Οι επιπτώσεις τής πιο καταστροφικής χρηματοπιστωτικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών έχουν αρχίσει να υποχωρούν. Ομως ο διάλογος για τα θεμελιώδη μεγέθη της παγκόσμιας οικονομίας κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Πράγματι, έχει ξεκινήσει ένα νέο κύμα έντονων συζητήσεων για το εάν θα πρέπει οι εταιρείες να θέτουν ως βασική τους προτεραιότητα τα κέρδη ή το κοινό καλό.

Πρακτικά, εάν οι μάνατζερ είχαν να διαλέξουν ανάμεσα στο να εκπληρώσουν τις προσδοκίες των μετόχων τους ή να ανταποκριθούν στις κοινωνικές και ηθικές τους ευθύνες, οι εταιρείες τους θα κατέρρεαν.

Ωστόσο, οι πετυχημένοι μάνατζερ αναγνωρίζουν ότι μια εταιρεία είναι και οικονομική και κοινωνική οντότητα. Τα πράγματα βέβαια γίνονται πολύ δύσκολα όταν συγκρούονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, των πελατών και των τοπικών κοινοτήτων.

Η κοινωνική ευθύνη μιας εταιρείας δεν περιορίζεται μόνο στο πώς αυτή κάνει μπίζνες. Οι εταιρείες πρέπει να χρησιμοποιούν τους πόρους τους ώστε να βοηθούν στην αντιμετώπιση των πιο σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων. Με άλλα λόγια, αντί να υπηρετεί μόνο τους μετόχους της, μια εταιρεία θα πρέπει να δέχεται τον ρόλο της ως μεριδιούχου σε ένα κοινό μέλλον. Αυτό θα είναι το τίμημα για την άδεια λειτουργίας της.

Βγαίνουμε από περίοδο όπου οι εταιρείες, δεχόμενες πίεση από τους μετόχους να εκπληρώσουν τις προσδοκίες των τελευταίων, έβαζαν πάνω από όλα την κερδοφορία και την ανάπτυξη, ακόμη και εάν αυτό σήμαινε να διακινδυνεύσουν να χάσουν την εμπιστοσύνη του κοινού. Ευτυχώς όλο και περισσότερες εταιρείες λειτουργούν με βάση την κοινωνική ευθύνη. Συνεργάζονται με κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών, δημιουργώντας τα απαραίτητα συστήματα για να παρέχεται εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Κάνοντας αυτό, οι εν λόγω εταιρείες προσφέρουν μια ισχυρή απάντηση στο ερώτημα ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος τους στην κοινωνία. Το πιο σημαντικό είναι ότι δείχνουν στον υπόλοιπο επιχειρηματικό κλάδο ότι η προσπάθεια να προωθείται το κοινό καλό αξίζει τον κόπο.

Ο Κλάους Σουάμπ είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