Θέματα αμοιβαίου επενδυτικού και ναυτιλιακού ενδιαφέροντος τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τον ρώσο υπουργό Μεταφορών, Μαξίμ Σοκολόφ, στον Πειραιά.

Οι δύο υπουργοί επεσήμαναν τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Ρωσίας και επιβεβαίωσαν τη στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο χωρών στον ναυτιλιακό τομέα.

Εκτεταμένη συζήτηση έγινε για την αναβάθμιση των ελληνικών λιμενικών υποδομών.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ξεκαθάρισε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση των μεγάλων λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι «πέραν του ότι αποτελεί προαπαιτούμενο που έχουν θέσει οι δανειστές μας, είναι και δική μας πεποίθηση ότι πρέπει να αναβαθμιστούν οι υποδομές τους, προσελκύοντας επενδύσεις και αξιοποιώντας το στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας μας.

Γι’ αυτόν το λόγο, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, η διαδικασία προχωράει ταχύτατα και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε ολοκληρώσει τη δεύτερη φάση της, παρουσιάζοντας στους υποψήφιους επενδυτές τόσο το επενδυτικό πλάνο, όσο και το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης» ανέφερε.

Ο κ. Σοκολόφ υποστήριξε ότι η Ρωσία διατηρεί αμείωτο το επενδυτικό της ενδιαφέρον όχι μόνο για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Παράλληλα, έγινε αναφορά και για άλλα λιμάνια, όπως της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου. Τα λιμάνια αυτά, σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, «λόγω της στρατηγικής τους θέσης έχουν δυνατότητες που οφείλουμε πλέον να αναδείξουμε, μέσω της προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος».

Ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον κ. Βαρβιτσιώτη να επισκεφθεί τη Ρωσία, ενώ εξέφρασε και τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία των δύο χωρών στον ναυτιλιακό τομέα θα παραμείνει στο άριστο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου αποδέχτηκε τη ρωσική πρόσκληση, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη ρωσική παρουσία στην Ελλάδα. Μας ενδιαφέρουν οι ρωσικές επενδύσεις στη χώρα μας, καθώς τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν και για τις δύο πλευρές θα είναι πολλαπλά».