Σε θρίλερ εξελίχθηκε η τροπολογία για την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ύστερα από ένα μπαράζ τροπολογιών όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και της συγκυβέρνησης, προχώρησε σε μια νομοτεχνική βελτίωση που άνοιξε στο παρά πέντε παράθυρο για την εκπαιδευτική άδεια στον Νίκο Ρωμανό.

Ο 21χρονος βρισκόταν στην 30ή ημέρα απεργία πείνας και είχε προχωρήσει χθες το πρωί και σε απεργία δίψας, με αποτέλεσμα η ζωή του να κρέμεται από μία κλωστή.

Η τροπολογία αυτή, όπως αποδείχθηκε, ήταν η χρυσή τομή μεταξύ των προτάσεων των κομμάτων καθώς δίνεται τελικά η δυνατότητα στον κρατούμενο Νίκο Ρωμανό να υπαχθεί στην ηλεκτρονική επιτήρηση με το βραχιολάκι.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΡΩΜΑΝΟΥ. Μετά την ψήφιση ο Νίκος Ρωμανός με μια γραπτή δήλωσή του γνωστοποίησε ότι σταματά την απεργία πείνας «έχοντας σημειώσει μια σημαντική νίκη».

«Η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή με μοναδικό αποδέκτη εμένα είχε μεγάλες διαφορές από τις αρχικές εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης, κάνοντας εντέλει δεκτή την απαίτησή μου, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται να φοράω βραχιολάκι» ανέφερε στη δήλωσή του ο Νίκος Ρωμανός. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η νίκη ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης που ασκήσαμε, γι’ αυτό και ο κόσμος του αγώνα και η Μαχητική Αναρχία είναι ηθικά, πολιτικά και πρακτικά οι μεγάλοι νικητές» πρόσθεσε ο κρατούμενος. Δεν παραλείπει μάλιστα να ευχαριστήσει τους γιατρούς του νοσοκομείου Γιώργος Γεννηματάς που, όπως λέει, «αρνήθηκαν να υποκύψουν στις εισαγγελικές πιέσεις για αναγκαστική σίτιση και με στήριξαν όσο μπορούσαν».

Η νομοθετική αλλαγή προβλέπει ότι ο Νίκος Ρωμανός μπορεί να υπαχθεί στο καθεστώς με τα βραχιολάκια με μία και μοναδική προϋπόθεση που δεν έχει να κάνει με τα αδικήματα που αντιμετωπίζει, την υποδικία ή την καταδίκη του. Σύμφωνα με την τροπολογία, προϋπόθεση για να βγει από τη φυλακή με εκπαιδευτική άδεια και να παρακολουθήσει από κοντά τα μαθήματα στο ΤΕΙ Αιγάλεω όπου έχει περάσει είναι να έχει παρακολουθήσει προηγουμένως με επιτυχία το 1/3 του εξαμήνου εξ αποστάσεως.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η τροποποίηση έγινε ομόφωνα και με χειροκροτήματα αποδεκτή από όλα τα κόμματα.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπόθεση Ρωμανού υπήρξε παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Κάρολος Παπούλιας τηλεφώνησε χθες το μεσημέρι στον Πρωθυπουργό και του ζήτησε να βρεθεί μια λύση. Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, είχε επικοινωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τον κ. Παπούλια, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το ίδιο θέμα και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση, κάνοντας αυτή τη ρύθμιση, αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να εκπέμψουν ένα μήνυμα ελπίδας και σχετικής υποχώρησης για να νικήσει η ζωή και όχι ο ιδεολογικός ή κυβερνητικός ετσιθελισμός» υποστήριξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, συμπληρώνοντας ότι η συγκεκριμένη τροπολογία σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός θα μπορέσει μέσα σε λίγους μόνο μήνες να υπαχθεί στη ρύθμιση για τον ηλεκτρονικό γεωεντοπισμό, βγαίνοντας από τις εξαιρέσεις που προβλέπονται, και επιπλέον του δίνεται η δυνατότητα και η ευκαιρία να πάρει εκπαιδευτική άδεια.

ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 2 ΜΗΝΕΣ. Το πιλοτικό πρόγραμμα για το βραχιολάκι πάντως αναμένεται να είναι έτοιμο σε περίπου δύο μήνες. Σε αυτό το πρόγραμμα, όπως προβλέπεται στον σχετικό νόμο, θα μπορούν να υπαχθούν υπόδικοι και κατάδικοι που κρατούνται σε σωφρονιστικά καταστήματα αλλά και ανήλικοι παραβάτες. Προβλέπεται όμως ρητή εξαίρεση για όσους έχουν καταδικαστεί για συγκεκριμένα βαριά κακουργήματα, όπως είναι η εσχάτη προδοσία, η εγκληματική και η τρομοκρατική οργάνωση.

Στόχος της εφαρμογής του προγράμματος εξαρχής ήταν η αποσυμφόρηση των φυλακών, στις οποίες κατά κοινή ομολογία οι συνθήκες κράτησης είναι άθλιες καθώς ο αριθμός των κρατουμένων υπερβαίνει τον πραγματικό αριθμό που μπορούν να παραμείνουν σε αυτές.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ. Το κλίμα συναίνεσης που επικράτησε στην υπόθεση Ρωμανού θα μπορούσε να επαναληφθεί και σε σπουδαιότερα ζητήματα που συνδέονται με τη λειτουργία του πολιτεύματος, όπως είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας.

Ωστόσο, δεν παραλείπει να ρίξει τα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε λόγο για «ανάλγητη στάση της κυβέρνησης» υπενθυμίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως η επίμαχη τροπολογία στηρίζεται στο νομοθέτημα για τα βραχιολάκια των κρατουμένων το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ψηφίσει.

Σταδιακή επανασίτιση για μία εβδομάδα

Σταδιακά θα ανακτά τις δυνάμεις του ο Νίκος Ρωμανός, λαμβάνοντας μερικές κουταλιές σούπας ή λίγη φρυγανιά κάθε 20 λεπτά. Υστερα από 30 ημέρες απεργίας πείνας η «εξοικείωση» του οργανισμού με την τροφή είναι κρίσιμη. Το στάδιο της επανασίτισης θα διαρκέσει μία εβδομάδα, καθώς οι μεγάλες ποσότητες θα μπορούσαν να θέσουν εκ νέου σε κίνδυνο τον 21χρονο κρατούμενο, του οποίου ο οργανισμός είναι ήδη σε κατάσταση σοκ από την ασιτία. Συνεπώς η μετάβαση επιβάλλει αργούς ρυθμούς.

Μετά το στάδιο των εφτά ημερών θα ακολουθήσει ακόμη μία εβδομάδα νοσηλείας στο Γ. Γεννηματάς. Κατά την περίοδο αυτή, η συχνότητα των γευμάτων του Νίκου Ρωμανού θα φτάσει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Ομως, ο νεαρός κρατούμενος θα υποβάλλεται καθημερινά σε έλεγχο για να διασφαλιστεί ότι ο οργανισμός του επανακάμπτει και ότι είναι σε θέση να λάβει εξιτήριο.