«Ποιος ήταν ο Ηρακλής;». Η ερώτηση του 10χρονου Χάρη προς τον Σάκη Ρουβά βασιζόταν στην αθωότητα της ηλικίας. Ο πρωταγωνιστής της ομώνυμης παράστασης, όμως, που παρουσιάστηκε χθες στο Πάνθεον της οδού Πειραιώς, βρήκε την ευκαιρία να δώσει τη δική του ανάγνωση: «Ηταν ένας αρχαίος μυθικός ήρωας ο οποίος μέσα από τους άθλους του προσπάθησε να εξαγνιστεί, να φτάσει στο θεϊκό επίπεδο αλλά και να καταλάβει ποιος τελικά είναι». Ακόμη και αν η περιγραφή περιείχε όρους αρκετά «προχωρημένους» –ίσως και βαρείς –για το απόλυτο είδωλο της σόουμπιζ, ο Ρουβάς έσπευσε να υπενθυμίσει ότι όλα θα αποδοθούν με τους κώδικες του μιούζικαλ.

Εδώ κρύβεται και η ξεχωριστή χαρά για τη Ρούλα Πατεράκη (στον ρόλο του Ευρυσθέα), αφού όπως είπε: «Αγαπώ αυτό το είδος θεάτρου και είχα να παίξω από το 1993, μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Είναι ένα είδος δύσκολο, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, κι εδώ έγινε σοβαρή προσπάθεια. Αυτή η παράσταση, ας μου επιτρέψουν οι άνθρωποι της Eκκλησίας τον χαρακτηρισμό, είναι ένα κοινό εκκλησίασμα ευγενικής ψυχαγωγίας».

Ο σκηνοθέτης του έργου, Απόλλων Παπαθεοχάρης, ταύτισε τη ζωή του Ηρακλή με την πορεία του κάθε ανθρώπου σε κάθε στιγμή της Ιστορίας. «Το φοβισμένο του ξεκίνημα μπροστά σε ένα άγνωστο χαώδες Σύμπαν, τα εσωτερικά του ερωτήματα, η άσκηση της ελεύθερης βούλησης και η σκληρή κατάκτηση του στόχου είναι οι δικοί μας φόβοι και τα δικά μας ερωτήματα» είπε σε μια αποστροφή του.

Η παράσταση, με 12 διαφορετικά σκηνικά –όσοι και οι άθλοι -, είναι διανθισμένη με τραγούδια που έχουν την υπογραφή του Γιώργου Θεοφάνους και της Νίκης Παπαθεοχάρη. Ο πρωταγωνιστής είχε κάτι να πει και για τον μουσικό πρότερο βίο του: «Μέσα από αυτήν την παράσταση συνδυάζω τις δύο μεγάλες μου αγάπες: τη μουσική και το θέατρο».

Ειδικά για το τελευταίο, κάποιος του υπενθύμισε ότι είναι υποψήφιος στην κατηγορία αρχαίου δράματος στα Βραβεία Κάρολος Κουν –για τον ρόλο του ως Διονύσου στις «Βάκχες» που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Λιγνάδης. Και εκείνος απάντησε: «Η επιμονή και η προσπάθεια δεν πήγαν χαμένες. Ο,τι βάλει κανείς στόχο, με σκληρή δουλειά μπορεί να το πετύχει. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Δεν έχει και τόση σημασία αν θα πάρουμε το βραβείο».