Έμμεσες προτροπές για παραμονή της Ελλάδας σε πρόγραμμα στήριξης, ώστε να συνεχίσουν οι ελληνικές τράπεζες να απολαμβάνουν το μειωμένο «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων που δίνουν ως ενέχυρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη χορήγηση ρευστότητας διατύπωσε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Ο οίκος Moody’s χαρακτήρισε ως πιστωτικά θετική τη μείωση του «κουρέματος» , κυρίως διότι παρέχει στις τράπεζες ένα επιπλέον απόθεμα ρευστότητας έως και 7 δισ. ευρώ.

Στις 19 Νοεμβρίου 2014 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ εξέδωσε την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2014/46 που τροποποιεί την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2014/31 σχετικά με συμπληρωματικά προσωρινά μέτρα όσον αφορά τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος και την καταλληλότητα των ασφαλειών.

Αυτή η νομική πράξη υλοποιεί την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να αναθεωρήσει την κλίμακα περικοπών αποτίμησης που ισχύει για τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως το Ελληνικό Δημόσιο λόγω της συνολικής βελτίωσης των συνθηκών της αγοράς για τα ελληνικά εμπορεύσιμα χρεόγραφα από τις αρχές του 2013.

Η νομική πράξη της ΕΚΤ διευκρινίζει ότι σύμφωνα με την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/ 2014/311, οι ελάχιστες απαιτήσεις του Ευρωσυστήματος για τα κατώτατα όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης δεν ισχύουν για εμπορεύσιμα χρεόγραφα που έχουν εκδοθεί ή είναι εγγυημένα από τις κεντρικές κυβερνήσεις κρατών μελών της ζώνης του ευρώ που συμμορφώνονται με πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θεωρεί ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα είναι σε συμμόρφωση με πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης / Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ως εκ τούτου, τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Ελληνική Δημοκρατία και πληρούν όλα τα άλλα κριτήρια επιλεξιμότητας συνιστούν αποδεκτές ασφάλειες για τους σκοπούς των πιστοδοτικών πράξεων του Ευρωσυστήματος.

Πιστωτικά θετική

Ο οίκος Moody’s χαρακτήρισε ως «πιστωτικά θετική» τη μείωση του «κουρέματος» της αξίας των ελληνικών ομολόγων που δίνουν ως ενέχυρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι ελληνικές τράπεζες, καθώς αντανακλά τις βελτιωμένες συνθήκες της αγοράς και κυρίως διότι παρέχει στις τράπεζες ένα επιπλέον απόθεμα ρευστότητας έως και 7 δισ. ευρώ, αρχής γενομένης από τις 15 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης η ΕΚΤ μείωσε το «κούρεμα» στα έντοκα γραμμάτια ενός έτους στο 6,5% (από 15%), στα ομόλογα 1 έως 3 ετών στο 11% (από 33%) και στα ομόλογα διάρκειας μικρότερης των 10 ετών στο 40% (από 60%). Ακόμη, η ΕΚΤ περιόρισε την απομείωση αξίας στα εγγυημένα από το Δημόσιο ομόλογα του Νόμου Αλογοσκούφη από το 23% στο 13,5%.

Διασταλτικά εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωνόταν με το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα έχανε τα προνομία που της παρέχει η πράξη ΕΚΤ/2014/46 και ως εκ τούτου και την θετική αξιολόγηση της Moody’s.

Ο οίκος Moody’s εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες έδωσαν στην ΕΚΤ ως ενέχυρο εγγυήσεις του Δημοσίου 21 δισ. ευρώ, τις οποίες οι ελληνικές τράπεζες θα αντικαταστήσουν με άλλα επιλέξιμα στοιχεία ενεργητικού (καλυμμένα ομόλογα, ομόλογα υψηλής εξασφάλισης, κ.α..).

Ο οίκος αναγνωρίζει το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ, ενώ η εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση του Eυρωσυστήματος μειώθηκε στα 42 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο 2014, έναντι 159 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2012.