(Υπο)λειτουργούν οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ, καθώς οι ελλείψεις σε υλικά, αντιδραστήρια, φάρμακα πρώτης ανάγκης αποτελούν καθημερινό πρόβλημα, ενώ αυξάνονται τα κενά σε παθολόγους και νοσηλευτές.

Είναι ενδεικτικό ότι οι εξυπηρετούμενοι των μονάδων δεν έχουν υποβληθεί τους τελευταίους έξι μήνες σε εξετάσεις για HIV ή ηπατίτιδα.

Επιπλέον, τα τελευταία δύο χρόνια δεν γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί, ούτε καν στους οροθετικούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Οργανισμού καταγγέλλει ότι «από το 2010 και μετά ο ΟΚΑΝΑ διαρκώς υποχρηματοδοτείται ενώ ο συνολικός αριθμός των εξαρτημένων αυξάνεται στη χώρα μας».

Και προσθέτει ότι οι μονάδες λειτουργούν σε καθεστώς μόνιμων ελλείψεων απαραίτητων υλικών με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να «εξαναγκάζονται να δουλεύουν πολλές φορές ακόμη και αντίθετα στην επιστημονική τους δεοντολογία».

Οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωση τους σημειώνουν επίσης ότι «ο ΟΚΑΝΑ αντί να προσλαμβάνει, δεν ανανεώνει τις συμβάσεις εργαζομένων και κλείνει ή λειτουργεί υποτυπωδώς προγράμματα καινοτόμα και εξαιρετικά απαραίτητα, όπως τα προγράμματα street work, τα εναλλακτικά της φυλάκισης, το πρόγραμμα «Οδυσσέας» ,καθώς και τα προγράμματα Υποκατάστασης στις φυλακές Κορυδαλλού και «Αγίου Στεφάνου» Πατρών».