Project Syndicate

Στις Βρυξέλλες και σε όλη την Ευρώπη έχει επικρατήσει η άποψη ότι οι επενδύσεις κρατούν το κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη. Ομως η πρόταση της Κομισιόν να αυξηθούν οι επενδύσεις κατά 315 δισ. ευρώ είναι λανθασμένη.

Η βασική υπόθεση του σχεδίου αυτού, με την υπογραφή του προέδρου της ΕΕ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είναι ότι όσο περισσότερες επενδύσεις γίνονται τόσο το καλύτερο, επειδή αυξάνεται το κεφαλαιακό απόθεμα και επομένως το ΑΕΠ.

Αυτό δεν ισχύει απαραίτητα για την Ευρώπη αυτή τη χρονική στιγμή λόγω των δημογραφικών αλλαγών που καταγράφονται. Ο πληθυσμός της Ευρώπης που ηλικιακά μπορεί να εργαστεί αυξανόταν έως το 2005 αλλά θα αρχίσει να μειώνεται από το 2015 και μετά. Δεδομένου ότι η παραγωγικότητα δεν έχει αυξηθεί, η ύπαρξη λιγότερων εργαζομένων σημαίνει σημαντικά χαμηλότερους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Επομένως, θα υπάρχει περίσσεια κεφαλαίων, μια πολυτέλεια που η Ευρώπη, με το εύθραυστο τραπεζικό της σύστημα, δεν μπορεί να διαθέτει.

Το μήνυμα της αγοράς είναι ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει προς το παρόν έλλειψη χρηματοδότησης στο μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ. Οι χώρες της περιφέρειας, όπου οι πιστώσεις σπανίζουν, αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1/4 της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι οικονομικές επιδόσεις στις ΗΠΑ και στη Βρετανία αποτελούν ένα μεγάλο μάθημα για την ευρωζώνη. Και οι δύο οικονομίες, και ειδικά των ΗΠΑ, ωφελήθηκαν κυρίως από αύξηση της κατανάλωσης λόγω μεγαλύτερης ρευστότητας των νοικοκυριών. Εάν όσοι χαράσσουν την οικονομική πολιτική στην Ευρώπη θέλουν σοβαρά να πετύχουν οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην αύξηση της κατανάλωσης και όχι στις επενδύσεις.

Ο Ντάνιελ Γκρος είναι διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Εχει εργαστεί για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έχει διατελέσει σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας