Στην ανάκληση των διαβατηρίων των βρετανών τζιχαντιστών εμποδίζοντας την επιστροφή τους στο βρετανικό έδαφος ετοιμάζεται να προχωρήσει η βρετανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας. Η κυβερνητική ομάδα επιμένει ότι τα νέα μέτρα είναι σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία.

«Πρόθεσή μας είναι να εισαγάγουμε σύντομα νέο αντιτρομοκρατικό νόμο. Η αρμόδια για τη φύλαξη των συνόρων Αστυνομία θα ενισχυθεί με νέες εξουσίες ώστε να μπορεί να προβαίνει σε κατάσχεση διαβατηρίων, να εμποδίζει τη μετακίνηση υπόπτων και την επιστροφή βρετανών πολιτών (τζιχαντιστών) στη χώρα, εκτός και αν το κάνουν με τον δικό μας τρόπο», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον από το βήμα του Κοινοβουλίου της Αυστραλίας, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του G20, στο Μπρισμπέιν.

Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα νέα μέτρα θα είναι προσωρινά. Σύμφωνα με τους Financial Times ωστόσο, καθώς και άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, δεν αποκλείεται Βρετανοί οι οποίοι έχουν μεταβεί στη Συρία ή το Ιράκ – ή προσπαθούν να επιστρέψουν μέσω χωρών διέλευσης, όπως η Τουρκία και η Γερμανία – να αποκλειστούν για περισσότερο από δύο χρόνια.

Η απαγόρευση θα μπορεί να αρθεί εφόσον οι άνθρωποι αυτοί θα δέχονται μία υπό όρους επιστροφή, με συνοδεία, δικαστική δίωξη και ένταξη σε πρόγραμμα αναμόρφωσης.

Στο στόχαστρο της νέας νομοθεσίας θα μπουν επίσης και οι αεροπορικές εταιρείες, στις οποίες θα απαγορεύεται στο εξής να μεταφέρουν πίσω στη Βρετανία ύποπτους για τρομοκρατικές επιθέσεις και θα υποχρεούνται να παράσχουν εφόσον τους ζητηθεί προσωπικά δεδομένα των επιβατών.

Περισσότεροι από 500 Βρετανοί υπολογίζεται ότι έχουν μεταβεί στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Περίπου οι μισοί εκτιμάται ότι έχουν επιστρέψει στη χώρα τους, ενώ μόνο πέρσι τουλάχιστον 200 συνελήφθησαν με την κατηγορία της τρομοκρατικής απειλής.