Οταν πριν από σχεδόν δύο μήνες, στις 25 Σεπτεμβρίου εξαγγέλθηκε το επιδοτούμενο πρόγραμμα για την αντικατάσταση των καυστήρων πετρελαίου με φυσικό αέριο, αμέσως πυροδοτήθηκε τεράστιο ενδιαφέρον.

Τα τηλέφωνα στις τρεις ΕΠΑ «έσπασαν», με την εταιρεία παροχής αερίου Αττικής να δέχεται 200 κλήσεις ημερησίως ή 12.000 μέχρι και την περασμένη Πέμπτη, αυξημένες κατά 200% απ’ ότι υπό κανονικές συνθήκες. Ιδια εικόνα και στη Θεσσαλονίκη με 4.390 αιτήσεις και αύξηση 300%, όπως και στη Θεσσαλία με 2.460 αιτήσεις και αύξηση 450%.

Χθες η προκήρυξη του προγράμματος δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, και όλο αυτό το ενδιαφέρον μπορεί πλέον να μετουσιωθεί σε αιτήσεις. Οπως ωστόσο εξηγούν στελέχη της αγοράς οι δικαιούχοι μάλλον δεν θα προλάβουν να απολαύσουν τα οφέλη του φυσικού αερίου πριν το Φεβρουάριο, στην καλύτερη περίπτωση.

Διότι υπό κανονικές συνθήκες ζήτησης για σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου, ο μέσος χρόνος από την υποβολή μιας αίτησης σε ΕΠΑ μέχρι την ολοκλήρωση κατασκευής της εσωτερικής εγκατάστασης και την έναρξη λειτουργίας της είναι 1,5 μήνας.

Στην προκειμένη όμως περίπτωση, αναμένεται να υποβληθούν μαζικά χιλιάδες αιτήσεις στις ΕΠΑ, γεγονός που καθιστά αμφίβολο κατά πόσον το δυναμικό των τριών εταιρειών, οι επαγγελματίες εγκαταστάτες, αλλά και οι επιχειρήσεις εξοπλισμού της αγοράς θα μπορέσουν να τις ικανοποιήσουν μέσα στο επόμενο 2μηνο. Αν το πρόγραμμα είχε προκηρυχθεί, π.χ. το Σεπτέμβριο, ταυτόχρονα με την εξαγγελία του από τον υπουργό ΠΕΚΑ Ι.Μανιάτη αυτό θα ήταν εφικτό, τώρα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Τα βήματα

Ιδού τα απαιτούμενα βήματα, έτσι όπως περιγράφονται στην προκήρυξη του ΥΠΕΚΑ, από την ημέρα υποβολής μιας αίτησης μέχρι και την έναρξη λειτουργίας ενός επιδοτούμενου συστήματος θέρμανσης με φυσικό αέριο.

Πρώτα οι ενδιαφερόμενοι αν πρόκειται για πολυκατοικία, πρέπει να συγκαλέσουν γενική συνέλευση, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για την εγκατάσταση κεντρικού συστήματος φυσικού αερίου. Πρακτικά, πρόκειται για διαδικασία που απαιτεί το λιγότερο μια εβδομάδα -δέκα ημέρες.

Μαζί με το πρακτικό, και αφού συγκεντρώσουν μια σειρά από δικαιολογητικά, δηλαδή οικονομική προσφορά από εργολάβο για το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης αερίου (με βάση σχετικό υπόδειγμα), φωτοτυπία οικοδομικής άδειας, φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας, αντίγραφο λογαριασμού ρεύματος (σε περίπτωση πολυκατοικίας απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους), και υπεύθυνη δήλωση για την αποδοχή των όρων συμμετοχής στη δράση, υποβάλλουν την αίτηση συμμετοχής σε κάποια από τις τρεις ΕΠΑ.

Η ΕΠΑ εξετάζει την αίτηση και ενημερώνει για το αν έγινε δεκτή τον ενδιαφερόμενο, είτε εκπρόσωπο πολυκατοικίας είτε ιδιοκτήτη μονοκατοικίας.

