Την τελευταία φορά που ένας βορειοκορεάτης ηγέτης «δολοφονήθηκε» από αμερικανούς κινηματογραφιστές δεν άνοιξε μύτη. Ηταν το 2004 και η ομάδα του κατεδαφιστικού animation «South Park» είχε βάλει στο στόχαστρο τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρα του σημερινού Κιμ, σε μια σατιρική περιπέτεια όπου αμερικανοί παραστρατιωτικοί δεν σταματούσαν πουθενά πριν εξουδετερώσουν τον δικτάτορα («Team America»).

Από μια ειρωνεία της τύχης, η Paramount ανακοίνωσε πριν από τρεις ημέρες ότι επρόκειτο να προβάλει εκείνη την ταινία στη θέση του «Interview». Προχθές, όμως, ανέκρουσε πρύμναν με ένα tweet, όπου εξηγούσε τους λόγους «ανωτέρας ανάγκης» για τους οποίους ακύρωνε τελικά την προβολή.

Τι συμβαίνει στον πλανήτη Χόλιγουντ τις τελευταίες ημέρες; Βλέπει η ελευθερία της έκφρασης τον χειρότερο εφιάλτη της ή το κινηματογραφικό μάρκετινγκ το καλύτερό του όνειρο; Εναν μήνα μετά το μαζικό χακάρισμα εις βάρος της Sony, η ηγεσία των ΗΠΑ και το FBI επιβεβαιώνουν ότι πίσω από το χτύπημα κρυβόταν κέντρο της Βόρειας Κορέας.

Η ακύρωση προβολών του «Interview» –μιας σατιρικής ταινίας, για να μην ξεχνιόμαστε –οδηγεί ακόμη και τον αμερικανό πρόεδρο να πάρει θέση δηλώνοντας ότι διαφωνεί με την κίνηση της Sony. «Αν μου είχαν μιλήσει απευθείας για την απόφαση αυτή, μπορεί να είχα τηλεφωνήσει στις αλυσίδες των κινηματογράφων και στους διανομείς και να τους είχα ρωτήσει» δήλωσε ο Ομπάμα σε μια εκπομπή του CNN, που αναμενόταν να μεταδοθεί χθες. «Αν δημιουργήσουμε ένα προηγούμενο στο οποίο ένας δικτάτορας μπορεί να εμποδίσει την αλυσίδα διανομής μιας εταιρείας ή τα προϊόντα της και, κατά συνέπεια, αρχίσουμε να λογοκρίνουμε τους εαυτούς μας, αυτό είναι πρόβλημα». Το προεδρικό καμπανάκι ήταν η παραδοχή, με άλλα μέσα, ότι αυτό που διακυβεύεται στην υπόθεση θίγει το DNA της αμερικανικής ελευθερίας, δηλαδή την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος (για τους Αμερικανούς σημαίνει όσα οι Δέκα Εντολές μαζί).

Οι πιο πρόσφατες απειλές των χάκερ The Guardians of Peace για τρομοκρατικές επιθέσεις μέσα στις κινηματογραφικές αίθουσες έφτασαν την υπόθεση στο χείλος του γκρεμού. «Δεν θυμάμαι να συζητούν οι ΗΠΑ με τόση σοβαρότητα ένα ενδεχόμενο χτύπημα της κινεζικής κατασκοπείας, για παράδειγμα» δήλωσε στο Associated Press o Τζέικομπ Ολκοτ, ειδικός στην κυβερνοπολιτική και πρώην σύμβουλος του Κογκρέσου. Μόλις χθες, η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» επικαλούνταν πληροφόρηση από ανώτατη κυβερνητική πηγή ότι οι ΗΠΑ καλοβλέπουν τη συνεργασία με την Κίνα για την αντιμετώπιση των χάκερ. Την ίδια στιγμή, η Fox ακύρωνε τη διανομή της ταινίας «Πιονγκγιάνγκ» (βασισμένη στο κόμικ του Γκάι Ντελίλ) με θέμα τη Βόρεια Κορέα, σκηνοθέτη τον Γκορ Βερμπίνσκι και πρωταγωνιστή τον Στιβ Καρέλ. Αποτέλεσμα; Η New Regency σταμάτησε τη χρηματοδότηση ενός συμφωνημένου από καιρό πρότζεκτ.

ΑΛΛΗ ΔΙΑΝΟΜΗ. Η τελευταία ανακοίνωση της ίδιας της Sony θέλει την εταιρεία να αναζητά εναλλακτικούς τρόπους διανομής του «Interview». Πηγές της, πάντως, είχαν ανακοινώσει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ενδεχόμενο για διανομή της ταινίας σε DVD ή σε video on demand, ενώ ακυρώθηκαν και τα σχέδια για προβολές διεθνώς.

Μέσα στο σκηνικό αυτό, όπου η φήμη του «Interview» διογκώνεται αντιστρόφως ανάλογα με τις θετικές κριτικές που πρόλαβε να πάρει, ο Πάολο Κοέλιο έσπευσε να προσφέρει 100.000 δολάρια για να αγοράσει τα δικαιώματα και να προβάλει δωρεάν το φιλμ στην ιστοσελίδα του.

