Οι περισσότεροι που έχουν έστω και κάποιο μικρό ενδιαφέρον για τα οικονομικά γνωρίζουν ότι το αμερικανικό δολάριο το τελευταίο διάστημα ενισχύεται. Εκείνο που είναι λιγότερο προφανές, εκτός εάν έχει κανείς πρόσβαση σε συγκεκριμένα στοιχεία, είναι το πόσο αμείλικτη ήταν η άνοδος αυτή τα τελευταία τρία χρόνια. Καθώς οι χώρες παλεύουν να διατηρήσουν ισχυρή την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, είναι ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ κάνουν περισσότερα από όσα τους αναλογεί στο δύσκολο αυτό έργο.

Από τα στοιχεία του Bloomberg είναι ξεκάθαρο ότι το δολάριο κινούνταν σε υψηλότερα επίπεδα καιρό προτού ανακοινώσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ότι θα βάλει τέλος στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης. Δεν είναι γνωστό το πόσο ισχυρότερες θα ήταν οι πωλήσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό εάν το ισχυρό δολάριο δεν είχε πλήξει του εξαγωγείς. Καθώς όμως οι εισαγωγές ξεπερνούν τις εξαγωγές κατά 42 δισ. δολάρια τον μήνα τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι λογικό να υποθέτουμε ότι το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ θα ήταν καλύτερο.

Παρ’ όλα αυτά, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ, όπου το ΑΕΠ αυξάνεται με μέσο ρυθμό 2,3% τα τελευταία πέντε χρόνια, αποτελεί απόδειξη ότι ένα ισχυρό νόμισμα δεν είναι απαραίτητα κατάρα. Η εμπειρία της Ιαπωνίας, ταυτόχρονα, μας δείχνει ότι ένα ασθενές νόμισμα δεν αποτελεί πανάκεια. Παρά το γεγονός ότι το γεν βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2007 έναντι του δολαρίου, η Ιαπωνία βυθίστηκε ξανά στην ύφεση το τρίτο τρίμηνο, με το ΑΕΠ να μειώνεται 1,6%.

Οι ΗΠΑ ξέρουν ότι πρέπει να αναπτυχθούν και άλλες χώρες για να αγοράσουν τα αμερικανικά προϊόντα, γι’ αυτό και έχουν ανεχθεί την ενίσχυση 22% που έχει παρουσιάσει το δολάριο από το 2011. Η υπομονή αυτή όμως έχει τα όριά της. Εάν οι ασαφείς υποσχέσεις του G20 δεν φέρουν αποτελέσματα, μπορεί να πλησιάζει ο καιρός που το ισχυρό δολάριο να αρχίσει να είναι βάρος για τις ΗΠΑ.

© Bloomberg News

Ο Μαρκ Γκίλμπερτ είναι αρθρογράφος του Bloomberg