O αντιστράτηγος που συντονίζει τις επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία δήλωσε την Πέμπτη ότι πιστεύει πως πιθανόν θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 χρόνια προκειμένου να υπάρξει σημαντική πρόοδος στη μάχη εναντίον της οργάνωσης.

Σε ερώτηση που του τέθηκε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Πεντάγωνο σχετικά με τις προόδους στο πεδίο, ο αντιστράτηγος Τζέιμς Τέρι επισήμανε ότι οι πρώτες αμερικανικές επιδρομές διεξήχθησαν μόλις πριν από 4 μήνες και συνέστησε υπομονή, εκτιμώντας ότι ενδέχεται «να χρειαστεί ένα διάστημα τουλάχιστον 3 ετών».

Εξάλλου στο Ιράκ οι κούρδοι μαχητές, χάρη στη μαζική υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, ανέκτησαν τον έλεγχο μιας περιοχής έκτασης 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων που είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, όπως γνωστοποίησε ο αξιωματικός του Πενταγώνου.

Τα περισσότερα από 50 αεροπορικά πλήγματα που έγιναν τις τελευταίες ημέρες «επέτρεψαν στους στρατιώτες αυτούς (σ.σ. στους κούρδους μαχητές) να ελιχθούν και να ανακαταλάβουν μία έκταση 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων» κοντά στο Σίντζαρ, βορειοδυτικά της χώρας κοντά στη συριακή μεθόριο, είπε ο Τζέιμς Τέρι.

Οι κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά είχαν νωρίτερα ανακοινώσει ότι είχαν ανακαταλάβει πολλά χωριά και είχαν απωθήσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε αυτήν την περιοχή.

«Πιστεύω ότι έχουμε κάνει σημαντικές προόδους προκειμένου να αναχαιτίσουμε την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους» προσέθεσε ο Τέρι, που διευκρίνισε ότι ο συνασπισμός εναντίον των τζιχαντιστών έχει εξαπολύσει τουλάχιστον 1.361 αεροπορικούς βομβαρδισμούς από την 8η Αυγούστου.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε περισσότερες από 60 αεροπορικές επιδρομές από τη Δευτέρα, 45 εκ των οποίων είχαν στόχο να παράσχουν στήριξη στις κουρδικές δυνάμεις, όμως δεν διευκρίνισε τις περιοχές που στοχοθέτησε