Δεκάδες πτώματα, στοιβαγμένα σε απομονωμένη περιοχή της Σιέρα Λεόνε, ανακάλυψαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας.

Η φρικιαστική ανακάλυψη αυξάνει τους φόβους ότι τα κρούσματα του ιού του Έμπολα μπορεί να είναι πολύ περισσότερα από όσα έχουν καταγραφεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι αποκαλύφθηκε μία «θλιβερή σκηνή» στην ανατολική επαρχία Κόνο, περιοχή αδαμαντωρυχείων.

Ομάδα του ΠΟΥ έχει σταλεί στο Κόνο για να ερευνήσει την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων Έμπολα.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι πριν από 11 ημέρες στο Κόνο «δύο ομάδες έθαψαν 87 πτώματα. Μία νοσοκόμα, ένας οδηγός ασθενοφόρου και ένας επιστάτης επιφορτίστηκαν με τη μεταφορά των σορών» που αυξάνονταν.

Οι σοροί θυμάτων του ιού μπορεί να οδηγήσουν σε νέες μολύνσεις και η ασφαλής ταφή των νεκρών είναι ζωτικής σημασίας για να μην μεταδοθεί περαιτέρω η ασθένεια.

Η ομάδα του ΠΟΥ ανακάλυψε ότι οι σοροί 25 ατόμων που είχαν πεθάνει τις τελευταίες πέντε ημέρες, είχαν συγκεντρωθεί σε τμήμα του νοσοκομείο στο οποίο είχε αποκλειστεί η πρόσβαση.

Οι Αρχές της Σιέρα Λεόνε διέταξαν αποκλεισμό της περιοχής έως τις 23 Δεκεμβρίου, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Ο γιατρός Όλου Ολυσάνγιο, μέλος της ομάδας ανταπόκρισης του ΠΟΥ, είπε: «Η ομάδα μας συνάντησε ηρωικούς γιατρούς και νοσοκόμες που είχαν φτάσει στα όριά τους και εξαντλημένες ομάδες ταφής και εργαζόμενους εργαστηρίων που κάνουν τα πάντα, αλλά οι πόροι έχουν εξαντληθεί και οι σοβαρά άρρωστοι έχουν αυξηθεί».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο ιός έχει σκοτώσει 6.346 άτομα στη Δυτική Αφρική, ενώ τα κρούσματα είναι περισσότερα από 17.800.

Η Σιέρα Λεόνε διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στη Δυτική Αφρική, με 7.897 κρούσματα από το ξέσπασμα της επιδημίας.