Στις αρχές του 2015 θα επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας, το ρυθμό και τη σύνθεση των μέτρων, είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι, διαψεύδοντας τις προσδοκίες και τις ελπίδες των αγορών για άμεσες κινήσεις.

Ο Ντράγκι επανέλαβε ότι η δέσμευση του ΔΣ για χρήση περαιτέρω μη συμβατικών μέτρων, αν καταστεί αναγκαίο, είναι ομόφωνη, ενώ πρόσθεσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες εντείνουν την τεχνική προετοιμασία για την εφαρμογή νέων μέτρων.

«Στις αρχές του επόμενου έτους, το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την νομισματική τόνωση που έχει επιτευχθεί, την επέκταση του ισολογισμού και το outlook για την σταθερότητα των τιμών και τον πληθωρισμό» ανέφερε ο κ. Ντράγκι.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η επανεξέταση των μη συμβατικών μέτρων δεν θα γίνει απαραίτητα στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, αλλά κάποια στιγμή στις αρχές του 2015.

«Επίσης θα επανεξετάσουμε τον ευρύτερο αντίκτυπο των πρόσφατων εξελίξεων στις τιμές του πετρελαίου για τις μεσοπρόθεσμες τάσεις του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Αν καταστεί απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε περαιτέρω τους κινδύνους μια υπερβολικά παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύεται ομόφωνα στην χρήση επιπρόσθετων μη συμβατικών εργαλείων εντός της δικαιοδοσίας του» τόνισε.

Ο κ. Ντράγκι επισήμανε ότι την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει η ΕΚΤ σε στοχευμένη πράξη αναχρηματοδότησης. Επανέλαβε ότι οι τα προγράμματα αγοράς καλυμμένων ομολόγων και ABS θα διαρκέσουν για τουλάχιστον δύο χρόνια και μαζί με τα TLTRO’s θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον ισολογισμό της ΕΚΤ, ο οποίος θα επιστρέψει στα επίπεδα στις αρχές του 2012.

Χειρότερες προβλέψεις για ανάπτυξη, πληθωρισμό

Οι τελευταίες προβλέψεις για την ευρωζώνη δείχνουν χαμηλότερο πληθωρισμό και ανάπτυξη, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα ρίσκα παραμένουν καθοδικά.

Οι νέες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη της οικονομίας του ευρώ 0,8% του ΑΕΠ το 2014 (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 0,9%) και 1% του ΑΕΠ το 2015, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,6%. Η νέα αναθεωρημένη προς τα κάτω πρόβλεψη για το 2016 βλέπει ανάπτυξη 1,5%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,9%.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 0,5% το 2014, στο 0,7% το 2015 και στο 1,3% το 2016. Τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ ανέμενε πληθωρισμό 0,6% το 2014, 1,1% το 2015 και 1,4% το 2016.