Ο ρόλος της Ουκρανίας ως χώρας διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου «θα εκμηδενιστεί» προς όφελος της Τουρκίας, δήλωσε ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, λίγες ημέρες αφού η Ρωσία ανακοίνωσε την εγκατάλειψη του σχεδίου του αγωγού Southstream.

«Ο ρόλος της Ουκρανίας ως χώρας διέλευσης θα εκμημεδισθεί. Η αποστολές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα γίνονται από εναλλακτικές οδούς» εξήγησε ο Μίλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24.

Λάβαμε απλώς μία οριστική απόφαση για την δημιουργία εναλλακτικών οδών για τους αγωγούς, πρόσθεσε αποκαλύπτοντας ότι στη θέση της Ουκρανίας, η Ρωσία ποντάρει στην Τουρκία, «τον νέο στρατηγικό της εταίρο στον τομέα του φυσικού αερίου».

Η Τουρκία θα γίνει μία μεγάλη χώρα διέλευσης: περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα διέρχονται από το έδαφός της, συνέχισε ο Μίλερ, κάνοντας λόγο για την κατασκευή αγωγού που θα ξεκινά από την Τουρκία και θα διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα.

Τη Δευτέρα στην Αγκυρα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την εγκατάλειψη του προγράμματος South Stream, του ρωσο-ιταλικού αγωγού, ο οποίος, με τη συμμετοχή επτά χωρών μελών, θα εξασφάλιζε την τροφοδοσία της ΕΕ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από την ουκρανική κρίση και αρχικά είχε ως στόχο τη διαφοροποίηση των οδών εξαγωγής του ρωσικού φυσικού αερίου, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, μέσω της οποίας διέρχεται το ήμισυ των ρωσικών εξαγωγών αερίου προς την ΕΕ.

Ο αγωγός, μήκους 3.600 χλμ θα ένωνε τη Ρωσία με τη Βουλγαρία και θα κατευθυνόταν στη συνέχεια προς τη δυτική Ευρώπη μέσω της Σερβίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας, με δυναμικό 63 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως.