«Η Γερμανία είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια. Υπερεκτιμούμε τη σημερινή οικονομική μας δύναμη –που δεν υφίσταται παρά συγκριτικά με την αδυναμία των άλλων –και κυρίως τις δυνατότητές μας για το μέλλον». Είναι η εκτίμηση που διατύπωσε ο Ολαφ Γκέρσεμαν, αρχισυντάκτης του οικονομικού τμήματος της «Ντι Βελτ», λίγο μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ίδια εφημερίδα η Ανγκελα Μέρκελ πιέζοντας τη Γαλλία και την Ιταλία να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή, κρίνοντας τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προωθούν «ανεπαρκείς» και πυροδοτώντας τελικά την οργισμένη αντίδραση Παρισιού και Ρώμης.

Τόσο ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν όσο και ο ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σάντρο Γκότζι διεμήνυσαν ουσιαστικά στη γερμανίδα καγκελάριο να επικεντρωθεί στα δικά της οικονομικά προβλήματα αντί να κάνει μαθήματα στους άλλους. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζήτησαν από τη Γαλλία και την Ιταλία να προχωρήσουν γρήγορα προς τη χαλιναγώγηση των ελλειμμάτων τους σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ωστόσο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε σαφώς ηπιότερος σε σύγκριση με τη Μέρκελ, επαινώντας τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Γαλλίας και της Ιταλίας: «Βρισκόμαστε όλοι στον σωστό δρόμο, και στη Γερμανία πρέπει επίσης να κάνουμε μια προσπάθεια».

Δημογραφικό πρόβλημα. Νεόκοπος συγγραφέας ενός βιβλίου με τίτλο «Η γερμανική φούσκα», ο Ολαφ Γκέρσεμαν θεωρεί πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Γερμανίας είναι το δημογραφικό. «Η κοινωνία μας συμπεριφέρεται συνολικά λίγο σαν ένας άνθρωπος μιας κάποιας ηλικίας που αναρωτιέται αν αξίζει πραγματικά τον κόπο να συνεχίσει να αποκτά δεξιότητες και γνώσεις· ένας άνθρωπος που περιμένει ήρεμα τη σύνταξη. Απολύτως κατανοητό στην κλίμακα του ατόμου, αλλά αυτοκτονικό στην κλίμακα μιας κοινωνίας. Και ταυτόχρονα, στη χώρα μου βασιλεύει μια ευθυμία κι ένα αίσθημα υπερηφάνειας εντελώς αδικαιολόγητα, και κατ’ εμέ επικίνδυνα διότι ευνοούν τη λήψη παράλογων αποφάσεων».

Ο Γκέρσεμαν αναγνωρίζει πως η ανεργία στη Γερμανία έχει μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ από το 2006 μέχρι σήμερα, από τα 5 στα 2,7 εκατομμύρια ανέργους. «Είναι η μεγάλη επιτυχία των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε ο Σρέντερ», λέει. «Βαυκαλιζόμαστε όμως αν αποδίδουμε μόνο σε αυτό την καλή υγεία της γερμανικής οικονομίας μετά το 2005, δηλαδή στην ικανότητά μας να είμαστε ένας ενάρετος λαός που δέχεται να κάνει μεγάλες προσπάθειες. Ξεχνάμε πόσο τυχεροί σταθήκαμε παράλληλα».

«Εξάγουμε ντομάτες στην Ελλάδα!»

«Το ευρώ, υποτιμημένο σε σχέση με τη δύναμη της γερμανικής οικονομίας, μας ευνόησε τρομερά» σημειώνει ο Ολαφ Γκέρσεμαν. «Στις μεσογειακές χώρες, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε πολύ. Αλλά το ενιαίο νόμισμα τις εμπόδισε να χρησιμοποιήσουν το κλασικό όπλο της υποτίμησης. Η ζήτηση λοιπόν σε αυτές τις χώρες αυξήθηκε, ωφελώντας τις γερμανικές εξαγωγές. Παράλληλα, οι ελληνικές, ιταλικές, ισπανικές και γαλλικές επιχειρήσεις έχασαν δύναμη στην παγκόσμια αγορά. Φθάσαμε να εξάγει μαζικά η Γερμανία ντομάτες στην Ελλάδα!»