Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας διεθνούς διάσκεψης για τον αντισημιτισμό ανέφερε ότι «το μίσος κατά των Εβραίων» αυξάνεται για μια ακόμη φορά στη χώρα του και σε όλη την Ευρώπη ως απότοκο της κλιμάκωσης της βίας στη Μέση Ανατολή.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας δήλωσε ότι οι Εβραίοι της Γερμανίας έγιναν αντικείμενο απειλών και επιθέσεων κατά την εξέλιξη διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων και ότι η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για μια αντισημιτική συμπεριφορά.

«Ο έντονος και βάναυσος αντισημιτισμός έχει δείξει και πάλι το άσχημο πρόσωπό του» είπε ο Σταϊνμάγερ στη διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Τον περασμένο Ιούλιο στην καρδιά του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον του Ισραήλ ακούστηκαν ανατριχιαστικά συνθήματα όπως «Αέρια στους Εβραίους!» ενώ πετάχτηκαν βόμβες μολότοφ στη συναγωγή του Βούπερταλ η οποία είχε καεί τη Νύχτα των Κρυστάλλων, στη ναζιστική επίθεση κατά των Εβραίων το 1938. Η ιστορική συναγωγή ξαναχτίστηκε.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν η Κάρεν Πόλακ, από το Σπίτι της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ, η οποία ανέφερε προς τους συνέδρους ότι «οι επιθέσεις κατά των Εβραίων γίνονται σε ανθρώπους οι οποίοι προφανώς δεν φέρουν καμία ευθύνη για τις πολιτικές του Κράτους του Ισραήλ».

Η Άννα Φρανκ, το κορίτσι εβραϊκής που πέθανε στο Μπέργκεν-Μπέλσεν το 1945, με το περίφημο ημερολόγιο της συνέβαλε οι μεταπολεμικές γενιές να μάθουν το Ολοκαύτωμα, τη δολοφονία έξι εκατομμυρίων Εβραίων κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Θα το δείτε ξανά και ξανά ότι όταν αυξάνονται οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα αυξάνονται και τα περιστατικά αντισημιτισμού στην Ευρώπη», δήλωσε ο Πόλακ.

Μετά την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές του Μαΐου ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε ότι όλες οι κοινότητες και θρησκείες απαιτείται να είναι σε επιφυλακή. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ, ένας στους τέσσερις Εβραίους που ζουν σε χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ έχει πέσει θύμα μιας τουλάχιστον αντισημιτικής επίθεσης.

Ο Πίνκας Κόρνφελντ, ηγέτης της εβραϊκής κοινότητας του Βελγίου, επέρριψε την ευθύνη για την αύξηση των εγκλημάτων μίσους σε «ανθρώπους που θέλουν να εισάγουν τη σύγκρουση της Μέσης Ανατολής στην Ευρώπη» αλλά και στους εξτρεμιστές της ευρωπαϊκής άκρας δεξιάς και άκρας αριστεράς.

Η Σαμάνθα Πάουερ, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είπε ότι οι αντισημιτικές επιθέσεις «δεν είναι μόνο μια απειλή για την εβραϊκή κοινότητα, αλλά είναι μια απειλή για το ευρύτερο σχέδιο του ευρωπαϊκού φιλελευθερισμού και πλουραλισμού».

Επαινώντας ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – όπως η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ – για τη σθεναρή στάση τους, η ίδια έθεσε το ρητορικό ερώτημα γιατί παρακολούθησαν λιγότερες χώρες τη Διάσκεψη του ΟΑΣΕ για τον αντισημιτισμό από αυτές που συμμετείχαν στην πρώτη σύνοδο πριν από 10 χρόνια. «Μην γελιέστε – έχουμε πρόβλημα» ανέφερε η Πάουερ.