Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι αποφάσισαν να μην εμποδίσουν την πώληση δακρυγόνων στο Χονγκ Κονγκ, αφού εξέτασαν την πολιτική εξαγωγών της χώρας με αφορμή τη χρήση δακρυγόνων εναντίον των φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών στην πρώην βρετανική αποικία, τον Σεπτέμβριο.

Στη γραπτή απάντησή του που υπέβαλε στο κοινοβούλιο, ο υφυπουργός Εξωτερικών Χιούγκο Σουάιρ ανέφερε ότι η μοναδική άδεια για εξαγωγή που έχει εκδοθεί δεν παραβιάζει τη νομοθεσία και δεν θα ανακληθεί. Τον Οκτώβριο ο Σουάιρ είχε δηλώσει ότι το θέμα θα εξεταζόταν, λόγω των συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στο Χονγκ Κονγκ.

«Η κυβέρνηση εξέτασε τις άδειες για εξαγωγή δακρυγόνων στο Χονγκ Κονγκ (…) και αποφάσισε ότι δεν θα τις ανακαλέσει με το σκεπτικό ότι δεν είναι αντίθετες με τα κριτήρια που ισχύουν», σημείωσε, αναφερόμενος στους κανονισμούς περί εξαγωγής όπλων και πυρομαχικών.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε εξάλλου ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να εξακριβώσει εάν τα δακρυγόνα που εικονίζονται σε ορισμένες φωτογραφίες και χρησιμοποιήθηκαν από την αστυνομία στο Χονγκ Κονγκ είχαν κατασκευαστεί από βρετανική εταιρεία.