Σε αγώνα δρόμου για να κλείσει όλα τα μέτωπα που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, επιδίδεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε μία κρίσιμη περίοδο λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου την Παρασκευή,υπογραμμίζεται η πρόθεση της ηγεσίας να καταργήσει το 2015 τον αυτόματο μηχανισμό επιστροφής υπερβάσεων (claw back), που επιβαρύνει τα διαγνωστικά κέντρα.

Μάλιστα, το ίδιο επισημάνθηκε και κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο κ. Βορίδης με αντιπροσώπους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ).

Ειδικότερα και όπως αναφέρεται, προϋπόθεση αποτελεί η «επίτευξη των διαρθρωτικών αλλαγών, των κατευθυντήριων οδηγιών και του εξορθολογισμού των τιμών των εξετάσεων».

«Περαιτέρω εξετάζεται η δυνατότητα να ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής μόνο σε περίπτωση υπέρβασης συγκεκριμένου ποσοστού του ορίου δαπάνης. Μετά την υπέρβαση του συγκεκριμένου αυτού ποσοστού ορίου δαπάνης η παροχή υπηρεσιών θα είναι δυνητική», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η διαβεβαίωση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για άμεση εξόφληση των χρεών προς τις ιδιωτικές κλινικές, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι του κλάδου να αποφασίσουν την αναστολή της επίσχεσης των υπηρεσιών τους.

Στο μεταξύ, σήμερα είναι και η τελευταία ημέρα της επίσχεσης των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, η οποία είχε ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) παρότι άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνέχιση των κινητοποιήσεων, σήμερα ανακοίνωσε την παύση τους. Επισημαίνει όμως ότι στην περίπτωση που ο Οργανισμός δεν ρυθμίσει τις οφειλές του «δεν θα διστάσουμε να καλέσουμε το σύνολο των συμβεβλημένων σε μαζική αποχώρηση από τον οργανισμό καθώς πλέον δεν καλύπτονται τα βασικά έξοδα λειτουργίας ιατρείων και εργαστηρίων».