Το ταξίδι του Γιούργκεν Τοντενχέφερ ήταν δύσκολο. Ως ο πρώτος Δυτικός που μπήκε στα εδάφη τα οποία ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος βρέθηκε σε μεγάλο κίνδυνο, αλλά κατέγραψε και πρωτόγνωρες καταστάσεις στο λεγόμενο «χαλιφάτο». Επισκέφθηκε τη Ράκα και το Νταΐρ Εζόρ στη Συρία καθώς και τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο Ιράκ, την οποία το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε αστραπιαία τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα έρχονται στο φως τρομακτικές ιστορίες για τις απαγωγές χιλιάδων κοριτσιών και γυναικών που πωλούνται ως σκλάβες του σεξ.

Ο 72χρονος γερμανός συγγραφέας κατόρθωσε να επισκεφθεί και το τέμενος όπου ο ηγέτης του ISIS Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι έκανε τη μοναδική δημόσια ομιλία του, και είδε την πραγματικότητα της καθημερινής ζωής, κατά την οποία όλα τα καταστήματα κλείνουν την ώρα της προσευχής το μεσημέρι. «Υπάρχει μια τρομακτική αίσθηση κανονικότητας στη Μοσούλη» είπε ο Τοντενχέφερ σε αποκλειστική συνέντευξή του στο CNN.
«Περίπου 130.000 χριστιανοί έχουν εκδιωχθεί από την πόλη, οι σιίτες επίσης έχουν φύγει, πολλοί έχουν δολοφονηθεί και παρ’ όλα αυτά η πόλη λειτουργεί και δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που χαίρονται για τη σταθερότητα που έφερε το Ισλαμικό Κράτος» παρατηρεί. Ομως υπάρχουν και εκείνοι που ζουν σε μια ατμόσφαιρα φόβου: «Φυσικά πολλοί από τους κατοίκους φοβούνται, επειδή η τιμωρία για την παράβαση των αυστηρών κανόνων του Ισλαμικού Κράτους είναι πολύ αυστηρή».
Χθες, οι «Τάιμς» αποκάλυψαν ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν απαγάγει χιλιάδες κορίτσια και γυναίκες τους τελευταίους πέντε μήνες και τις έχουν πουλήσει ως σκλάβες του σεξ, σε μια υπόθεση την οποία η εφημερίδα αποκαλεί ως τη μεγαλύτερη υπόθεση δουλείας του αιώνα.

Κορίτσια από 12 ετών μαζί με τις μητέρες τους έχουν απαχθεί και βιασθεί από μέλη του ISIS. Τις έχουν απομακρύνει από τις οικογένειές τους, τις έχουν εντάξει σε ομάδες ανάλογα με την ηλικία, τη μόρφωση και την οικογενειακή τους κατάσταση και είτε τις έχουν πουλήσει είτε τις έχουν δώσει σε μαχητές ως ανταμοιβή. Το σεξ με κορίτσια που δεν έχουν μπει ακόμα στην εφηβεία επιτρέπεται υπό ορισμένες συνθήκες.

Σύμφωνα με την ηγεσία του ISIS, η οργάνωση κατέλαβε τη Μοσούλη μόνο με 300 άνδρες, παρότι στην πόλη βρίσκονταν περίπου 20.000 ιρακινοί στρατιώτες όταν έγινε η επίθεση. Ο Τοντενχέφερ μίλησε με αρκετούς τζιχαντιστές που πήραν μέρος στην επιχείρηση. «Χρειαστήκαμε περίπου τέσσερις ημέρες για να καταλάβουμε τη Μοσούλη» του είπε ένας νεαρός.

«Δεν επιτεθήκαμε σε όλους ταυτόχρονα, χτυπήσαμε σκληρά την πρώτη γραμμή, χρησιμοποιώντας και πολλές επιθέσεις αυτοκτονίας. Οι υπόλοιποι υποχώρησαν και τράπηκαν σε φυγή πολύ γρήγορα. Εμείς πολεμάμε για τον Αλλάχ, εκείνοι για χρήματα και για άλλα πράγματα στα οποία δεν πιστεύουν».

Ο γερμανός συγγραφέας περιέγραψε πως εκείνο που τον εντυπωσίασε περισσότερο είναι ο ενθουσιασμός τον οποίο δείχνουν οι μαχητές του ISIS. «Οταν έμενα στο κέντρο στρατολόγησης διαπίστωσα ότι 50 νέοι μαχητές προσέρχονταν κάθε μέρα. Δεν μπορούσα να πιστέψω τη λάμψη στα μάτια τους. Αισθάνονταν ότι έρχονταν στη γη της επαγγελίας, ότι πολεμούσαν για έναν δίκαιο σκοπό.

Ηταν τελειόφοιτοι Νομικής, Ιατρικής, είχαν ευκαιρίες για σημαντικές δουλειές που τις αρνήθηκαν για να πολεμήσουν. Προέρχονταν και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ. Και αυτό, δηλαδή η προθυμία τους να πεθάνουν στη μάχη, είναι το πιο ισχυρό όπλο του Ισλαμικού Κράτους. Είναι πιο επικίνδυνοι από όσο νομίζουμε».

Σκλαβοπάζαρο

Το εμπόριο των σεξουαλικών σκλάβων γίνεται σε μια δημόσια αγορά του ISIS, που μάλιστα έχει εκδώσει και εγχειρίδιο προς τους τζιχαντιστές για τις πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουν με τις «ερωμένες» και τους τρόπους τιμωρίας τους.