Το αντιμεταναστευτικό ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών είναι πιο δημοφιλές από ποτέ και κερδίζει ψηφοφόρους από την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά ενόψει των πρόωρων εκλογών στη Σουηδία τον Μάρτιο.

Σε μια επίδειξη της ανερχόμενης δύναμής τους οι Σουηδοί Δημοκράτες καταψήφισαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα το σχέδιο του προϋπολογισμού που υπέβαλε η κυβέρνηση και υποστήριξαν αυτόν της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, αναγκάζοντας τον σοσιαλδημοκράτη σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν να κηρύξει πρόωρες εκλογές μόλις δύο μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία.

Με την αριστερά και τη δεξιά να έχουν περίπου ίδια ποσοστά, οι Σουηδοί Δημοκράτες ενδέχεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο κοινοβούλιο.

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το τηλεοπτικό δίκτυο TV4 έδειξε ότι στην πρόθεση ψήφου οι Σουηδοί Δημοκράτες κερδίζουν το 16%, σημειώνοντας άνοδο 3,7 μονάδων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου είχαν κερδίσει το 12,9% των ψήφων.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Novus επεσήμανε ότι αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό δημοτικότητας που έχει καταγράψει το ακροδεξιό κόμμα.

Παίρνουν ψήφους από τη Δεξιά και την Αριστερά
 
Σύμφωνα με τη Novus, οι Σουηδοί Δημοκράτες κερδίζουν ψηφοφόρους κυρίως από τους Μετριοπαθείς, το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα, αλλά και από τους Σοσιαλδημοκράτες, που ηγούνταν της κυβέρνησης συνασπισμού.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες βγήκαν από το περιθώριο το 2010 οπότε κέρδισαν τις πρώτες έδρες τους στο κοινοβούλιο. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου διπλασίασαν το ποσοστό τους και έχουν απειλήσει να ρίξουν οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν συμφωνήσει να μειώσει το ποσοστό των μεταναστών. Το κόμμα επιθυμεί να μειωθεί κατά 90% το ποσοστό των αιτούντων άσυλο στη Σουηδία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα τέσσερα κόμματα που απαρτίζουν τον κεντροδεξιό Συνασπισμό λαμβάνουν το 38,5% των ψήφων, τρεις μονάδες λιγότερες απ’ ό,τι τον Νοέμβριο.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 43,3% των ψήφων, καταγράφοντας μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Η βελτίωση αυτή οφείλεται στην αύξηση της δημοτικότητας των Σοσιαλδημοκρατών που ανήλθε στο 32%, ενισχυμένη κατά 3,4 μονάδες από τον Νοέμβριο.

Το άλλο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, οι Πράσινοι, είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται κατά 1,9 μονάδα στο 6%.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 8,5%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από