Δεν πρόκειται πάντως να συνωμοτήσει το Σύμπαν για να βρει η ταινία τον δρόμο της προς τις αίθουσες. Σε ένα άλλο μέτωπο, ο Τζορτζ Κλούνι κατηγόρησε παράγοντες του Χόλιγουντ επειδή δεν υποστήριξαν τη Sony Pictures μετά την επίθεση που δέχτηκε. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην ιστοσελίδα Deadline.com, δήλωσε ότι κανείς δεν δέχτηκε να υπογράψει μία αίτηση που κυκλοφόρησαν ο ίδιος και ο ατζέντης του για την προβολή της ταινίας.

Ο Κλούνι επέκρινε επίσης τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν υπέδειξαν τη Βόρεια Κορέα ως αρχηγείο των χάκερ. «Μιλάμε για μια πραγματική χώρα η οποία αποφασίζει σχετικά με το τι μπορούμε να δούμε. Κάτι τέτοιο επηρεάζει κάθε κομμάτι της βιομηχανίας. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να δούμε κάτι επειδή το επιβάλλει ο Κιμ Γιονγκ Ουν» δήλωσε ο αμερικανός σταρ. «Οφείλουμε να σταθούμε ενάντια σε αυτό. Δεν πρόκειται μόνο για τη Sony, αλλά για όλους μας.

Οι ταινίες που δημιουργούμε έχουν τολμηρό περιεχόμενο και δεν θέλω να υπάρχουν ταινίες μόνο με υπερήρωες. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτές τις ταινίες, ωστόσο είναι καλό να έχουν την επιλογή οι άνθρωποι να δουν και κάτι διαφορετικό» δήλωσε ο Κλούνι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, δημιουργοί της έβδομης τέχνης έσπευσαν να εκφράσουν τον προβληματισμό τους για την ακύρωση των προβολών. «Είναι μια βαριά απόφαση, τόσο για το στούντιο όσο και για την ελευθερία της έκφρασης» λέει ο Ζιλ Ζακόμπ, επικεφαλής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών επί σχεδόν 15 χρόνια.

Ο διάσημος συγγραφέας Στίβεν Κινγκ, από την άλλη, έγραψε στο twitter: «Ευτυχώς που (η Sony) δεν εξέδωσε τους «Σατανικούς στίχους»» εννοώντας το βιβλίο του Σαλμάν Ρούσντι που κυκλοφόρησε το 1988.

Υπό το βάρος όλων αυτών των εντυπώσεων χάνεται κάτι ουσιαστικό, γράφει ο Ντέιβιντ Στάινιτς στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ»: «Η ταινία είναι περισσότερο μια αυτοδιακωμώδηση για την αμερικανική σόουμπιζ παρά μια παρωδία για τη Β. Κορέα –και σε κάποιες στιγμές ένα απολαυστικό φιλ».

Στη σκηνή όπου ο πρωταγωνιστής Τζέιμς Φράνκο παρελαύνει με τον φιλμικό δικτάτορα στην Πιονγκγιάνγκ, τραγουδούν το «Firework» της Κέιτι Πέρι. Αν τη βλέπαμε ποτέ, θα ήταν η καλύτερη σλάπστικ σκηνή της χρονιάς.

Η συνέχειαστο πορνοσινεμά

Εκεί όπου σταματούν τα στούντιο του Χόλιγουντ συνεχίζει η βιομηχανία των πορνοταινιών. Το Hustler Video ανακοίνωσε ότι γυρίζει μια πορνογραφική ιστορία βασισμένη στο σενάριο του «The Interview», που θα τιτλοφορείται «This Ain’t the Interview XXX». Ο διευθυντής του Hustler δεν είναι καθόλου άγνωστος άλλωστε. Είναι ο μέγας Λάρι Φλιντ, ο οποίος εμφανίζεται λάβρος εναντίον του αγαπημένου του θέματος: της λογοκρισίας. «Εάν ο Κιμ Γιονγκ Ουν και οι αχυράνθρωποί του έχουν αναστατωθεί, περιμένετε να δείτε τι θα γίνει με τη δική μας ταινία. Κανένας ξένος δικτάτορας δεν θα μου αφαιρέσει το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης».

Το τελευταίο «χτύπημα»

«Είστε βλάκες!». Με αυτό το μήνυμα η ομάδα χάκερ Guardians of Peace απάντησε χθες στο FBI, το οποίο υπέδειξε τη Β. Κορέα ως πηγή της κυβερνοεπίθεσης στην εταιρεία Sony. Το βιντεάκι με μουσική υπόκρουση τέκνο στάλθηκε σε πολλούς δημοσιογράφους ανά την υφήλιο και συνοδευόταν από το εξής σχόλιο: «Το αποτέλεσμα της έρευνας του FBI ήταν τόσο καλό, που πρέπει να δείτε με τα μάτια σας τι κάναμε τόσο καιρό. Σας συγχαίρουμε για την επιτυχία». Η ομοσπονδιακή υπηρεσία είχε αρνηθεί μέχρι χθες να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.