Η πιθανολογούμενη φυγή της Ferrari από την Ιταλία φέρνει πονοκέφαλο στη χώρα. Η πιθανότητα να αλλάξει φορολογική έδρα η ιστορική αυτοκινητοβιομηχανία προκαλεί έντονες συζητήσεις. Η Ιταλία κινδυνεύει να χάσει τις πιο διάσημες μάρκες της, καθώς η οικονομία της παλεύει να βγει από την πιο μακρά ύφεση της ιστορίας της.
«Η Ferrari φεύγει για το Λονδίνο» ήταν το πρωτοσέλιδο της καθημερινής εφημερίδας του Μιλάνου «Il Giornale», η οποία ανήκει στην οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το Bloomberg News έχει αναφέρει ότι η Ferrari εξετάζει να μεταφέρει τη φορολογική έδρα της εκτός Ιταλίας για να γλιτώσει φόρους, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Ο κίνδυνος να χαθεί η Ferrari μετά την απόφαση της μητρικής της εταιρείας, της Fiat, να μεταφέρει το αρχηγείο της στη Βρετανία, έχει κάνει πολιτικούς και επικεφαλής εργατικών συνδικάτων να ζητήσουν από τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να παρέμβει για να μπει φρένο στην τάση αυτή που έχει αρχίσει να δημιουργείται.

Στη Βρετανία αποφάσισε να μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της και η εταιρεία κατασκευής βαρέων οχημάτων CNH Industrial NV.

Τα τελευταία πέντε χρόνια αρκετές γνωστές μάρκες της Ιταλίας έχουν πουληθεί σε ξένες εταιρείες. Η εταιρεία ειδών πολυτελείας Bulgari και η Loro Piana εξαγοράστηκαν από τον δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό. Η εταιρεία κατασκευής μοτοσικλετών Ducati εξαγοράστηκε από τη Volkswagen, ενώ η αεροπορική εταιρεία Alitalia διασώθηκε από την Etihad Airways.

ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ. Οι προσπάθειες του Ρέντσι να οδηγήσει την οικονομία σε ανάκαμψη, διατηρώντας ταυτόχρονα τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών, έχουν δεχθεί πλήγμα από την κρίση που έχει οδηγήσει τη χώρα σε τετραετή στασιμότητα.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε απροσδόκητα τον Οκτώβριο για δεύτερο συνεχή μήνα, όπως ανακοίνωσε χθες η εθνική στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας, η Istat. Η παραγωγή εξακολουθεί να είναι 25% χαμηλότερη σε σύγκριση με το ρεκόρ που είχε καταγράψει το 2008, πριν ξεσπάσει η κρίση.

Εάν η Ferrari ακολουθήσει το παράδειγμα της Fiat και της CNH, θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη μείωση στον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στη Βρετανία που αναμένεται να φτάσει το 20% το 2015 από 21% σήμερα. Ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων στην Ιταλία διαμορφώνεται σε 31,4%.

Η Ιταλία βρίσκεται στην 56η θέση του δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δείχνει πόσο ευνοείται το επιχειρείν σε κάθε χώρα. Η Βρετανία βρίσκεται στην 8η θέση του συγκεκριμένου δείκτη.

© Bloomberg News