Την απομάκρυνση της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς από τη «μαύρη λίστα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις τρομοκρατικές οργανώσεις αποφάνθηκε το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε την Τετάρτη. Σε ανακοίνωσή του, το Γενικό Δικαστήριο επισημαίνει ότι η απόφαση να περιληφθεί η Χαμάς στον κατάλογο βασίστηκε αποκλειστικά σε δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης και αναρτήσεις στο Ιντερνετ. Προσθέτει ωστόσο ότι τα περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσης θα εξακολουθούν να είναι παγωμένα για τρεις μήνες, εν αναμονή μίας σχεδόν βέβαιης έφεσης.

«Το δικαστήριο τονίζει ότι η ακυρωτική απόφαση, η οποία ελήφθη για θεμελιώδεις λόγους διαδικασίας, δεν σημαίνει πως έγινε οποιαδήποτε ουσιαστική αξιολόγηση του θέματος της κατάταξης της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Αντιδρώντας άμεσα στη δικαστική απόφαση, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τη Χαμάς «δολοφονική τρομοκρατική οργάνωση», η οποία θα πρέπει άμεσα να περιληφθεί ξανά στη λίστα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι η ΕΕ «εξακολουθεί να θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση» και εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου. «Είναι μια νομική και όχι μια πολιτική απόφαση ειλημμένη από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, η οποία θα αναλάβει εν ευθέτω χρόνω τις κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες, περιλαμβανομένης μιας ενδεχόμενης έφεσης», αναφέρει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

«Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για τις εξωτερικές υποθέσεις. «Η νομική απόφαση βασίζεται σαφώς σε ζητήματα διαδικασίας και δεν περιλαμβάνει καμία εκτίμηση του Δικαστηρίου για τους ουσιαστικούς λόγους του χαρακτηρισμού τής Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης», τόνισε.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Ιζάτ Αλ Ρισάκ πάντως χαιρέτισε την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι το Δικαστήριο διόρθωσε μία αδικία εις βάρος της Χαμάς, την οποία χαρακτήρισε «εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα» και όχι τρομοκρατική οργάνωση.