Φως σε μερικά από τα «μυστήρια» της υπόθεσης Χαϊκάλη αναμένεται να ρίξει η εισαγγελική έρευνα που – εκτός απροόπτου – καταλήγει σήμερα σε πόρισμα. Ομως, αρκετά από τα ερωτηματικά που διατυπώνονται βρίσκονται έξω από την αρμοδιότητα του εισαγγελέα και μόνο οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης ξέρουν τις απαντήσεις.

Ετσι, η εισαγγελική έρευνα δύσκολα θα απαντήσει, για παράδειγμα, στο ερώτημα γιατί ο Π. Χαϊκάλης επέλεξε να καταγράψει ο ίδιος τις συνομιλίες του και όχι με τη συνδρομή και εν γνώσει των αρμοδίων Αρχών. Ο εισαγγελέας, άλλωστε, ενημερώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου, οπότε παρέλαβε μεν το οπτικοακουστικό υλικό, αλλά ο κ. Χαϊκάλης αρνήθηκε να κατονομάσει το πρόσωπο που αποπειράθηκε να τον δωροδοκήσει. Μάλιστα, ο βουλευτής υποστήριξε χθες ότι ο Γ. Αποστολόπουλος δεν κατονομάστηκε σε συνεννόηση με τις δικαστικές Αρχές, πράγμα που αντικρούεται κατηγορηματικά από την πλευρά της Εισαγγελίας. Οι δικαστικές Αρχές, πάντως, ήταν ενήμερες για το ραντεβού της 12ης Δεκεμβρίου – όπως και η Αστυνομία, με την εντολή να προχωρήσει σε σύλληψη -, στο οποίο όμως ο Αποστολόπουλος δεν εμφανίσθηκε. Σημειώνεται ότι μία ημέρα πριν, στις 11 Δεκεμβρίου, ο Χαϊκάλης είχε δηλώσει ότι θα άλλαζε στάση στην προεδρική εκλογή εφόσον προέκυπτε «εθνικός κίνδυνος».

Εντός της ημέρας, πάντως, ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ύστερα από ένα τριήμερο σκυταλοδρομίας καταθέσεων των πρωταγωνιστών της ιστορίας, παραδίδει στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο την αναφορά του με τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει από την αποτίμηση και την αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού που έχει στα χέρια του. Οπως τόνιζαν εισαγγελικές πηγές, στόχος είναι η έρευνα να έχει ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της προγραμματισμένης για αύριο δεύτερης ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή, ώστε να μη μείνει καμία σκιά, καθώς οι καταγγελίες αυτές συνδέονται με πολιτειακό ζήτημα.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των ερευνών το κουβάρι της ιστορίας περιέπλεξαν περισσότερο οι μαρτυρίες των πρωταγωνιστών, οι οποίοι παρήλασαν από το Εφετείο της Αθήνας δίνοντας ο καθένας τη δική του εκδοχή για όσα συνέβησαν.

Με βάση τα δεδομένα της έρευνάς του, ο εισαγγελικός λειτουργός κάλεσε με την ιδιότητα του υπόπτου για δωροδοκία βουλευτή τον Γιώργο Αποστολόπουλο. Ο φερόμενος ως δράστης της απόπειρας δωροδοκίας έφτασε στο γραφείο του εισαγγελέα συνοδευόμενος από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του, Παύλο Σαράκη.

ΟΙ ΡΟΛΟΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Αποστολόπουλος… μοίρασε διαφορετικά τους ρόλους των πρωταγωνιστών σε αυτή την ιστορία. Φέρεται να υποστήριξε στον εισαγγελέα ότι οι πρώτες νύξεις για χρήματα είχαν γίνει από τον Παύλο Χαϊκάλη και εκείνος από την πλευρά του πήρε πρωτοβουλία θέλοντας να καταδείξει, κατά τους ισχυρισμούς του, ότι ο βουλευτής ήταν ηθικά ευάλωτος και ήταν έτοιμος να τον καταγγείλει.

Ο Γιώργος Αποστολόπουλος υπονόησε ότι έχει στη διάθεσή του στοιχεία ικανά για να αποδείξει την αλήθεια των λεγομένων του. Γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο ύποπτος έχει και αυτός στα χέρια του το δικό του ηχητικό υλικό.

ΝΕΑ ΕΞΕΤΑΣΗ. Και ενώ θα ανέμενε κανείς ύστερα από την εξέταση του υπόπτου ο φάκελος να κλείσει, όπως συνήθως συμβαίνει στις περισσότερες έρευνες, ο κ. Παναγιωτόπουλος αμέσως δρομολόγησε τη συμπληρωματική εξέταση του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου και του βουλευτή Παύλου Χαϊκάλη, προκειμένου να απαντήσουν σε διευκρινιστικές ερωτήσεις μετά την εκδοχή Αποστολόπουλου.

Αρχειοθέτηση ή δίωξη

Οι καταθέσεις μαρτύρων σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία μπορεί να οδηγήσουν είτε στην άσκηση ποινικής δίωξης, είτε στην αρχειοθέτηση της δικογραφίας ανάλογα με τη βαρύτητα των ενδείξεων με βάση τα κομμάτια του παζλ που συνέθεσε όλες τις ημέρες που προηγήθηκαν.