Ολοκληρώθηκε η κοινήσυνεδρίαση των Υπουργικών Συμβουλίων Ελλάδας και Τουρκίας στο ξενοδοχείο Hilton,στο πλαίσιο της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα.

Ο Νταβούτογλου συνοδεύεται από εννέα υπουργούς του, που θα λάβουν μέρος στο 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Απών από την κοινή συνεδρίαση θα είναι, με απόφαση του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας, καθώς δεν είναι προς συζήτηση θέματα που αφορούν στην άμυνα και ασφάλεια της χώρας.

Το μεσημέρι θα γίνουν οι επίσημες δηλώσεις από τους δύο πρωθυπουργούς.

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου

Την Παρασκευή οι δύο πρωθυπουργοί είχαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου όπου τέθηκε το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τις ελληνο – τουρκικές σχέσεις, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Επιχειρηματικό φόρουμ

Το βράδυ της ίδιας μέρας οι Σαμαράς και Νταβούτογλου απηύθυναν χαιρετισμό στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας – Τουρκίας. Στην ομιλία του ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέδεσε την κοινή εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου με την επίλυση του Κυπριακού λέγοντας «ελάτε να επιλύσουμε το Κυπριακό να εκμεταλλευτούμε από κοινού τον ενεργειακό πλούτο και να συνδέσουμε τις ενδεχόμενες ενεργειακές πηγές με την Ελλάδα μέσω της Τουρκίας».

Απ’ την πλευρά του, ο έλληνας Πρωθυπουργός ότι η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη ανοίγουν δρόμους ανάπτυξης με αμοιβαία οφέλη για τους δύο λαούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, επεσήμανε από το βήμα του επιχειρηματικού φόρουμ ότι το κλειδί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι το Κυπριακό.

Έκτακτα μέτρα

Σε ισχύ ώς τις 15:00 παραμένουν τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας, ενώ από τις 11 το πρωί κλείνουν και οι σταθμοί του Μετρό «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής» και «Κατεχάκη».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, κλειστοί θα έιναι οι εξής οδοί και λεωφόροι:

Βασ. Σοφίας σε όλο το μήκος της

Βασ. Κωνσταντίνου σε όλο το μήκος της

Μεσογείων στο τμήμα της από Οδό Κατεχάκη έως τη Λεωφ. Βασ. Σοφίας

Μιχαλακοπούλου (ρεύμα καθόδου προς κέντρο)

Εναλλακτικά προτείνονται οι εξής διαδρομές:

Για τους κατευθυνόμενους από τα βόρεια προάστια:

προς το κέντρο της Αθήνας προτείνεται η κίνησή τους μέσω Λεωφ. Κηφισίας, Λεωφ. Αλεξάνδρας.

προς νότια προάστια μέσω Περιφερειακής Υμηττού.

προς Πειραιά μέσω Λεωφ. Κηφισού.

Για τους κατευθυνόμενους από τα νότια προάστια:

προς το κέντρο της Αθήνας προτείνεται η κίνησή τους μέσω Περιφερειακής Υμηττού.

προς τα βόρεια προάστια μέσω Περιφερειακής Υμηττού.

Για τους κατευθυνόμενους από τον Πειραιά:

προς το κέντρο της Αθήνας προτείνεται η κίνησή τους μέσω της οδού Πειραιώς.

προς τα βόρεια προάστια μέσω Λεωφ. Κηφισού.