Τέλος στην αφαίρεση οργάνων από κρατούμενους που έχουν εκτελεστεί προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε μεταμοσχεύσεις σχεδιάζει να βάλει η Κίνα, η μοναδική χώρα που εξακολουθεί συστηματικά να εφαρμόζει αυτή την αμφιλεγόμενη πρακτική.

Η κινεζική κυβέρνηση είχε προαναγγείλει από πέρσι το σχέδιό της να σταματήσει αυτές τις μεταμοσχεύσεις, οι οποίες έχουν κατά καιρούς σηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις Αρχές της χώρας ότι αφαιρούν τα όργανα χωρίς τη συναίνεση των κρατουμένων ή των οικογενειών τους, μια κατηγορία την οποία το Πεκίνο αρνείται.

Αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα, όπως αναφέρει η κρατική China Daily, οι μεταμοσχεύσεις ανθρώπινων οργάνων θα βασίζονται σε δημόσιες εθελοντικές δωρεές ή σε δωρεές από εν ζωή συγγενείς. Η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επαναφέρει ωστόσο το ερώτημα πώς θα καλύπτονται στις εξής οι ανάγκες για μεταμοσχεύσεις στον μεγαλύτερο πληθυσμό του πλανήτη.

Η προσφορά ανθρώπινων οργάνων υπολείπεται σημαντικά της ζήτησης στην Κίνα, εν μέρει λόγω της παραδοσιακής πεποίθησης πως οι σοροί πρέπει να ενταφιάζονται ή να αποτεφρώνονται ακέραιες. Υπολογίζεται πως 300.000 ασθενείς βρίσκονται κάθε χρόνο στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, αλλά μόνο ένας στους 30 ασθενείς βρίσκει μόσχευμα.

Εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων, ανθεί το παράνομο εμπόριο οργάνων. Το 2007 η κυβέρνηση απαγόρευσε τις μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες, με εξαίρεση συζύγους, εξ αίματος συγγενείς και ετεροθαλή ή θετά μέλη της οικογένειας.

Ο αριθμός των κρατουμένων που εκτελούνται φυλάσσεται σαν κρατικό μυστικό στην Κίνα. Ο Παγκόσμιος Συνασπισμός Εναντίον της Θανατικής Ποινής, μια οργάνωση ομπρέλα στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 150 μη κυβερνητικές οργανώσεις, δικηγορικοί σύλλογοι και άλλες οργανώσεις, υπολογίζει πως πέρσι εκτελέστηκαν περίπου 3.000 κρατούμενοι.