Στον απόηχο του «λάθους» με τις δόσεις αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ, το οποίο δοκιμάζει και τις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, η κυβέρνηση αναμένει την επιστροφή της τρόικας για την τελική αξιολόγηση που οδηγεί στη μεταμνημονιακή εποχή, αλλά και για να αλλάξει η πολιτική ατζέντα.
Από το πρωθυπουργικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι όσα διαδραματίστηκαν με την αναδίπλωση για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ τραυμάτισαν την κυβερνητική εικόνα και άνοιξαν ένα νέο κύκλο επιθέσεων από τους γαλάζιους βουλευτές κατά του οικονομικού επιτελείου.

Στη βάση αυτή, εκτιμάται ότι η επάνοδος της τρόικας στην Αθήνα θα επαναφέρει και τη συζήτηση στα «πραγματικά ζητήματα» και θα περιορίσει τις εντάσεις για προβλήματα που έχουν κυρίως επικοινωνιακό αντίκτυπο και τροφοδοτούν έναν «πόλεμο εντυπώσεων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Ωστόσο, έως και χθες το βράδυ η ημερομηνία επιστροφής των ελεγκτών της τρόικας παρέμενε ανοιχτή και για το πρωθυπουργικό επιτελείο. Οι ίδιες πηγές, πάντως, φρόντιζαν να επισημάνουν ότι η διαπραγμάτευση δεν έχει παγώσει και συνεχίζεται κανονικά μέσω της τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τους δανειστές, ενώ εκτιμούσαν ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής τους.

Παράλληλα, άφηναν να εννοηθεί ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν θα έλθουν στην Αθήνα για να αρχίσει μια διελκυστίνδα, αλλά για να κλείσει η αξιολόγηση –συνεπώς, σχεδόν για όλα τα σημαντικά ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι οι δύο πλευρές θα έχουν συμφωνήσει εκ των προτέρων.

Σε αυτό το σκηνικό, ο ρόλος του Γκίκα Χαρδούβελη αναδεικνύεται ιδιαίτερα κρίσιμος και αναγκάζει το Μέγαρο Μαξίμου να δημιουργεί αναχώματα στις επιθέσεις που δέχεται ο υπουργός Οικονομικών ιδίως από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Το βαρύ κλίμα για τον κ. Χαρδούβελη επέτεινε από την περασμένη Παρασκευή και η απόφαση του Πρωθυπουργού να μεταφέρει υπουργικές αρμοδιότητες στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, αλλά υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι στην παρούσα συγκυρία η κυβέρνηση δεν έχει περιθώριο για αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο.

Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, η πρόσφατη διένεξη ανάμεσα στον Γκίκα Χαρδούβελη και τον Νίκο Δένδια για τα κόκκινα δάνεια άφησε αλώβητο το υπουργείο Οικονομικών και έληξε με τη μετακίνηση του υπουργού Ανάπτυξης στο Εθνικής Αμυνας.

Το μήνυμα είναι ότι αποτίμηση των χειρισμών του οικονομικού επιτελείου κατά την τελευταία περίοδο, όπως και απόδοση ευθυνών για το «φάλτσο» με τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ μπορούν να γίνουν με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και αφού δρομολογηθούν οι επόμενες συμφωνίες με τους ευρωπαίους εταίρους για την προληπτική γραμμή πίστωσης και τη διευθέτηση του χρέους. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι μέχρι τότε ο Γκίκας Χαρδούβελης θα αποτελεί τον σάκο του μποξ για τους γαλάζιους βουλευτές.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ. Η προσπάθεια του Μαξίμου να βρει γραμμή ισορροπίας ανάμεσα στον υπουργό και στους βουλευτές δεν περνά απαρατήρητη στο γαλάζιο στρατόπεδο, ενώ αποστάσεις από το οικονομικό επιτελείο κρατά και η Χαριλάου Τρικούπη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος απέφυγε μετά τις εξελίξεις της Παρασκευής να στηρίξει ανοιχτά τον Γκίκα Χαρδούβελη. Φρόντισε ωστόσο και αυτός να αναφέρει ότι «κανένας εσφαλμένος χειρισμός, επικοινωνιακός ή κοινοβουλευτικός, που βλάπτει παροδικά την εικόνα της κυβέρνησης εθνικής ανάγκης δεν κρύβει την ουσία: οι εκατό δόσεις είναι πραγματικότητα».