Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Γαλλία από πλευράς Κομισιόν για την αποτυχία της να μειώσει το έλλειμμά της, επί ποσοστού του ΑΕΠ, όπως προβλέπουν οι συνθήκες. Για μεγάλο διάστημα το ζήτημα έμοιαζε να έχει «ξεχαστεί», όμως εν όψει της καταληκτικής ημερομηνίας της ερχόμενης Δευτέρας, αποδεικνύεται το αντίθετο.

Συγκεκριμένα, πριν από 20 μέρες, το Παρίσι έμοιαζε να έχει ξεπεράσει εντελώς τον κίνδυνο, καθώς η Επιτροπή δεν ζήτησε περαιτέρω αλλαγές στο σχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας, αφού υπήρξαν, όπως και στην περίπτωση της Ιταλίας, ορισμένες προσαρμογές.

Όμως, εν όψει της καταληκτικής προθεσμίας της Δευτέρας, όταν η Κομισιόν πρόκειται να δώσει το οριστικό «πράσινο φως» στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ΕΕ, αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές, μιλώντας στο Reuters, πως το σενάριο της επιβολής προστίμων (θεωρητικά έως και 5 δισ. ευρώ) μελετάται σοβαρά.

Βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αποφευχθεί μια τέτοια κίνηση, που θα τροφοδοτούσε το εντεινόμενο αντιευρωπαϊκό αίσθημα στη Γαλλία, κάτι που η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, θέλει να αποτρέψει, παρότι επιδιώκει ταυτόχρονα να προασπίσει τους ισχύοντες κανόνες στην ΕΕ.

Αξιωματούχοι της Κομισιόν πασχίζουν να καταλήξουν στις νομικές διατυπώσεις που θα τους επιτρέψουν να παραβλέψουν την αθέτηση των στόχων για την επίτευξη των οποίων είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση της Γαλλίας, χωρίς να ξεσηκώσουν ένα κύμα διαμαρτυριών από άλλα κράτη μέλη τα οποία ερίζουν πως οι κανόνες δεν έχουν καμιά αξιοπιστία εάν η Γαλλία μπορεί να τους παραβαίνει.

«Αν πρέπει να προωθηθεί μια πειθαρχική διαδικασία διότι δεν έχει υπάρξει καμιά αποτελεσματική ενέργεια από μέρους της Γαλλίας, αυτό θα σημάνει την επιβολή προστίμων, με βάση αυτά που προβλέπουν οι κανόνες» είπε ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος είναι ενημερωμένος για τη συζήτηση που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Αλλά, πρόσθεσε, το πράγμα μπορεί να έχει «οποιαδήποτε» εξέλιξη.

Η απόφαση για το εάν θα επιβληθεί πρόστιμο ή όχι αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα, αφού η Επιτροπή δώσει στη δημοσιότητα τις οριστικές εκτιμήσεις τους για τα σχέδια των προϋπολογισμών των κρατών μελών της ευρωζώνης για το 2015, εκτίμησαν πηγές προσκείμενες στην ΕΕ.

Ένας ακόμη μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος περιέγραψε μια ιδιαίτερα σκληρή αντιπαράθεση: «Η Επιτροπή έχει υιοθετήσει πολύ σκληρή στάση αλλά για το πόσο μακριά θα φτάσει, δεν είμαι σίγουρος», είπε και πρόσθεσε πως οι συζητήσεις περί επιβολής προστίμων έχει σκοπό να αποσπάσει παραχωρήσεις από το Παρίσι.

«Αυτό είναι το παιγνίδι που παίζεται, κι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί» εξήγησε.

Τα πρόστιμα βάσει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος μπορεί να ανέλθουν έως και στο 0,2% του ΑΕΠ μιας χώρας.

Στη Γαλλία είχαν δοθεί τον περασμένο Ιούνιο δύο επιπλέον χρόνια για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της εντός του ορίου του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ, δηλαδή κάτω από το 3% του ΑΕΠ της, αφού δεν τα κατάφερε εντός της προηγούμενης προθεσμίας, στα τέλη του 2013. Όμως η Γαλλία πλέον διαμηνύει πως δεν θα τηρήσει ούτε την προθεσμία του 2015.

Εάν πράγματι επιβληθούν πρόστιμα, αυτά θα μπορούσαν να μην είναι τα πιο αυστηρά που προβλέπονται -διότι εντέλει ένα μεγάλο πρόστιμο απλώς θα επιδείνωνε τη δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας, εξήγησαν οι πηγές που πρόσκεινται στην ΕΕ.