Ελεγε ότι δεν ήταν «ούτε άγιος ούτε προφήτης». Είχε εκφράσει τη λύπη του που τον παρουσίαζαν σαν «ένα είδος ημίθεου». Επέμενε στα «λάθη» του, τις «αδυναμίες» του, τους «πόθους» του. Πολεμώντας για την ειρήνη και την ισότητα επί σχεδόν επτά δεκαετίες, ο Νέλσον Μαντέλα υπήρξε πηγή έμπνευσης για όλο τον πλανήτη. Εστω και αν ηγέτες του κόσμου έπλεκαν το εγκώμιό του, σε διάφορα μέρη του πλανήτη στήνονταν αγάλματά του, σχολεία, πανεπιστήμια, ιδρύματα, δρόμοι και πλατείες έπαιρναν το όνομά του, έως το τέλος εκείνος ήθελε να είναι «ένας άνθρωπος όπως οι άλλοι, ένας αμαρτωλός που προσπαθούσε να βελτιωθεί».

Ο Νέλσον Μαντέλα πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου του 2014, στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, σε ηλικία 95 ετών. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε αμέσως στη δημόσια τηλεόραση από τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα. Η είδηση του θανάτου του ηγέτη κατά του απαρτχάιντ έκανε τον γύρο του κόσμου εν ριπή οφθαλμού. Ολος ο κόσμος χαιρέτιζε την άκαμπτη θέλησή του και τους ηρωικούς αγώνες του ενάντια στην κοινωνική αδικία.

Ηταν ένας προαναγγελθείς θάνατος που έφερε πλήθος κόσμου στη Νότια Αφρική. Οχι μόνο για να πενθήσουν, αλλά κυρίως για να τιμήσουν τον πατέρα της Αφρικής, να τραγουδήσουν και να χορέψουν, να γιορτάσουν τη ζωή αυτού του εκπληκτικού επαναστάτη που κράτησε το πνεύμα της ελευθερίας ζωντανό.

Εναν χρόνο μετά, η Νότια Αφρική γιορτάζει την πρώτη επέτειο από τον θάνατο του Μαντίμπα, με διάφορες εκδηλώσεις: από προσευχές και λόγους έως αγώνες κρίκετ, καλλιτεχνικές εκθέσεις και τατουάζ με τη πρόσωπο του Μαντέλα σε διάφορα μέρη του σώματος. Σειρήνες και βουβουζέλες ήχησαν σε κάθε γωνιά της Νοτίου Αφρικής για τρία λεπτά και επτά δευτερόλεπτα προτού τηρηθεί τριών λεπτών σιγή, σε μία τιμητική εκδήλωση που διήρκεσε συνολικά έξι λεπτά και επτά δευτερόλεπτα – μία αναφορά στα 67 χρόνια που αφιέρωσε στην υπηρεσία της χώρας του.

Είκοσι χρόνια αφότου ο Μαντέλα έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, με τη δέσμευση να εξασφαλίσει πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και απασχόληση σε όλους, η αισιοδοξία που είχε το χάρισμα να μεταδίδει στον κόσμο μοιάζει να εξατμίζεται.

«Ο Μαντέλα βρισκόταν σε έναν διαφορετικό αγώνα. Οι νυν ηγέτες βρίσκονται στον δικό τους αγώνα που εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα», σχολιάζει ο 23χρονος φοιτητής Παμπάλο Ναλάνε, ο οποίος τίμησε τον Μαντίμα μαζί με εκατοντάδες άλλους που συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στην Πλατεία Νέλσον Μαντέλα, στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Ενα 60% των νέων Νοτιοαφρικανών είναι άνεργοι, οι κοινωνικές ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται πυροδοτώντας κοινωνικές αναταραχές, ενώ η εμπιστοσύνη των πολιτών στον πρόεδρο Ζούμα βρίσκεται στο ναδίρ. Οι εορτασμοί αναδεικνύουν το κενό που άφησε πίσω του ο πατέρας της Αφρικής. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η νοτιοαφρικανική εφημερίδα Business Day στο κύριο άρθρο της, «τα εγκώμια θα αποκαλύψουν ότι υποσυνείδητα υπάρχει μία συνεχής αναζήτηση για έναν άλλον Μαντέλα».