστώς και παρακράτος».