Εκείνος εντός 20 ημερών πρέπει να υπογράψει μαζί της σύμβαση σύνδεσης στο δίκτυο. Η σύμβαση θα προβλέπει την κατασκευή από την ΕΠΑ του σημείου παροχής, και την τοποθέτηση του μετρητή της εγκατάστασης.

Εν συνεχεία ο ανάδοχος εγκαταστάτης καταθέτει στην ΕΠΑ μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης, εκείνη την ελέγχει, και ξεκινά η κατασκευή της. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, η ΕΠΑ ελέγχει την εγκατάσταση και εκδίδει την άδεια χρήσης της.

Η εξόφληση στον ανάδοχο γίνεται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από την ΕΠΑ και εφόσον αυτός προσκομίσει φωτοτυπίες των παραστατικών αγοράς του εξοπλισμού, της τραπεζικής συναλλαγής απ’ όπου να προκύπτει ότι ο ωφελούμενος κατέβαλε το ποσό που του αναλογούσε, κ.ο.κ.

Στην καλύτερη περίπτωση τα οφέλη για τους δικαιούχους θα αρχίσουν να φαίνονται στα μέσα Ιανουαρίου- αρχές Φεβρουαρίου. Στη χειρότερη, αν δηλαδή το σύστημα «μπλοκάρει» από το μαζικό ενδιαφέρον, η φετινή σεζόν θέρμανσης θα χαθεί.

Χωρίς να ακυρώνει κανείς τα οφέλη της δράσης, είναι προφανές ότι θα αρχίσει να αποδίδει στην πράξη για τους δικαιούχους από τον επόμενο χειμώνα, όπως επισημαίνουν και στελέχη της αγοράς.

Τι εξοπλισμός- εργασίες επιδοτούνται

Με βάση τη χθεσινή απόφαση, οι επιλέξιμες προς επιδότηση δαπάνες είναι η προμήθεια και εγκατάσταση καυστήρα, λέβητα, και σωληνώσεων φυσικού αερίου, καθώς επίσης συστήματος απαγωγής καυσαερίων, υλικών, εξαρτημάτων/ αυτοματισμών εγκατάστασης και σύνδεσης, μαζί με τη μελέτη και επίβλεψη. Αντίθετα δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες που αφορούν στο δίκτυο διανομής ζεστού νερού, στα σωματα καλοριφέρ, στο ενδοδαπέδιο σύστημα, κλπ.

Οσο για τον ωφελούμενο, θα καταβάλλει μόνο τη δική του συμμετοχή. Το ποσό της επιχορήγησης θα αποδοθεί στους αναδόχους μετά την υποβολή των απαραίτητων παραστατικών και δικαιολογητικών, και την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για το πρόγραμμα από τις ιστοσελίδες του ΥΠΕΚΑ, και των τριών ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας.

Η ρύθμιση για την αυτονομία

Ενα άλλο ερώτημα αφορά το τι γίνεται με τη ρύθμιση για όσους θέλουν να αυτονομηθούν από την κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας τους. Σύμφωνα με όσα άφησε να εννοηθεί χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτης η ρύθμιση που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για το φυσικό αέριο, το οποίο και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, θα έχει μάλλον αλλαγές – επί τα βελτίω- σε σχέση με εκείνη που κατατέθηκε δημόσια διαβούλευση.

Η αρχική προέβλεπε ότι απαιτούνται… 2,5 μήνες (75 ημέρες) για να ξεπεράσει ο ενδιαφερόμενος το σκόπελο της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας του. Σαν να μην έφτανε αυτό, θα επιβαρυνόταν και με συμμετοχή του στα πάγια της κεντρικής θέρμανσης σε ποσοστό ως 25%. Δεν αποκλείεται στη ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή να μειωθεί τόσο ο χρόνος των 75 ημερών, όσο και το μέγιστο ποσοστό συμμετοχής στα πάγια του 25%.