Με πολλές αλλαγές, κατατέθηκε την Τρίτη προς δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο του νέου αθλητικού νόμου, με 118 άρθρα που καλύπτουν με τρόπο συνολικό τα ζητήματα που αφορούν τον αθλητισμό στην Ελλάδα.

Το νομοσχέδιο λοιπόν, περιλαμβάνει αλλαγές σε εκλογικό σύστημα, διαιτησία, αθλητική δικαιοσύνη και υπάρχουν άρθρα που αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις.

Ενα από αυτά, προβλέπει αλλαγή στο εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ καθώς στις γενικές συνελεύσεις συμμετέχουν με εκπρόσωπους τους και ψηφίζουν μόνο τα αθλητικά σωματεία μέλη και όχι οι Ενώσεις.

Ενα δεύτερο, προβλέπει περιορισμό στη θητεία των μελών των ΔΣ των ομοσπονδιών. Το διοικητικό συμβούλιο θα έχει τετραετή θητεία, αλλά οι εκλεγμένοι θα έχουν δικαίωμα μόνο μίας ανανέωσης της θητείας τους.

Αλλάζει ο τρόπος σύνθεσης της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας η οποία θα έχει πλέον επτά μέλη, ενώ προβλέπεται ενιαία ρύθμιση της σύστασης και λειτουργίας δικαιοδοτικών οργάνων.

Να σημειώσουμε επίσης ότι καταργείται η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και οι αρμοδιότητες της μεταφέρονται στις υπηρεσίες της ΓΓΑ και στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, δήλωσε σχετικά:

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με τομές και σαφή προσανατολισμό. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου, η διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας, η ανάπτυξη του κοινωνικού αγαθού του αθλητισμού και η κατοχύρωσή του για όλους τους Έλληνες.

»Στη φάση που ξεκινά σήμερα, στη δημόσια διαβούλευση, όλοι οι ενδιαφερόμενοι, φορείς αλλά και μεμονωμένοι πολίτες, μπορούν να καταθέσουν τις εποικοδομητικές τους προτάσεις στον ιστότοπο opengov.gr οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στο τελικό κείμενο.

»Στη συνέχεια, το νομοσχέδιο θα το επεξεργαστούμε περαιτέρω στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, ώστε το τελικό προς ψήφιση κείμενο να αντανακλά πλήρως τη βούληση της μεγάλης πλειονότητας της κοινωνίας μας, που ζητά αθλητισμό υγιή, εύρωστο και ανοιχτό για όλους».